Månedsmagasinet på Costa del Sol

Vi er i årets julemåned, og julen kalles også for hjertenes fest, som feires i mange hjem verden over. I horisonten truer dessverre fortsatt mørke skyer fra de siste par årenes pandemi og skaper frykt, nervøsitet og angst hos mange av oss.

Julens vakre lysdekorasjoner preger nå gater og butikkvinduer. La alle disse lysene trenge inn i deg og hjelpe deg til å glemme frykt og angst og en følelse av avmakt. Gi deg hen til mye julehygge med levende lys og hyggelig samvær med dine kjære i denne mørketiden, så glede og hjertevarme kan få overvinne mørket.

Midt i denne juletiden kan det være lurt å vie hjertehelsen ekstra oppmerksomhet, noe vi kan ha en tendens til å glemme mens vi koser oss med alle julens godsaker, kanskje også ispedd for mye alkohol og for lite søvn. Hjertet er en fantastisk pumpe som sammen med kretsløpet gjør et kjempearbeid for å holde deg sunn og rask, men oftest tenker man ikke over at det en gang imellom kanskje er presset og ønsker å bli bedre passet på.

Hjerteproblemer kan opptre i mange ulike former, som arytmi, når hjertet har en anormal rytme i kortere eller lengre tid, eller angina – en forkalkning med utilstrekkelig blodforsyning til hjertet, som kan gi smerter i brystet.

Åreforkalkning med blokkerte blodårer kan utløse hjerteanfall og blodpropp. Andre hjertesymptomer er forhøyet blodtrykk, som nærmest har blitt en folkelidelse og en av de største farene for et hjerteanfall, som også kan medvirke til aneurisme (utposning på en blodåre). Uansett om hjertet ditt er sunt eller du har en hjertelidelse, er det heldigvis mye du selv kan gjøre for din hjertehelse. Hvis du er genetisk disponert for hjertelidelser, kan du allikevel gjøre ditt beste ved måten du lever på.

Røyker du, så bli kvitt tobakken, da røyking er nært forbundet med åreforkalkning og kan medvirke til forhøyet kolesterol og blodtrykk. Spar på spriten i julen. Det har ditt hjerte, lever og hjerne det best med, og du føler deg bedre til pass dagen etter, når du bare har nytt en liten tår. Drikk gjerne et glass vann for hver drink du konsumerer.

Sørg i det daglige for å drikke tilstrekkelig med vann av god kvalitet. Hold deg fysisk aktiv. Hører du til de inaktive, antar man at sjansen for hjertelidelser stiger med 50 %. Selv om været ikke viser seg fra den beste siden, så sørg allikevel for den daglige gåturen på minst en halv time, og nyt forandringene i naturen. Daglig mosjon er viktig, men mosjonen bør ikke overdrives.

Hold normal vekt. Overvekt kan medvirke til hjerte- og karsykdommer samt andre sykdommer, som sukkersyke. Bestem deg for å bli kvitt de overflødige kiloene, og la deg ikke friste (i for stor grad) av julens godter. Blir du kvitt overflødig vekt, kan det forbedre både hjertehelsen og humøret. Hold deg til en sunn og skikkelig kost uten raffinert sukker og begrens inntaket av matvarer med mettet fett.

Du har kanskje kjørt deg selv hardt for å komme i mål med alle juleforberedelsene, men stress er spesielt usunt for hjertet, så sørg for å gire ned. Det går nok bra likevel!

Kosten

Til din hjertehelse er sunn mat en nøkkelfaktor som du må ha med i din daglige planlegging. Er du en stor kjøttspiser, så skjær ned på mengden og inkluder i stedet rikelig med grønnsaker, frukt, nøtter og mandler. Husk avocadoen, som er rik på både vitaminer og mineraler, og ikke minst de flerumettede fettsyrene. Spis overveiende økologisk, så maten ikke er full av skadelige tilsetningsstoffer. Pass på at maten ikke er tilsatt kunstige fargestoffer, noe som spesielt gjelder kjøttpålegg. Unngå mat med smaksforsterkeren MSG (621), som antas å medvirke til arytmi. Mat tilsatt mettede fettstoffer bør unngås. Det ses bl.a. i kaker, kjeks og smultringer. Transfettsyrer er en risiko for hjerte- og karsykdommer. Dette er en gruppe umettede fettsyrer hvor en av de såkalte dobbeltbindingene har noe man kaller en transposisjon, så fettsyren kommer til å ligne en mettet fettsyre, men større mengder av transfettsyrer er mer helseskadelig enn mettet fett. Den naturlige transfettsyren som det forekommer veldig lite av i okse- og lammekjøtt, er ikke så skadelig som den industrielt fremstilte.

Spis rikelig med fisk, gjerne fet fisk, som makrell, laks, ørret og hellefisk. Da får du i deg gode Omega-3 fettsyrer, som beskytter hjertet. Fet fisk et par ganger i uken antas å kunne redusere risikoen for blodpropp.

