Månedsmagasinet på Costa del Sol

Vi har akkurat hilst et nytt år velkommen. Igjen har vi gått inn i et år fylt med håp, som vi aldri må gi opp, men også med en stor usikkerhet om hvorvidt verden noensinne blir normal igjen. Usikkerhet blandet med frykt og håp går hånd i hånd. Vi ønsker det beste både for oss selv og våre familier, men også for jordkloden, friheten, verdensfreden og klimaet.

Mange opplever økt stress i disse tider. Økt stressnivå kan være medvirkende til et forhøyet blodtrykk, som nesten har blitt en folkesykdom. Andre årsaker til forhøyet blodtrykk kan skyldes angst, nyrelidelser, arv, overvekt, alkoholmisbruk, medisiner, som smertestillende, p-piller m.m. Men i ca. 90 % av tilfellene av forhøyet blodtrykk finnes det ingen kjent årsak, og derfor kalles forhøyet blodtrykk bare essensiell hypertensjon.

Hvis du har mistanke om at blodtrykket ditt er for høyt, bør du gå til legen og følge de rådene du får. Imidlertid er det også en hel del du kan gjøre for å hjelpe deg selv.

Et av problemene med forhøyet blodtrykk kan være at du ikke merker det. Det kan allikevel være enkelte symptomer som du bør være oppmerksom på i forbindelse med forhøyet blodtrykk. Noen av symptomene kan være hjertebank, sterk hodepine, spesielt om morgenen, synsforstyrrelser, neseblødning, samt unaturlig tretthet og/eller svimmelhet.

Ved hvert hjerteslag pumpes det blod ut i arteriene, og blodtrykket stiger, for så å falle igjen når hjertet hviler. Når hjertet jobber, kalles trykket det systoliske blodtrykket, og når hjertet hviler, kalles trykket det diastoliske blodtrykket. I hvile bør det systoliske blodtrykket være under 140 og det diastoliske under 85. Det skrives 140/85.

Hvis blodtrykket forblir forhøyet gjennom lengre tid, kan venstre side av hjertet bli for stort, idet hjertemuskelen blir tykkere pga. det anstrengende arbeidet. Dermed økes risikoen for åreforkalkning og angina, fordi det er oksygenmangel i hjertemusklene når det ikke kommer blod nok ut til dem. Dette kan hjertet kanskje greie i noen år, men så følger hjerteproblemer, med dermed øket risiko for hjertesvikt, blodpropp i hjertet og andre hjertelidelser, samt økt risiko for blodpropp i hjernen eller hjerneblødning. Hypertensjon regnes for å være den hyppigste årsaken til hjerneblødning og blodpropp i hjernen. Nyrene lider også under det høye trykket, hvilket kan medføre ulike nyrelidelser og føre til nyresvikt.

Det er viktig å holde blodtrykket under kontroll. Forhøyet blodtrykk må tas alvorlig, idet et konstant forhøyet blodtrykk kan medføre en rekke lidelser: nedsatt syn, seksuell dysfunksjon, søvnbesvær, hukommelsestap, spesielt korttidshukommelsen, og kanskje føre til demens, angst og nervøsitet og stress samt nedsatt immunsystem.

Kosten

Du kan selv gjøre mye med kosten for å holde blodtrykket nede. I tidenes morgen lærte jeg at hvis du hadde forhøyet blodtrykk, måtte du ikke spise salt. I dag sies det at salt er greit i moderate mengder. Forsøk deg litt frem. Lider du av forhøyet blodtrykk, anbefaler jeg å bruke himalayasalt, som sies å balansere blodtrykket. Dessuten inneholder himalayasalt mange mineraler og salter som kroppen trenger.

Vi nordboere er et lakriselskende folk, men har du forhøyet blodtrykk, er lakris forbudt, da det har vist seg at det kan få blodtrykket til å stige kraftig.

Spis godt med grønnsaker og frukt, begge kategorier inneholder både kalium og magnesium, som er gunstige for blodtrykket. Det er best hvis du kan få økologisk frukt og grønt.

Sørg for at kosten inneholder mye fiber.

Vi bor i olivenoljens hjemland, så bruk masse olivenolje av god kvalitet. En italiensk undersøkelse viste at olivenolje kan senke behovet for blodtrykksmedisin betraktelig. Spis gjerne fet fisk og linfrøolje. Spar på mettede oljer, selv om smør er godt med måte, i likhet med kokosfett.

Rødbeter kan medvirke til å senke blodtrykket. Du kan få rødbeter som et lite daglig ‘shot’, eller lage din rødbeteråkost ved f.eks. å findele og blande rødbeter med løk, gulrot og eple. Det er en deilig salat som kan spises til annen mat, eller for seg selv. Spesielt smaker den godt med en god skvett olivenolje blandet med hvitløk. Hvitløk medvirker til å senke blodtrykket og holde pulsårene elastiske.

Hold deg unna alle sukkerholdige matvarer. Hvitt sukker er uten næringsstoffer og bidrar til å skape betennelser.

Er du godtesyk, så unn deg et par biter med mørk sjokolade. Jo mørkere, jo bedre, men minst 70 %. Det kan hjelpe til å senke blodtrykket.

Det kunstige søtemiddel Stevia fra planten Stevia rebaudiana har vist seg å kunne senke både overtrykket og undertrykket. Stevia er en antioksidant og totalt uskadelig.

