Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ønsker du å slanke deg?

Ønsker du å slanke deg?

For mange av oss har stress, angst og frykt fra de siste 2 års utfordringer sammen med jule- og nyttårsfeiring forårsaket en større vektøkning enn hva som er bra for oss. Det er viktig for meg å påpeke her at vi alle er forskjellige, og er forskjellige typer, og derfor bør ikke standardvekten være ledende. Denne artikkelen handler om hvordan du med en alminnelig kost kan hjelpe å slanke deg uten å følge en spesiell kur. Vil du gjerne følge en spesialdiett, finnes det mange bøker og emner på nettet.

Slanking handler ikke bare om kaloritelling. Selvfølgelig bør du bruke kaloritelling på en fornuftig måte, men du bør starte å tenke på tarmsystemet og på hvordan dine tarmer har det. Det er viktig at du har et velfungerende tarmsystem med masse gode tarmbakterier for å slanke deg. I alt jobber ca. 2 kg gode bakterier og mikrober for deg på døgnets 24 timer. Derfor må du tenke på hvordan du behandler den delen av kroppen. 80% av vårt immunsystem sitter også i tarmene. Er tarmsystemet i uorden, er det vanskelig å slanke seg. Tarmfloraen er individuell, men som hovedregel gjelder det at den må være sunn og variert. Jo bedre tarmene og tarmfloraen fungerer, jo lettere er det å slanke seg. Som bonus får man også bedre helse og større velbefinnende.

Kosten

Å endre spisevanene krever vilje og innsats. Du må prioritere kosten din og fore deg selv og tarmene med gode, helst økologiske matvarer. Kvaliteten på maten du spiser er viktig både for tarmfloraen og vekten din. Generelt syntes jeg at matkvaliteten på hva vi kjøper er elendig. TV-reklamene forteller om hvor billig du kan kjøpe mat. Ingen, så vidt jeg har sett, annonserer med å ha den beste kvaliteten. Uten å være fanatisk, er jeg nærmest lettere hysterisk med å finne gode matvarer. Det gjelder både kjøtt, brød, grønnsaker og frukt m.m.

Hold blodsukkeret ditt stabilt. De fleste liker bananer, som er rike på vitaminer og mineraler. Neste gang du kjøper dem, bør du kanskje velge grønne i stedet for gule bananer. De grønne er litt hardere, bitrere og ikke så søte i smaken. De inneholder resistent stivelse som gjør bananen blodsukkerstabiliserende. Jeg elsker grønne bananer og synes det er mye mer smak i dem enn i modne bananer. Også kalde poteter og søtpoteter er blodsukkerstabiliserende. Til blodsukkeret hjelper det å spise mange grønnsaker, gjerne kål, broccoli, samt fermenterte grønnsaker.

Spis dessuten litt kjøtt, gjerne fjærkre eller vilt, fisk, egg, bønner og linser og god hjemmelaget dressing til maten din. Hold deg til to stykker frukt om dagen og helst de som ikke er altfor søte. Husk også å inkludere belgfrukter, mandler og alle typer frø. Hold deg vekk fra sukkerholdig mat, hvitt brød og pasta. Mange blir trette og sløve av å spise glutenholdig mat. Unngå også all prefabrikkert mat, raffinerte matvarer, hurtigmat og ferdigmat. Det beste er å lage maten mest mulig fra bunnen av. Velg de beste fettstoffene. Her i Spania har vi utmerket olivenolje, så bruk den til maten, i råkostsalaten og på ditt glutenfrie brød. Blir du sulten ved 3-4 tiden på ettermiddagen, så spis noen mandler eller 20 gram mørk sjokolade – helst 92%.

Jeg syntes det er best generelt å planlegge måltidene rundt en uke fremover. Det er mye mer overskuelig og ikke så stressende. Mange ganger lager jeg større porsjoner, så det er litt igjen til frokost dagen etter.

Ha gode spisevaner. Det er dessverre noe som jeg syntes blir neglisjert i de fleste kost- og slankeveiledninger.

Spis frokost hver morgen.

Vil du slanke deg, så ikke spis for mye. Ta en ikke-for-stor porsjon, smak på den og tygg den langsomt. Legg så kniv og gaffel fra deg.

Ikke småspis mens du tilbereder maten, og heller ikke etter å ha avsluttet måltidet.

