Månedsmagasinet på Costa del Sol

En av verdens mest eksentriske designere har gått bort. Den 3. februar 2023 døde Paco Rabanne, 88 år gammel, i sitt hjem Postall (Frankrike). Men hvem var han -mannen som ble født som Francisco Rabaneda-Cuervo i 1934 i Pasajes i Baskerlandet, hvor faren ble drept av diktator Francos armé under borgerkrigen slik at familien måtte flykte til Frankrike, der Francisco byttet navn til det mer franskklingende Paco Rabanne?

I dag forbindes navnet hans mest med noen av verdens mest populære parfymer, men den spanske designeren var mer enn et parfymenavn. Kanskje kan man til og med si at Paco Rabanne med sin særegne stil slutter seg til den eksklusive gruppen spanske kunstnere som Picasso og Dalí.

”Wacko Packo”

Paco Rabannes design var unektelig banebrytende. Den var så nyskapende at han i internasjonale motekretser ble kalt for ”Wacko Paco” – et kjælenavn som han fikk på 1960-tallet for sine ofte uanvendbare kreasjoner, og i den franske moteverden var han kjent som en ”enfant terrible”. Hans ånd og design var og fortsatte alltid å være radikal og rebelsk, og det er ikke overraskende at Coco Chanel avviste ham som ”metallarbeideren”. De som har sett science fiction-filmen Barbarella fra 1968 husker kanskje Jane Fondas ikoniske kostyme. Den var skapt av Rabanne, akkurat som han skapte mesteparten av klærne til de franske ikonene Brigitte Bardot og Françoise Hardy.

Født designer

Rabanne fikk design allerede inn med morsmelken.  Moren jobbet som syerske hos moteskaperen Cristóbal Balenciaga. Selv begynte han å jobbe med design i studieårene, da han ved siden av arkitektstudier ved École nationale supérieure des beaux-arts i Paris skapte moteskisser og tilbehør som smykker for ingen ringere enn f.eks. Cristóbal Balenciaga, Hubert de Givenchy og Christian Dior.

Sjokkerende design

Rabanne fikk sitt gjennomslag i Frankrike på 1960-tallet. Det var da han begynte som medskaper av årtiets rominspirerte mote sammen med designere som Pierre Cardin. Hans første drakter – skapt i plast og fjær – ble utstilt under kunstfestivalen Bienal de París i 1963. Berømmelsen kom først i 1966, da han ved en motevisning sjokkerte publikum med sine 12 unwearable dresses in contemporary materials (12 ubrukelige kjoler i samtidsmaterialer) – kreasjoner skapt i skarpe metaller og andre usannsynlige materialer som ble vist av modeller som danset barføtte langs catwalken. Samme året åpnet han sitt eget motehus i Paris.

Paco Rabannes design var kjent for å være bisarre, ekstravagante, banebrytende og futuristiske. Han jobbet i unike materialer som plast, metall og papir. Et eksempel på det sistnevnte er papirdrakten som sangeren Lady Gaga hadde på seg under hennes opptreden på MTW Europe Music Awards 2011.

Puig

Den dristige og annerledes moten skapte selvsagt berømmelse og medieblest, men suksessen uteble. 1968 skrev Paco Rabanne kontrakt med Barcelonas tungvektere innen mote- og parfymebransjen – Puig. Der ble hans navn snart synonymt med velduftende parfymer som med tiden kom til å overskygge designene hans. Samarbeidet resulterte blant annet i så innovative dufter som Calandre (1969) og Paco Rabanne Pour Homme (1973). Andre bestselgende dufter som bærer hans navn er XS, 1 Million og Invictus.

I år 2000 kjøpte Puig-gruppen retten til navnet Paco Rabanne, og i 2006 forlot designeren motebransjen helt og holdent.  

Et utslettet Paris

Ved siden av design, begynte Rabannes interesse for det utenomjordiske å vokse på 1990-tallet. Han skrev boken Fire From heaven om temaet i 1999, hvor han spådde at den russiske romstasjonen Mir ville falle ned på jorden og utslette Paris den 16. august 1999, noe som han fikk inspirasjon til fra Nostradamus. Rabanne påstod også at han hadde fått besøk av romvesener, at han var 78 000 år gammel og hadde levd flere liv og at han hadde møtt Gud.  

Kunstneren

Paco Rabanne hadde enda en ferdighet – tegning- som han presenterte på en utstilling i Moskva i 2005. Anledningen til utstillingen da var at han fylte 72 år og at alderen hans uroet ham. Han ville nemlig at verden skulle se hans skulte talenter før han gikk bort. Rabanne forklarte at han aldri tidligere hadde vist sine tegninger til noen, bortsett fra til kunstneren Salvador Dalí 28 år tidligere.


“Det finnes bare en Rabanne. Vi minnes hans enorme innflytelse på samtidsmoten, en ånd som lever videre i motehuset som bærer hans navn” – José Manuel Albesa, talsmann for beauty- og moteavdelingen på Puig.


“Don’t seduce, shock” – Paco Rabannes motto.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.