Månedsmagasinet på Costa del Sol

Problemet er ikke at man skal dø – men at man skal leve til man dør.”

Dette sitatet fant jeg i en av Lars Okholms gamle bøker. Et annet sitat som jeg liker er: ”Vitaminer er stoffer som er skadelige for en hvis de ikke er der.”

Et av vitaminene som kan hjelpe oss til å ha det bra, er B-vitamin. B-vitaminet deles opp i flere B-vitaminer, som samlet kalles B-vitaminkompleks.

I 1915 kaltes B-vitaminer for ”B-stoff”

Ølgjær startet det hele, fordi man fant at et ekstrakt av ølgjær fremmet veksten av rotter når det ble gjort forsøk med dem der de ble gitt en spesiell diett. I 1926 isolerte man det første B-vitaminet – B1. Deretter begynte man å dele B-vitaminer opp i B1, B2 osv. og fant samtidig ut av hva det enkelte B-vitaminet var godt for.

Vi er avhengige av daglige tilførsler av B-vitaminer, idet de blir raskt tatt opp og raskt utskilt igjen. Unntaket er B12, som lagres i leveren.

I naturen finnes ikke B-vitaminer isolert,

men hele komplekset er samlet, for å sikre en normal cellefunksjon. Derfor anbefaler jeg alltid at du tar hele B-komplekset, for så evt. å øke med terapeutiske doser av enkelte B-vitaminer etter behov i en tid.

Som en samlet gruppe har B-vitamin en rekke funksjoner, både med sukkerstoffskiftet, men også med omsettingen av fettstoffer og proteiner. B-vitaminer er dessuten Co-enzymer, og mange har antioksidant-effekter.

I dag ses en stor mangel på B-vitaminer

Årsakene er mange, men en stor del skyldes at maten vår i dag er kraftig bearbeidet. Dessuten har jorden ofte blitt altfor intenst dyrket. I tillegg kommer vårt økende forbruk av sukker, alkohol, medisiner, som antibiotika, kaffe m.m., i tillegg til en tarmflora som ofte er svekket pga. dårlig matkvalitet og et usunt levesett.

Ifølge Eva Lydekings bok Ny Næring bør antibiotika og B-vitaminer ikke tas samtidig. Så går du på antibiotika, bør du vente med B-vitaminene til du er ferdig med kuren.

Mange mennesker strever, etter min mening, med unødvendige plager fordi de ikke vet nok om B-vitaminenes viktige oppgaver og evne til å forebygge og forbedre mange helseproblemer. Ofte anbefaler jeg B-vitaminer til folk som kommer med mange ulike plager, fra bekymringer og depresjon, sløvhet og tretthet, stress og nervøsitet, alkoholproblemer, kolesterolproblemer, dårlig hukommelse, hjerteplager, blodmangel, sprø negler, prikking og stikkende følelser i hender og føtter m.m. – selvfølgelig etter å ha forsikret meg om at legen har vært rådført om tilstanden.

Kosten

Hvis du tidligere spiste en variert kost, var maten rik på alle nødvendige næringsstoffer, men det er den dessverre ikke i dag. Alminnelig kost er nå preget av overforbruk av dårlig salt, fett og et stadig økende forbruk av sukker. Det regnes med at vi spiser 50–60 ganger så mye sukker som våre tippoldeforeldre. Renset, høykonsentrert sukker, som absolutt ikke kan kalles naturlig mat, brukes i stor stil. Det er billig, men prisen for helsen vår kan bli høy.

Unngå hurtigmat, sukkerholdige matvarer og tomme kalorier. Etter min mening må vi både sørge for å spise en sunn kost med alle B-vitaminene og samtidig supplere daglig med et B-vitamintilskudd. For å sikre deg en B-vitaminrik kost, kan du bl.a. spise rikelig med fullkornsprodukter, brun ris, bokhvete, egg, mandler, nøtter, oksekjøtt og fjærkre, fisk, tang, samt de fleste frukt og grønnsaker. Ølgjær er også en god kilde til B-vitaminer, så det kan være lurt å tilsette litt ølgjœr i smoothien.

Bare animalske matvarer som kjøtt, fisk, kylling og melkeprodukter anses å inneholde tilstrekkelig med B12. Hvis du er vegetar, kan det være fornuftig å supplere kosten med B12. Symptomene på B12-mangel kan i begynnelsen være svake, så det kan være en god idé å få målt B12-nivået en gang imellom.

Behovet for de ulike B-vitaminene varierer i forhold til din livsstil. Spiser du generelt mye kjøtt, økes behovet for B3 og B6. Da kan du supplere kosten din med søtpoteter, bananer og plommer. Eldre som spiser mye kjøtt, og som mangler B6, blir raskere forkalket enn andre.

Er du røyker eller spiser mye søtt eller drikker mye kaffe og/eller alkohol, bør du spesielt ta B1, som du får gjennom havregryn, poteter samt ovenfor generelle nevnte matvarer.

Hvis du er alkoholiker, mangler du sannsynligvis alle B-vitaminene. Sørg for å ta dem i store doser.