Før du starter å spise, så sitt et øyeblikk og nyt hvordan maten ser ut. På den måten starter enzymene allerede jobben i munnhulen før de når ned til bukspyttkjertelen din, som ofte er både overarbeidet og stresset.

Spis langsomt og i ro, uten TV og lignende eller for mye bråk.

Det bør være en god atmosfære rundt måltidet. Alt for ofte tilbringer man måltidene med familien, mens man diskuterer og kanskje krangler. Avtal på forhånd at det skal gjøres på andre tider. Kan hovedmåltidet være ved middagstid, er det best for slankekuren. Så kan kveldsmaten bare være et eple, litt råkost eller salat.

Kosttilskudd

 • Det er viktig å sikre at du har det bra når du er på slankekur. Det er grunnleggende å ta et tilskudd av vitaminer og mineraler av god kvalitet, som hjelper til en velfungerende forbrenning.
 • Husk de sunne fettstoffene. De jobber sammen med ovenstående som et symfoniorkester.
 • Det kan være godt med et ekstra tilskudd B-vitaminer som er nødvendige for kroppens omløp og funksjonene av våre enzymer.
 • Ta gjerne et ekstra tilskudd av Q10. De øker energiproduksjonen i mitokondriene.
 • De fleste mangler D-vitaminer. Ta et tilskudd av 100 mcg daglig.
 • Magnesium er et mineral som også mange mennesker mangler. Det har vist seg at magnesium og D-vitaminer hjelper hverandre, så du kan evt. ta D-vitaminer om morgenen og magnesium på kvelden, siden magnesium hjelper for en god nattesøvn.
 • Tilføy en god kvalitet melkesyrebakterier (probiotika).
 • For at hjelpe stoffskiftet kan du evt. supplere med selen som forbedrer omsetningen av et stoffskiftehormon.
 • Zink er bl.a. også godt for stoffskiftet.
 • Sørg for et tilskudd av C-vitamin. Det er en av våre viktigste antioksidanter.
 • Mange mennesker mangler jod. Du kan ta det som jod- eller kelptabletter. Også tang er jodholdig.
 • Krom hemmer godtelysten. Undersøkelser har vist at krom kan hjelpe med å regulere både sukkerbehovet og blodsukkeret. Derfor kan et kromtilskudd på 200 mcg daglig hjelpe deg å bryte en ond sirkel, så du lettere gjennomfører slankekuren. Liker du søtsaker, bør du vite at sukker stjeler krombeholdningen som man har i kroppen.
 • Vil du gjerne bruke hjelpemidler til å slanke deg, kan Nupo slankepulver være en idé.
  Det er et populært proteinrikt slankepulver som finnes i mange smaksvarianter. Det kan evt. være en god måte å sparke i gang en slankekur.
 • Hvis du velger et slankemiddel, bør du vite at det ikke er en mirakelkur. Etter min mening må det suppleres med en endring av kost- og livsvaner, men det kan være et godt supplement.
 • Der finnes også forskjellige slankepiller. Keto slankepillen er av de mer kjente. Det krever allikevel at du også følger en Keto slankekur, som er utenfor denne artikkelens emne.

Tips

Sørg for en eller annen form for mosjon hver eneste dag. Jeg liker en god daglig gåtur – mer blir det ikke til akkurat nå. Velger du gåturen, må den minst være på 30 minutter og gjerne i et raskt tempo.

Det er viktig at du finner en mosjonsform som passer din personlighet og som gjør deg glad.

Tilstrekkelig med god søvn kan gjøre underverker.

Utelukk så mye som mulig alle former for stress. Er du stresset, er der ikke langt til kjøleskapet for å finne en kortvarig trøst som stresser deg mer senere. Se på situasjonen som stresser deg. Mange ganger kan stressen viftes vekk med et «PYTT» – Jeg syntes at det lille ordet PYTT er et gunstig avstressingsmiddel.

Ta gjerne en liten hvil midt på dagen, hvor ingen forstyrrer deg. Lytt evt. til din yndlingsmusikk. Noen ganger elsker jeg å høre på litt vill musikk og danse fridans for full utblåsning. God mosjon og glede kobles derved sammen.

Nyt livet og dets små gleder. Tell de lyse timene og husk takknemmeligheten for de små seire.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.