Fjellbyen Ronda i Málaga-provinsen er full av historie med den verdenskjente Puente Nuevo broen fra 1793 og tyrefektningsarenaen fra 1785. Men ikke alle vet at Ronda har Spanias eldste rideskole som også er den nest eldste rideskolen i Europa.
I år 1573 anmodet kong Felipe II om etableringen av en rideskole som kunne trene lokale adelsfolk i riding og våpenbruk, slik at de kunne være klar til kamp på kongens befaling. Åpningen av rideskolen skjedde bare 88 år etter at de katolske styrkene gjenerobret byen fra maurene i 1485. Derfor var trening av unge adelsmenn som kunne kjempe til hest en viktig del av byens og landets forsvar.
Ridderordenen som startet som et religiøst broderskap, fikk senere det offisielle navnet LaReal Maestranza de Caballería de Ronda. Oppigjennom årene ble det etablert fire tilsvarende honnørdivisjoner for adelsklassen i henholdsvis Sevilla (1670), Granada (1686), Valencia (1690) og Zaragoza (1819), og i de nøyaktige 450 årene siden grunnleggelsen har Rondas La Maestranza vært støttet av det spanske kongehuset, med HM Felipe VI som dagens beskytter.
Fra hester til tyrer
Selv om La Maestranza eier Rondas tyrefektningsarena, organiserer de ikke tyrefektning selv. Én helg i året leies arenaen ut til den selebre tyrefekteren Francisco Rivera Ordóñez som arrangerer tre dager med kamp under byens Feria de Pedro Romero hvor aktørene har på seg drakter fra Goyas tider. Tyrefektingsarenaen som er et beskyttet kulturminne, er ellers del av museumssamlingen og scene for spesielle kulturarrangementer.
Utrykket Maestranza som ikke ble brukt i Andalucía inntil det 17. århundre, kommer fra order maestro og refererer til en lærer i en arabisk-andalusisk type kampriding. Rideskolen ble grunnlagt med militære hensikter, og både rytter og hest ervervet ferdigheter i kampmanøvrer. Treningen inkluderte blant annet turneringer, krigsleker og andre militære øvelser, og etter hvert begynte oppvisningene å tiltrekke mange tilskuere. Derfor ble et stykke land ryddet for trening og hesteoppvisninger, først ved Plaza de San Francisco og mangfoldige år senere der arenaen ligger i dag.
Øvelsene inkluderte kamp med spyd og lanse mot tyrer utført fra hesteryggen – altså en tidlig versjon av tyrefektning. Det anses at hva vi tenker på som ‘moderne’ tyrefektning startet i Ronda på slutten av 1600-tallet da Francisco Romero, bestefaren til den kjente matadoren Pedro Romero introduserte blant annet den ikoniske røde kappen. Gradvis ble det vanligere å kjempe til fots, da dette var mer spennende for tilskuerne, men selv i dag spiller hesten en rolle, da picadoren sitter til hest.
To århundrer etter grunnleggelsen av den adelige rideskolen, ble Rondas tyrefektningsarena eller Plaza de Toros inaugurert i 1785. Før denne tid hadde man holdt improviserte tyrefektning på plazaer rundt om i landet (som i Madrids Plaza Mayor), hvor de dekket alle fire sider med treplater. Rondas Plaza de Toros er derfor Spanias første ekte og runde tyrefektningsarena, og den første som ble bygget i stein. Hva som gjør byens Plaza de Toros unik, er også at arenaen er hele 60 meter i diameter, da den skulle kunne holde både hesteopptredener og tyrefektningskamper, gjerne på samme tid. Arenaen som var deklarert et monument at kulturinteresse og nasjonalt kulturminne i 1993, er i dag en av de mest besøkte kulturstedene i Andalucía med over ni millioner besøkende i de siste ti årene.
Aktivitetene på rideskolen har utviklet seg gjennom århundrene fra kampriding til undervisning i profesjonell dressurridning og spansk hestesport. Dagens Escuela de Equitación som kan spore sin opprinnelse tilbake til 1573, tilbyr en toårig teknisk og sportslig rytterutdanning med offisielle kvalifikasjoner for unge ryttere fra Spania og resten av verden.
Kultur, forskning og bevaring
I dag er La Maestranza en veldedig institusjon dedikert til å fremme bevaring, forskning og formidling av stedets historiske, kunstneriske og dokumentariske arv ved kulturfremmende virksomhet. Dette inkluderer museumssamlingen som er åpen for alle besøkende, profesjonelle konferanser og utdeling av stipender og priser og konserter for offentligheten, i tillegg til bevaring av historiske arkiver og det vakre biblioteket med dokumenter som er opptil 700 år gamle.
Samtidig fortsetter den daglige driften av rideskolen, og hvis man er heldig og besøker på rett dag, kan man få et glimt av de flotte rytterne til hest i manesjen på Europas nest eldste rideskole.
For mer informasjon se: https://www.rmcr.org/intro/index-mobile.html
og https://youtu.be/rgBKr9qhVag
Tekst av Karethe Linaae. Bilder © La Real Maestranza
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001