Månedsmagasinet på Costa del Sol
Alkoholens påvirkning

Det er lett å gli inn i et altfor stort alkoholforbruk uten at man merker det, spesielt under påskudd av festlige anledninger, forretningsmiddager og andre unnskyldninger.

Selv om det finnes mange andre stoffer, er alkohol stadig vårt foretrukne rusmiddel. Når man drikker alkohol, passerer det fra blodet ut i alle kroppens organer slik at hver eneste lille celle, for eksempel i hjerne, muskler og hud, også inneholder promiller.

Alkohol er gift for leveren. Det er et organisk oppløsningsmiddel som nedbrytes i leveren. Ved nedbrytningen dannes giftstoffer som blant annet gjør at du føler deg dårlig og med tiden får leverskader. Når leveren lider, er den heller ikke i stand til å passe på de tallrike ansvarsområdene den har i kroppen vår, bl.a. avgiftning av alle giftstoffer vi får i oss i løpet av dagen.

Avhengig av hvor mye alkohol du drikker, kommer det med tiden en progressiv ødeleggelse av leveren. På de tidlige stadiene kan levertallene bare være litt forhøyde og kan lett regenereres hvis situasjonen blir tatt hånd om. På det første stadiet av leverskader opphopes det fett i døende leverceller slik at man får en fettlever (leversteatose). På de siste stadiene kalles dette skrumplever, hvor det dannes bindevev i leveren samtidig med at leveren skrumper inn. På dette stadiet dør mange mennesker av leversvikt. Etter hvert som tilstanden utvikler seg, blir man trett, sover dårlig og legger på seg. Man får også tilbøyelighet til Type-2 diabetes, humørsvingninger, skader på nervesystemet, psykiske lidelser, depresjon, dårlig syn, hud og hår, kalkmangel i ben og knokler, impotens, vitaminmangelsyndromer, halsbrann, smerter i hjertet og ødeleggelse av hjertemuskelen samt forskjellige kreftformer f.eks. leverkreft eller kreft i hals og munnhule. Et overdrevent alkoholforbruk kan forårsake en altfor tidlig død, også som følge av for høyt blodtrykk, hjerneblødning m.m. Mer enn fem enheter daglig øker risikoen for iskemisk hjertesykdom, fordi det fremkaller fedme og forhøyet blodtrykk. Det beregnes også at overdreven alkohol påvirker menns formeringsevne.

I den mer gledelige enden av spektrumet virker det som to enheter daglig kan senke (en aning) risikoen for åreforkalkning, og undersøkelser viser at mennesker med et moderat alkoholforbruk, dvs. 1 – 2 enheter daglig, lever litt lenger enn folk som er totalt avholdende. Grensen er hårfin, fordi mennesker som drikker tre eller mer enheter daglig dør til gjengjeld raskere enn andre. Små mengder alkohol kan medvirke til en festlig stemning og øke lysten på sex, mens seksevnen avtar med voksende promille.

Alkohol og kvinner

Det er forskere som mener at mer enn én enhet daglig fremmer brystkreft hos kvinner.

Det opplyses at for hver alkoholenhet kvinner drikker pr dag, øker de risikoen for å få brystkreft med 3 %. Forklaringen er at alkohol øker produksjon av østrogen og kvinner som drikker alkohol, har et høyere østrogeninnhold i blodet. Dessuten frigjør nedbrytningen av selve alkoholen et stoff som i seg selv er kreftfremkallende.

Kvinner forbrenner alkohol dårligere enn menn, dels fordi deres lever og kroppsvekt er mindre enn hos menn, men også fordi alkohol opptas i de delene av kroppen som inneholder vann, og menns kropper inneholder mer vann enn kvinners. Hvis en mann bruker en time på at forbrenne en alkoholenhet, bruker kvinner halvannen time. Forskning viser at kvinner har større risiko for å bli alkoholikere enn menn, da menn kan drikke mer før de kommer i faresonen. Det anbefales at både kvinner og menn maks drikker ti enheter i uken.

Alkohol er fylt av kalorier. Et glass vin gir oss 100 kalorier, mens ½ l. øl gir 200 kalorier. Hører du til de som har vektproblemer, er det undersøkelser som viser at alkohol nedsetter den normale fettforbrenningen.