De enkelte B-vitaminene

Det er skrevet lange avhandlinger om de enkelte B-vitaminene. Her kommer bare noen få ord om hvert enkelt B-vitamin.

 • B1 (tiamin) er det første oppdagede B-vitaminet, som er vannløselig. Det er en antioksidant og lett vanndrivende. Vitaminet er viktig for hjerte og pulsårer. Ved mangel kan det oppstå hjerterytmeforstyrrelser. Tilførsel av B1 kan være gunstig ved nervebetennelse og isjias samt nervøsitet. Tiltrekker du mygg, eller skal du reise til et sted der det er mye mygg, kan det være en stor hjelp å ta 300 mg B1 x 3 daglig.
 • B2 (riboflavin) gir livskraft og energi, samt er bra for fordøyelsen. Hvis du er i voksealderen, er det økt behov for B2. Mangel på B2 viser seg ofte som revner, tørrhet og sprukne lepper. Ofte føles også en brennende fornemmelse i munn, lepper og tunge. De samme symptomene ses også ved B6-mangel.
 • B3 (niacin): Er du litt nervøs, kan B3 hjelpe til en bedre nattesøvn samt større psykisk stabilitet. Det finnes to typer niacin: nikotinsyre og nikotinamid. Nikotinsyre gir varme og kløe i huden. Det er ikke farlig, men kan føles ubehagelig. Derfor brukes som regel nikotinamid.
 • B5 (pantotensyre) beskytter vårt nervesystem og produserer nervenes signalstoffer. Den stabiliserer immunsystemet via antistoffproduksjon. I tillegg er den bra for å reparere skader på hud og slimhinner. Et av mangelsymptomene kan være søvnløshet. Folk som våkner ved 2–3-tiden om natten kan ofte få stor hjelp ved ekstra pantotensyre.
 • B6 (pyridoksin). Er du over 40 år, begynner du å ta opp mindre B6 fra tarmsystemet. Det regnes med at eldre mennesker bør ha ca. 20 % mer B6 enn yngre. Dosering er som regel mellom 50–200 mg daglig. Ved 600 mg kan det oppstå bivirkninger av forskjellig art. B6 brukes spesielt ved allergi, astma, blodmangel, for lavt blodsukker m.m.
 • B8 (biotin). Det regnes med at en dårlig tarmflora er en vesentlig årsak til biotinmangel. Biotin kalles også for skjønnhetsvitaminet, idet det er med på å gi fyldig hår samt hjelper til en mer glatt hud og sterkere negler.
 • B9 (folsyre). Som B12, kan folsyre hindre redusert hjernefunksjon, og det kan også gi humøret et løft. Folsyre er den største, etterfulgt av B6 og B12, for beskyttelse av forhøyet homocystein, som ødelegger arteriene og kan utløse hjerteanfall og hjerneblødning. Det har vist seg at B-vitaminer tatt i tilstrekkelig store doser kan fjerne et overskudd av homocystein fra kroppen. Undersøkelser har vist at mangel på folsyre skaper større risiko for kreft i spiserør, bryst og lunger. Gravide må sikre seg å ta tilskudd av folsyre. Folsyremangel gir økt risiko for at barnet fødes med ryggmargsbrokk.
 • B10 (paba) er nødvendig for vekst, hud og hår og stimulerer stoffskiftet. Paba er mest kjent for bruk i kremer som blir brukt til beskyttelse mot solbrenthet. Dannes normalt av en sunn tarmflora.
 • B 12 (kobalamin). Ved Alzheimer regnes det med at det er B12-mangel. Noen forskere uttrykker at B12-mangel er en langvarig, konstant forløper for Alzheimer. Det er beskrevet at hos mange forvirrede og deprimerte eldre ses en markant forbedring ved tilskudd av B12. B12 skiller seg fra de andre B-vitaminene fordi de produseres av tarmenes mikroorganismer og lagres i leveren. Derfor er vi ikke avhengige av et daglig tilskudd. Et enzym i magesekkens slimhinne produserer et stoff som kalles intrinsic faktor, som er nødvendig for å ta opp B12 i tarmen. Man kan lette opptaket ved å la B12 smelte under tungen og derved tas opp av slimhinnene.
 • Kolin er egentlig ikke et B-vitamin, men regnes for mange å tilhøre B- vitamingruppen. Det er et stoff som er nødvendig for både mennesker og dyr. Det er nødvendig for nedbryting av kolesterol og er også nødvendig for nervesystemet, hukommelsen og øyehelsen. Det forbedrer lever/galleblære-funksjonene.
 • Inositol regnes av mange, som kolin, til å tilhøre vitamingruppen. Sammen med kolin har inositol betydning for fettstoffskiftet. Det senker blodets kolesterolinnhold og holder blodet flytende. Det virker beroligende og har stor betydning for hjernen samt for nervesystem og øyne. Hjelper også mot forhøyet blodtrykk, hjerteplager samt angst og søvnvansker.

Jeg håper at denne artikkelen forklarer hvorfor jeg så ofte nevner hvor viktig det er å huske B-vitaminene. La meg avslutte med enda en setning fra Lars Okholm:

”Man kan gjøre rotter til alkoholikere ved å gi dem for få B-vitaminer.»

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.