Månedsmagasinet på Costa del Sol

Jeg begynner denne artikkelen den 14. oktober 2021, som er datoen Verdens helseorganisasjon, WHO, har utnevnt til Verdens Synsdag under mottoet ‘Elsk dine øyne’.

Verdens Synsdag finner sted annet hvert år på den andre torsdagen i oktober. I år er det fjerde gangen den finner sted, derfor valgte jeg dette temaet som grunnlag for min artikkel.

Selv om øynene er våre vinduer til omverdenen, skjenker de fleste av oss ikke synet mange tanker i hverdagen. Vi tar det for gitt at vi kan se våre omgivelser, se maten vi spiser, naturen, menneskene, dyrene, bilene osv.

Pass på synet ditt

Det er umåtelig viktig at du passer på synet ditt. Eksperter forteller at livskvaliteten synker markant hvis vi ikke kan se når vi blir eldre.

Sjekk synet regelmessig. De fleste av oss begynner først å tenke på synet, og hva vi kan gjøre for å bevare og holde det så godt som mulig, når våre armer har blitt for korte til å lese

Det Norske Magasinet, og vi ikke synes at ting ikke er så skarpe som de pleide å være, og også det å kjøre bil har blitt en utfordring.

Da er det på høy tid å besøke en dyktig optiker eller øyenlege eller kanskje begge deler. Men før det kommer så langt og/eller samtidig, er det mye du selv kan gjøre for din øyenhelse.

Grå stær – katarakt

En av de mest alminnelige lidelsene som kommer med årene, er grå stær, også kalt katarakt. Den kommer i begynnelsen snikende, oftest etter at du har fylt 65 år og starter med et sløret syn, som langsomt forverres. Det er så alminnelig at det regnes med at 1/3 av alle nordmenn over 65 har grå stær, og det utføres rundt 40 000 grå stœr-operasjoner årlig i Norge.

Grønn stær – glaukom

En øyelidelse som også ofte er aldersrelatert, er grønn stær. Der er mange forskjellige former for grønn stær, som kan komme i alle aldre, men den aldersrelaterte er den mest vanlige. Det regnes med at 1,4 % av alle nordmenn har lidelsen (og 8 % av de over 70 år), som ofte kan være uten symptomer i mange år. Man ser til tider familiemessige sammenhenger ved grønn stær.

AMD

Makuladegenerasjon, også kalt AMD, er også aldersrelatert, men mye forskning tyder på at den kan forebygges eller forsinkes med rett kost og kosttilskudd.

Tørre øyne

En av de mest vanlige øyelidelser er tørre øyne. Det er en følelse av at øynene er trette og føles tørre og irriterte. Hos noen kan tilstanden også gi en brennende eller sviende følelse. Dessverre blir det mer utbredt, jo eldre vi blir. Tilstanden kan også skyldes allergi. En spesielt utsatt gruppe er de som jobber mesteparten av dagen foran en datamaskin.

Andre øyelidelser

Et annet ubehag som ofte ses hos eldre mennesker, er rennende øyne. Andre vanlige øyeproblemer kan f.eks. være langsynthet, nærsynthet, eller flytere, som skal følges opp og sjekkes regelmessig.

Sunn kost for øynene

Vi har alle hørt klisjeen at ”gulrøtter er sunt for øynene.” Men det er riktig. Gulrøtter inneholder mange A-vitaminer, som er bra for øynene. A-vitaminer kan også hjelpe på nattblindhet, men det er også mye annen mat som hjelper på øyehelsen. Vi bør spesielt være oppmerksom på mat som er rik på C-vitaminer, E-vitaminer samt zink og kobber.

Utover gulrøttene, er det bra å inkludere rikelig med egg, som er proppfulle av proteiner, karotenoider og A-vitaminer. Spis dessuten grønne grønnsaker, løk, søtpoteter og gresskarkjerner.

Grønne bladgrønnsaker, som grønnkål, spinat, brokkoli, avokado og asparges er fylt med de viktige karotenoidene, spesielt lutein og zeaxanthin, som er gode antioksidanter for øynene dine.

Oransjefargede frukter, som aprikos, gjerne tørkede, bananer, mango, melon og epler er også godt for synet pga. innholdet av Zeaxanthin og lutein.

Hasselnøtter, mandler og tran er rike på E-vitaminer, som er bra for øynene.

Velg kjøtt av god kvalitet, helst økologisk. F.eks. kylling, kalkun, oksekjøtt og lam, som inneholder masse gode mineraler og bl.a. aminosyren taurin, som evt. kan være med på å forhindre eller utsette grønn stær.

Fet fisk som laks, makrell, flyndre og sardiner er gode for øynene. Skalldyr inneholder masse selen. Alle er med på å styrke netthinnen og cellemembranene i øynene og redusere øyebetennelse.

Husk også de sunne kostfibrene, som chiafrø, som har et kjempehøyt innhold av kostfibre, ved siden av Omega 3-fettsyrer og proteiner.

