Månedsmagasinet på Costa del Sol
Alderdom – hva er det egentlig?

Hvordan få det så godt som mulig i den siste fasen av livet

Alderdom defineres fra midten av 70-årene. Tidligere tenkte man at alderdommen begynte etter fylte 65 år, men dette har endret seg, da vi lever lenger på grunn av bedre levevilkår og et helsevesen som har blitt flinkere til å holde oss i live.

Hva kan du forvente av din alderdom? 

Man går fra den midterste fasen av livet, som ofte har vært preget av produktivitet og et aktivt liv, til å oppleve forandringer, ikke bare fysisk, men også mentalt. Fysisk endrer kroppen seg ved at muskler og skjelett forringes, og noen må faktisk bytte ut kroppsdeler, som for eksempel få satt inn en ny hofte. Mentalt er det utfordrende for mange å gå inn i alderdommen, da din rolle i livet endres, og den stadig økende glemsomheten banker på døren.

Hvordan den enkelte møter sin alderdom er veldig individuelt, noe jeg ser til stadighet i min jobb som lege her på Solkysten. Noen blomstrer i rollen, mens andre blir mer reservert og synes livet som ‘gammel’ er vanskelig og utfordrende.

Hvordan planlegge for en bedre alderdom? 

En god alderdom bør planlegges. Det er flere faktorer som skal falle på plass, ikke bare fysiske og mentale, men også økonomiske. Det er komplisert nok å bli gammel, om man ikke også skal bekymre seg for å kunne betale regninger. Så en anbefaling er å begynne i tide å planlegge økonomien din som eldre. Videre er det anbefalt å forebygge sykdom ved å minimere faren for livsstilsykdommer. Et hjerteinfarkt kan fort sette en stopper for alderdommen, så før fylte 50 år anbefaler jeg sterkt å ta en god gjennomgang av helsen din hos fastlegen. En generell helseundersøkelse vil vise hva som kan forbedres, forebygges og hva som eventuelt må medisineres. Basert på din sykdomshistorie og genetikk, samt blodprøver, vil din fastlege sende deg videre til ulike spesialister, som vil lage en plan i henhold til medisinering og gi deg informasjon om forebyggende tiltak. En kardiolog vil for eksempel gå gjennom dine medisiner, samt gi råd om sunn kost, som lavere inntak av salt og å holde kolesterolet på et sunt nivå. En hudlege vil gå over huden din for å utelukke ondartede forandringer, og vil helt sikkert motivere til bruk av solkrem. Fastlegen vil også komme med grunnleggende anbefalinger, som å være aktiv, drikke vann, få nok søvn, spise variert og å være sosial.

Personlig tror jeg det er to ting som er viktig for en god alderdom. Det ene er å finne en aktivitet du liker. Bruk tiden din på noe som gir deg mestringsfølelse og glede. Dette kan være alt fra golf til matlaging. Det andre er å føle at man bidrar, ikke bare er en belastning. Se om du kan gjøre noe for å avlaste familien din eller andre rundt deg som kanskje trenger litt hjelp. Gjør ditt for å være med på å dra lasset, og ikke være til byrde. Som det heter: Den største gleden du kan, det er å gjøre andre glad.

Proaktive tiltak mot alderdom

Selv om medisinske anbefalinger blir fulgt opp, er det noen proaktive tiltak du selv kan gjøre for å få en bedre alderdom. Kosthold er viktig. Variert kost uten for mye sukker og fett er et godt utgangspunkt. Derom du liker et glass vin, kan det være lurt å ha alkoholfrie dager, det vanligste er mandag til torsdag. Hold kroppen i form, bevegelse er viktig. Finn en aktivitet du liker, og hold på i minst en halv time om dagen. 

Vær forsiktig med solen, bruk alltid solkrem med solfaktor over 30. For at huden skal være sunnere, bør du få i deg antioksidanter, få nok søvn samt bruke riktige hudprodukter. Når du blir eldre, dannes ikke hudceller like raskt, og det ytre hudlaget blir tynnere. Dette gjør at huden din holder dårligere på fuktigheten, og produksjonen av kollagen og elastin synker. Huden blir som følge av dette både slappere og grovere, derav rynker og slapp hud. Noen synes dette er helt greit og ønsker å eldes naturlig, mens andre føler seg mer vel med litt å tilføre ansiktet ekstra fuktighet samt noen små ‘nips-and-tucks’ for å se litt yngre ut. Dette er opp til hver og en, og det er også et spørsmål om du synes det er verdt det, men jeg har enda til gode å treffe noen som ikke liker å ta seg bedre ut.

Følg med i tiden. Les nyheter, og ikke vær redd for nye trender. Så når barnebarnet ditt snakker om ‘Insta’, vil du i prinsippet vite hva dette er. Det betyr ikke at du må ha egen konto eller ‘poste’. 

Noe som bekymrer folk, er glemsomhet. Søvn er kjempeviktig for konsentrasjonen samt en viktig faktor for å forebygge demens.

Målet med en bedre alderdom for folk flest, er ikke å leve lenger, men å leve så godt som mulig de siste årene av sitt liv. Jeg ser dessverre at sykdom drastisk kan forandre personens planer for alderdommen, og ofte kommer den overraskende. Så min anbefaling er å planlegge godt og være føre var for å ha en så god alderdom som mulig. Lykke til, og ikke glem å kose deg!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.