Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hvorfor vi sier sherry og ikke vin fra Jerez?

Hvorfor vi sier sherry og ikke vin fra Jerez?

Ber du om et glass sherry på en spansk bar, er det stor sannsynlighet for at servitøren vil kikke uforstående på deg. Spanjolene bruker sjeldent dette uttrykket, men kaller i stedet Jerez-vinene for fino, manzanilla, amontillado og hva de nå heter alle sammen.

Det er i stedet takket være britene, og først og fremst viseadmiralen Francis Drake, at vi fra de nordligere breddegrader i dag kaller vinene fra Jerez for sherry.

Overraskelsesangrep på Cádiz

Historien fører oss tilbake til slutten av 1500-tallet. På den tiden bragte spanjolene tonnevis av gull, sølv og eksotiske planter hjem til Spania fra dagens Mellom- og Sør-Amerika. Samtidig hadde britene kolonisert mesteparten av Nord-Amerika, hvor de i motsetning til spanjolene ikke fant de helt store rikdommene. Dette syntes de åpenbart var urettferdig, så de angrep og plyndret derfor de tungt lastede og langsomt seilende spanske skipene på åpent hav. Den daværende britiske dronningen, Mary I (kjent som Bloody Mary), skal ha sett gjennom fingrene med dette sjørøveriet. Spanias monark, Felipe II, tok det ganske tungt, og det var derfor han beordret oppbyggingen av den spanske armadaen. Med denne skulle han innta Storbritannia og enten la seg krone eller overgi makten til den katolske Mary Stuart. Mary I fikk likevel nyss om spanjolens plan og beordret et forebyggende overraskelsesangrep på den lille, svake armadaen.

2900 tønner med vin

Det var Francis Drake som fikk ordren om å dra til Spania. Han ankom Cádiz den 29. april i 1587, hvor han tok spanjolene på sengen. Han ødela 37 skip og satte halve byen i brann.

På kaien fant han 2900 tønner med vin som skulle sendes til koloniene, og som var tilsatt ekstra alkohol i form av druesprit, for at vinen skulle kunne klare turen i tønnene helt til den andre siden av Atlanterhavet. All denne vinen, rundt regnet 145 000 liter, stjal Drake og leverte til det britiske kongehuset.

Britene var naturligvis begeistret, og blant dem var den neste dronningen, Elizabeth I, og William Shakespeare som har omtalt vinene i flere av sine teaterstykker. Britene hadde allerede fra 1200-tallet importert viner fra dette området, men denne leveransen så de på som et symbol på det suksessfulle angrepet og på britenes overlegenhet. Ettersom vinen kom fra området rundt Jerez de la Frontera, navngav de vinen deretter. Nå hadde de det litt vanskelig med den spanske j-lyden (harke-lyden) som de dermed uttalte som sj, og slik oppsto navnet sherry.

På grunn av den store populariteten som sherryen fikk i Storbritannia, valgte mange englendere i de kommende og mer fredelige tidene å etablere seg i og omkring Jerez, og fra denne tiden stammer flere av de nåværende sherryhusene som Williams & Humbert og Sandeman. Det er på grunn av denne historien at Storbritannia fremdeles den dag i dag er den største importøren av vinene fra Jerez.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.