Hvis du er gravid, bør du totalt avholde deg fra alkohol. Undersøkelser har vist at gravide kvinner som drikker mer enn syv enheter i uken eller mer har opptil 80 % risiko for tidlig fødsel. Andre undersøkelser viser at selv mindre mengder alkohol kan medføre hjerneskade, hjertefeil, lav fødselsvekt, nedsatt intelligens, veksthemming og deformiteter hos barn. Derfor anbefaler helsevesenet at gravide kvinner totalt unngår alkohol. Hvis du drikker alkohol mens du er gravid, opptas alkoholen i blodet ditt, og fosteret får den samme alkoholkonsentrasjon i blodet som deg fordi alkoholen går direkte fra deg og over i morkaken. Alkohol er et organisk oppløsningsmiddel og derfor skadelig for barnet. De eventuelle skadene som oppstår når en gravid drikker alkohol, er livsvarige og kan ikke rettes. Barn av alkoholiske foreldre har også betydelig større sjanse for å få et misbruk selv, enn barn som har foreldre med et moderat alkoholforbruk. 40% av alkoholikere som mottar behandling for alkoholmisbruk, har vokst opp i hjem hvor alkohol er et problem.

Foreldres rolle

Som foreldre er det viktig å være et godt eksempel for de unge. Alkoholvaner ser ut til å være en smittsom lidelse, og derfor er det aldri bra for barn å se sine foreldre beruset. Det må være klart at barn ikke skal ha alkohol. Det har vist seg at dess tidligere barn starter å drikke, dess mer drikker de. Det anbefales at barn under 16 år ikke drikker alkohol. For unge mellom 16-18 år anbefales å drikke minst mulig. De skarpe advarslene er fordi barn og unges organer, og spesielt hjernen deres, ikke er ferdigutviklet. Dessverre føler unge mennesker seg ofte ‘voksne’. De vil bli med og føler at de er hippe når de drikker sammen med kameratene. Det gjør meg skikkelig vondt å se hvor mange unge som tar det som en selvfølge at de ”blir dritings” ofte mange dager i uken.  

Er du alkoholiker?

Det regnes med at mellom 5-7 % av oss lett kan bli alkoholikere hvis vi ikke passer på. Hvis dine tanker dreier seg om alkohol og fyller mye av hverdagen, og hvis du føler deg dårlig hvis du ikke har drukket alkohol på noen timer, så tenk, føl og vær helt ærlig for deg selv om du har et alkoholproblem. Før du selv innser at du har et problem med alkohol, er det ingen som kan hjelpe deg.

Fakta om alkohol

  • Alkoholpromillen er uttrykk for hvor mye alkohol du har i blodet.
  • Når du drikker alkohol, opptas det i kroppen fra magesekken eller tynntarmen. Bare få minutter etter kan det måles i blodet.
  • Opptagelsen av alkohol kan forsinkes en aning hvis du spiser fettholdig mat, men forbrenningen er rimelig konstant.
  • Tobakk og alkohol er en dårlig kombinasjon, fordi alkoholens skadelige virkning økes av tobakk.
  • I Norge regnes en alkoholenhet som den mengden alkohol man finner i en vanlig pils (0.33 l) med 12 gram alkohol.
  • En alkoholenhet tilsvarer et glass vin på 12 cl., et glass hetvin på 8 cl. eller et glass sprit på 4 cl.
  • En flaske vin på 75 cl på 12 % inneholder seks alkoholenheter.
  • En flaske sprit på 70 cl inneholder 18 – 20 alkoholenheter.
  • Den reneste alkoholen er vodka.

Kosten

Beslutter du deg for avvenning eller å redusere ditt alkoholinntak, er det veldig viktig at du er veldig bevisst på hva du putter i munnen. Visse matsorter øker trangen til alkohol. Det er de samme matvarene som trigger et lavt blodsukker, da alle alkoholikere lider av for lavt blodsukker. Hvis du synes at ditt alkoholforbruk har blitt for stort, kan du starte med å jobbe med kosten din.

Unngå melk, hvitt brød, sjokolade, kjøtt, og all sukkerholdig mat samt kaffe og andre koffeinholdige drikke.

Spis aldri søtsaker mens du drikker alkohol, da det får blodsukkeret til å koke. Det samme gjelder hvis du drikker eller blander noen form for juice med alkohol. Det er viktig å spise en levervennlig kost, fylt med bitre stoffer, samtidig med at den må være blodsukkerstabiliserende. I tillegg anbefales det å spise nøtter, grovbrød, ost og frukt. Spis godt med hvetekim og avokado. Gode grønnsaker er spesielt artiskokker som er meget levervennlige, broccoli, rødbeter, selleri, løk, hvitløk, reddiker og agurk mm.

Drikk juice av hvetegress som avgifter leveren.

Unngå for mye syredannende mat.

Spis godt med fiber og sørg for å drikke nok vann. F.eks. et glass vann for hvert glass vin er en god hjelp for leveren, da vann er naturens rensemiddel.