Begrens forbruket av …

Ikke bruk for mye salt, og velg saltet med omhu, som Himalaya-salt. Unngå hurtigmat og frityrstekt mat. Dessuten er det viktig å unngå mat med glutamat (E 621), som ofte brukes som en smaksforsterker. Det er mistenkt for å forårsake skader på retina (netthinnen).

Unngå for mye alkohol, som kan være leverbelastende (og i den verden der jeg er utdannet i, hører øynene mye sammen med leveren). I tillegg kan det nedsette det beskyttende nivået av glutation i øynene dine. Glutation er en kraftig antioksidant som er med på å forhindre grå stær.

Unngå alle kunstige søtningsmidler, spesielt aspartam. Vil du bruke noe søtt, så bruk evt. kokossukker, som smaker godt og inneholder mange mineraler. Du kan også søte med litt eplesaft eller moset banan. Skal du ha litt søtt på ettermiddagen, så velg en mørk sjokolade.

Kosttilskudd

Gode øyne krever mange næringsstoffer fylt med antioksidanter

  • Som alltid er det godt å bruke et multivitamin-/mineralprodukt av god kvalitet som base
  • I tillegg et godt Omega-3-produkt, evt. i kombinasjon med Omega-6 og 7, gjerne 2 g daglig. Lider du av tørre øyne, hjelper ofte denne kombinasjonen, samt reduserer risikoen for andre øyelidelser.
  • Det er en også en god idé å supplere med et kompleks av alle aminosyrer. Før fantes de beste kombinasjonene i pulverform, som smakte litt spesielt, men nå finnes hele spekteret også som kapsler.
  • Aminosyren Taurin finnes i høy konsentrasjon i øyet. Mangler Taurin, kan netthinnens funksjon bli nedsatt. Daglig anbefalt dose: 500 mg.
  • Cystein i NAC-form er også viktig for netthinnen.
  • A-vitaminer er godt å ta litt ekstra av (er du gravid, må du gjøre det i samråd med legen). Mangel på A-vitaminer kan føre til nattblindhet og tørre øyne. Du kan evt. ta andre karotenoider, som konverteres til A-vitamin.
  • Lutein og Zeaxanthin kommer i forskjellige kosttilskudd og antas å redusere mange øyelidelser f.eks. på netthinnen, grønn stær, makuladegenerasjon og grå stær (katarakt).
  • C-vitaminer regnes for å være spesielt viktige antioksidanter, idet konsentrasjonen av C-vitaminer er spesielt høye i øyet, så et ekstra daglig tilskudd på 1 gram kan være bra.
    Husk at hvis du røyker, forbruker du 25 mg C-vitamin per sigarett. C-vitamin danner collagen, som styrker kapillærene omkring netthinnen og antas å hjelpe mot grå stær.
  • Zink medvirker til å nedsette risikoen for nattblindhet, så ta evt. et ekstra tilskudd.
  • E-vitamin jobber spesielt godt med C-vitamin og antas å medvirke til å forebygge ulike øyelidelser.
  • Selen virker spesielt bra sammen med C- og E-vitamin.
  • Coliter er navnet på noen øyendråper som jeg finner enormt hjelpsomme, når øynene mine er tørre eller irriterte, eller jeg har vært ved havet, hvor sollys i kombinasjon med hvit sand har vært tøff for øynene. Dråpene hjelper øyeblikkelig. De inneholder vann fra kamille, hamamelis og øyentrøst.

Tips

Akkurat som det er bra å holde kroppen vår i form, er det også viktig å holde øynene i form. Det kan du gjøre ved få, enkle øvelser, som aller helst introduseres som et fast morgen- og kveldsritual, som det siste du gjør før du går til sengs.

Varm opp øynene dine ved å holde håndflatene mot øynene. Gjør det et par ganger og rull deretter øynene rundt ca. 10 ganger. Start med å kikke opp og rull hele veien rundt. Når du har gjort det 10 ganger, ruller du den andre veien.

Skriv startdatoen opp i kalenderen din og se forskjellen etter en måned.

Sitter du til daglig flere timer foran datamaskinen, er det bra å lukke øynene flere ganger i løpet av dagen. Det lyder enkelt, men kan hjelpe øynene dine fra å bli overanstrengt. Jobber du hele dagen foran datamaskinen, bør du ta noen småpauser. Det gir øynene en sjanse til å hvile litt.

Tilstrekkelig med god nattesøvn er viktig for hele kroppen, også øynene.

Svømmer du ofte i klorholdig basseng, så sørg for ordentlige, tettsittende svømmebriller.

Sørg for god belysning der du jobber og leser. Unngå å oppholde deg i lengre tid der det er lysstoffrør.

Røyker du, så stopp — om ikke annet, så på grunn av din øyenhelse. Røykere har større risiko for å få katarakt (grå stær) og AMD (makuladegenerasjon).

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.