Det kan være en god idé å starte dagen med en porsjon havregryn eller havregrøt. Havregryn er bl.a. rik på Omega-3, og kalium og hjelper med å holde arteriene rene. Du kan søte med velsmakende bær, som blåbær, bjørnebær, banan og litt eple, f.eks. i form av eplemos, som kan kjøpes ferdig økologisk. Bruk det i stedet for masse sukker. Unngå sukkerholdig mat og drikke. Det gjelder også for kunstige søtemidler, som bare opprettholder søtsuget.

La rikelig med en olivenolje av god kvalitet inngå i ditt daglige kosthold. Olivenolje er med på å øke det gode kolesterolet (HDL) og senke det dårlige kolesterolet (LDL).

Ikke bruk for mye salt i maten. Mange ferdigretter er tilsatt store mengder salt for å gi maten smak.

Kosttilskudd

Flere studier viser at riktige kosttilskudd kan bedre hjertefunksjonen.

 • Multivitamin/mineralprodukt av høy kvalitet.
 • Omega-3 fettsyrer. Det kan være i form av havalgeoljer, fiskeoljer eller som tran, som har mange gode kvaliteter, både i kapsler og i flytende form.
 • D-vitaminer er et vitamin som kan bedre hjertehelsen. Ofte ses for lave verdier. Er du i tvil, kan du be om at få målt ditt D-vitamin i blodet på laboratoriet. Mangel på D-vitamin kan også føre til osteoporose (benskjørhet).
 • Mange mennesker har for lite C-vitamin. Røyker du, må du være spesielt oppmerksom på å få i deg nok C-vitamin. Noen studier kan tyde på at C- vitamin beskytter mot åreforkalkning og belegg på innsiden av arteriene. Dosen må være ca. 1000 mg.
 • Karnitin sies å være kroppens egen selvproduserende hjertestyrker og er min favoritt blant aminosyrene, som jeg synes hjelper helt fantastisk både på hjertet mitt og resten av kroppen. Karnitin leverer energi til musklene, spesielt til hjertemuskelen. Den kan hjelpe til å redusere blodets samlede kolesterolmengde og senke triglyseridene. Den kan forbedre uregelmessig hjerterytme og redusere anfall av angina pectoris.
 • Koenzymet Q 10 er godt for din hjertehelse og for kroppens energiproduksjon. Det kan bidra til økt livskvalitet og livslengde.
 • Selen og Q 10 jobber godt sammen og kan i mange tilfelle bedre hjertehelsen.
 • Hvitløk kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen. Tilskudd finnes både i pulver, kapsler og olje.
 • Ekstrakt av rød ris har i flere studier vist seg å ha en god kolesterolregulerende effekt. Det er viktig at du velger et godt kvalitetsprodukt.
 • Magnesium er et mineral mange mangler. Det har vist seg at mennesker med et tilstrekkelig magnesiumnivå har lavere blodtrykk og generelt et sunnere hjerte, med færre hjerteanfall.
 • Aminosyren Taurin er en annen av mine favoritter. Den er god mot forhøyet blodtrykk og for høyt kolesterol og er av vital betydning både for hjerte og kretsløp, men også for hjernen, galleblæren og øynene.

Tips

 • Homocystein er en svovelholdig aminosyre som ikke finnes i mat. Hvis homocysteinet er forhøyet, skriver Erik Kirchheiner i sin bok om aminosyrer, er det faktisk giftig og kan øke risikoen for blodpropp og andre hjerte- og karsykdommer. Kanskje burde det være en selvfølge for oss å få homocysteinet målt med jevne mellomrom.
 • Har vi har tilstrekkelig med B-vitaminer i kroppen, kan homocysteinet omdannes til sunne aminosyrer. Det er en av grunnene til at det er så viktig med tilstrekkelig med B-vitamin i kroppen – spesielt B 6, folsyre og B 12.
 • Nyere undersøkelser viser at C-vitaminer antagelig har samme funksjon.
 • Zink spiller også en vesentlig rolle.
 • Pass på ikke å utsette deg for tungmetaller, som bly, kadmium og kvikksølv.
 • Unngå mest mulig å ferdes i luftforurensede områder.
 • Sørg for å få nok søvn i rolige og behagelige omgivelser, og avslutt dagen med positive og behagelige tanker. Dårlig søvn kan påvirke blodtrykket.
 • Hvis det er mulig, så sørg for å bo i et hyggelig miljø, med et vennlig nabolag uten vold og annen bry og uten bråk og støyende trafikk. Undersøkelser viser at boligen og dermed hjemmet ditt spiller en stor rolle for din hjertehelse.  
 • Med dette ønsker jeg deg en riktig god jul med masse lys og kjærlighet.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.