Drikk også gjerne grønn te og visse fortynnende safter uten tilsatt sukker. Løvetann, malurt og mariatistel-te er sterkt leverrensende.

Begrens inntak av fettholdig kjøtt, burgere, pølser, fet ost, fløte, fete desserter og fylte sjokolader som er kost som belaster leveren.

Drikk aldri kaffe når du er mett. Kaffe er vanndrivende, og da blir alkoholen enda mer konsentrert i kroppen.

Kosttilskudd

Sørg først og fremst for en god base av multivitamin/mineraltilskudd som f.eks. Omnimin /OmniX, Spektro +50, Mivitotal. Kombiner det med en god Omega-3 fiskeolje f.eks. Cardiomega, Krillolie, Pikasol. Det er veldig viktig med rimelige store doser, da det antas at fiskeolje kanskje kan hjelpe med å beskytte hjernen mot alkoholbetingede skader.

Har du trang til alkohol, kan det være en god idé med aminosyren L-glutamin. Dose: en kapsel av 500 mg to ganger daglig på tom mage eller ta det i pulverform før sengetid. Glutamin er velkjent for å redusere trang og behov for alkohol, selv om du er vanedranker.

I tillegg er det bra at supplere med et sterkt B-vitamintilskudd, evt. Omni-B Active, B-Complex 75, Mega B-Stress som inneholder alle B-vitaminene. Siden alkohol virker vanndrivende, skylles viktige vitaminer og mineraler ut av kroppen når det drikkes alkohol, spesielt den viktige B-vitamingruppen som bl.a. vedlikeholder vårt nervesystem. Lars Okholm skrev i en av sine bøker at rotter kan bli alkoholikere hvis de mangler B- vitaminer.

B1-vitamin ca. 300 mg daglig er godt å tilføye til komplekset av B-vitaminer.

Samtidig er det bra å supplere med C-vitaminer, ca. 2 gram daglig. C-vitaminer vaskes også ut av kroppen.

E-vitaminer samt ekstra A-vitaminer er en god idé.

Av ekstra mineralprodukter er det godt å ta selen 200 mcg,

Zink før sengetid 40 mg. Zink deltar i nedbrytningen av alkohol.

Det er veldig viktig med krom. Dosis 200 mcg. Krom motvirker blodsukkersvingninger som ellers kan øke trangen til alkohol.

Det anbefales å ta magnesium som motvirker kramper og virker avslappende. Mange mennesker med et vanlig alkoholforbruk mangler magnesium. Det er viktig med mineraler, da alkohol er syredannende og kan på lengre sikt medvirke til benskjørhet.

Hjelp leveren med å rense og regenerere seg. Man kan bruke mariatistel.


Mange menn får ofte nedsatt testosteron pga. alkohol. Terrestis Tribulum kan evt. hjelpe testosteronverdiene.

Små tips

Noen mennesker får hudkløe når de drikker alkohol. Er det tilfellet, så få sjekket dine levertall. Det kan være snakk om aldersbetinget intoleranse eller fordi du mangler aminosyren taurin.

Pass på alkohol hvis du tar medisin. Det er sjelden en god kombinasjon.

Lider du av diabetes, må du være ekstra forsiktig med alkohol i større mengder. Helst ikke mer enn 1 – 2 enheter daglig. Drikker du mer enn det, så spis nattmat før du går og legger deg.

Bestem deg før du går ut at du drikker et glass vann for hver alkoholenhet, så blir du ikke dehydrert.

Spis før du skal ut å drikke. Drikk aldri på tom mave. Alkohol skader mindre hvis det følger mat med.

Begynner du å kaste opp, så stopp å drikke. Det er en klar beskjed fra kroppen at nå greier den ikke mer.

Det er bedre å drikke 1-2 enheter daglig enn å ta en skikkelig fyll på helgene.

Når du skal ut på byen, kan du forebygge bakrus ved å ta godt med essensielle oljer – Omega 3/6/7/9, før du går ut. Ta evt. med et par kapsler og ta dem under festen og avslutt med et par stykker før du går til sengs.

Før byturen, ta 1. gr C-vitamin, et sterkt B-vitamin kompleks samt et par kapsler mariatistel sammen med et stort glass vann.

Ifølge kinesisk medisin avgifter leveren mellom kl. 1-3 om natten, så leveren har det bedre hvis du stopper å drikke før den tiden.

For å stabilisere blodsukkeret ditt dagen etter, er honning bra. I tillegg kan banan, solsikkekjerner eller revet eple være en god hjelp.

Har du Aloe Vera i huset, er det godt med et par store slurker.

Begrens drikking på fly. Kabintrykket sammen med alkohol virker spesielt uttørkende på kroppen.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.