Spis gjerne et par stengler bladselleri daglig, evt. blandet med rødbeteråkosten. Det medvirker til å senke blodtrykket.

Begrens ditt alkoholforbruk og hold deg evt. til et par glass god rødvin daglig.

Drikk gjerne rikelig med urtete i løpet av dagen, gjerne grønn te. Du kan også blande grønn te med f.eks. kjerringrokk og løvetann, eller prøv en hibiskuste.

Kosttilskudd

  • Som grunnlag kan du ta et godt multivitamin-/mineralprodukt.
  • Spis en god Omega-3-fettsyre. Det kan ha gunstig effekt på blodtrykket. Undersøkelser har vist at folk som spiste rikelig med Omega-3 fettsyrer, hadde lavere blodtrykk enn de som enten ikke spiste Omega-3 eller bare litt.
  • Tilskudd med Q10. Undersøkelser har vist at Q10 kan ha en god innvirkning mot forhøyet blodtrykk.
  • Mange mennesker har for lite magnesium i kroppen. Derfor kan det være lurt å ta et tilskudd. Magnesium har vist seg å kunne redusere både det systoliske og diastoliske blodtrykket. Ta magnesium om kvelden, så hjelper det også på en god nattesøvn.
  • Ta gjerne et tilskudd av ekstra B-vitaminer. Magnesium virker best hvis du samtidig har tilstrekkelig med B-vitaminer i kroppen, spesielt B6, som i tillegg til folsyren (B9) kan redusere faren for forhøyet blodtrykk. Alle B-vitaminer er best hvis de tas i en kombinert form.
  • D-vitamin er også en god blodtrykksregulator. La gjerne den daglige dosen være ca. 100 mcg. D-vitamin motvirker en økning av stresshormonet adrenalin. D-vitamin er ikke bare et vitamin, men også et hormon som styrker immunforsvaret.
  • Pycnogenol er et uttrekk av en spesiell fransk furubark. Det er en sterk antioksidant med mange gode virkninger, bl.a. på forhøyet blodtrykk. Pycnogenol hemmer også dannelsen av blodpropp. Italienske forskere har påvist at en kombinasjon av Q10 og Pycnogenol styrket hjertet og senket blodtrykket. En annen undersøkelse viste at Pycnogenol senket blodtrykket så mye at blodtrykksmedisin kunne reduseres kraftig.
  • Kan du ikke spise ren hvitløk, så få det evt. i kapselform, da får du ikke hvitløksånde. Det er best med et produkt med rimelig høyt innhold av allicin. Hvitløk er med på å nedsette blodtrykket og motvirker åreforkalkning. Dessuten kan hvitløk hindre forhøyede verdier av triglyserider og kolesterol.
  • Ekstra tilskudd av C-vitamin stabiliserer og nedsetter blodtrykket. Doser etter behov, men evt. 1000 mg morgen og kveld. Ta gjerne et produkt som er tilsatt bioflavonoider fra f.eks. nyper, sitron og annet. Det forbedrer virkningen av C-vitaminet.
  • Hagtorn enten i tablett eller flytende form er et godt og behagelig tilskudd som er styrkende for hjertet og gunstig til å senke blodtrykket.

Tips

Ta hånd om pusten din og lær å puste dypt og rolig. Ta evt. et kurs i pusteteknikk.

Det kan også være en god idé å lære å bruke en form for avslapningsteknikk, f.eks. gjennom yoga eller Qi gong. Det har vist seg å kunne ha en positiv effekt på forhøyet blodtrykk.

Sørg for mosjon, minst en halv times gåtur daglig i så raskt tempo som du kan greie.

Er du tilhenger av badstue, kan det være en god idé å gå i badstue ca. 3 ganger i uken.

Røyker du, så stopp. Forhøyet blodtrykk forverres av røyking, bl.a. fordi nikotinen i tobakken frigjør adrenalin, som får hjertet til å slå litt raskere og derved øke blodtrykket. Røyking trekker også pulsårene sammen og øker faren for åreforkalkning. En røykestopp kan ofte nedsette blodtrykket ganske raskt.

Vær oppmerksom på vekten din. Hvis det har kommet på noen kilo under julens selskapeligheter, så finn tilbake til din normalvekt. Overvekt kan medføre forhøyet blodtrykk, men er også hardt for hjertet og øker faren for å få type 2 diabetes. Det er viktig med en normalvekt for å ha et normalt blodtrykk.

Unngå stress. Det er viktig å finne ut av hva som stresser deg, og så ta stilling til hvordan du kan forminske eller unngå det som stresser deg. Psykisk stress kan utløse forhøyet blodtrykk.

Tungmetaller i kroppen kan også være årsak til forhøyet blodtrykk, så har du prøvd alt, er det kanskje en idé å bli undersøkt for en tungmetalforgiftning.

Louise Hay skriver om den sannsynlige årsaken til forhøyet blodtrykk: Langvarige følelsesmessige problemer som ikke er løst. En vulkan. Gjøre en mygg til en elefant.

Jeg tror en affirmasjon kan være hjelpsom. Et nytt tankemønster du kan innøve er:

Jeg slipper gladelig fortiden. Jeg har fred.

Godt nytt år!

Anni

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.