Månedsmagasinet på Costa del Sol
ÜBRIQUE – verdens lille lærsentrum

ÜBRIQUE - verdens lille lærsentrum

Hvor er Diors håndvesker, Pradas motetilbehør og Cartiers lærdekte smykkeskrin laget? I en sweatshop på utkanten av Paris? På en fabrikk i Kina? Eller kanskje i motedistriktet i Milano? Nei, lærvarene til disse og mange andre eksklusive merker er laget i en liten grisgrendt andalusisk innlandsby ved navnet Übrique. Det norske Magasinet tok den svingete turen dit for å bli kjent med byens lærhistorie og skille rykter fra fakta når det gjelder Übriques nesten mytiske lærproduksjon.

Fra innkjørselen til byen. Foto © Manolo Canto.

Bortgjemt, men ikke glemt!
Det finnes ingen lett vei å komme til Übrique. Uansett om man kommer fra kysten eller innlandet, ender man opp på en smal korketrekker av en vei ned til bunnen av en avsidesliggende dal hvor landsbyen befinner seg. Ikke bare er den bortgjemt, men de aller fleste produsentene som har fabrikker og verksteder i byen, har låste dører. Hvem som lager det siste lærtilbehøret til klodens mest prestisjefylte moteskapere og hvordan designene ser ut er nemlig kjempekonfidensielt. Så hemmelig er det, at de ansatte må underskrive en taushetsavtale og får ikke ta med seg mobiltelefoner inn på jobben. Derfor stopper vi først på byens lærmuseum hvor de med glede deler informasjon om Übriques lærhistorie.

Übriques Museo de la Piel ligger i et nedlagt Capuchin-kloster i bakkehellingen litt ovenfor sentrum. Bygget har blitt nydelig restaurert og inneholder en utrolig samling av lærartikler, redskap, bilder, møbler og annet utstyr som viser utviklingen av lærindustrien i området på 1800- og 1900-tallet. Primus motor for museet er den lidenskapelige Maribel Lobato som startet samlingen (ofte fra søppelplasser), fikk historiene fra byens eldre og som stadig gir guidede turer på museet. Dessverre snakker hun ikke engelsk, men museet er uansett absolutt verd et besøk selv om man ikke forstår spansk (pris 3 €). Den erfarne lærarbeideren Paco Solano tilbyr ellers kurs for skoleklasser og andre interesserte som kommer hjem med en super kul egenhendig laget lærpung fra Übrique (5 € per person).

I dag produseres de fleste lærartiklene på større fabrikker som ligger i utkanten av byen, men før i tiden kunne man høre hamringen fra lærverkstedene som lå på praktisk talt hver eneste smågate i byen. Alle innbyggerne jobbet med eller for lærindustrien, inkludert barn ned til seks år gamle, og alle hadde sin egen lærhammer i tre, kalt patacabra fordi den så ut som bakbeinet på en geit.

Maribel Lobato forteller den fasinerende lærhistorien. Her med tobakkspunk fra oksetestikkel. Foto © Karethe Linaae.
Lærtrekk til pass fra hele verden ble laget her.
Foto © Karethe Linaae

Det var ikke lett å brødfø familien på landsbygden, så lærarbeiderne fikk anledning til å ta med seg ekstra arbeid hjem – etter en tolv times arbeidsdag, syv og senere seks dager i uken. Hver eneste lærbit ble brukt, inkludert læret fra hønsebein som ble kokt og presset og brukt til klokkeremmer, oksetestikler som ble til tobakkspunger og fiskeskinn som ble til sko! Ettersom byen fikk ry på seg for deres kvalitetsarbeid, begynte de å importere lær fra hele verden. På museet kan man blant annet se prototypen på Diors aller første koffert som ble laget her. Landsbybefolkningen var iherdige og fremtidsrettede. De så behovet for suvenirer på kysten og lagde rimelige lærartikler dekorert med spanske tyrefektere og flamencodansere som solgte som varmt hvetebrød da masseturismen startet på Solkysten. Übrique var også hvor de begynte å lage skinnbindene til de offisielle passene fra nesten hele verden, inkludert Spania, Frankrike, England, Italia, Portugal, Israel, Venezuela og Mexico.

Veskekolleksjon fra fortiden. Foto © Karethe Linaae

Nytt liv i lærindustrien

Den dag i dag er det nesten utrolig at en bitteliten grisgrendt by i Andalucía er verdens største lærveskefabrikant og eksportør – spesielt siden læren de bruker ikke kommer fra strøket, men fra Italia og andre land. For et par tiår tilbake begynte verkstedene i Übrique å stenge ned, da de store internasjonale klientene flyttet deres produksjon til Asia for å spare penger. Det var rykter om at noen produserte sine vesker i Kina for så å putte et Made in Übrique-stempel på varene. Men denne trenden varte ikke lenge, for moteskaperne oppdaget raskt at kvaliteten aldri kunne konkurrere med produktene fra den lille andalusiske landsbyen. Derfor kom klientene tilbake til byen som i dag ansetter flere folk og lager flere lærvesker og lærprodukter enn noen gang. Byen produserer i dag mellom 5000 og 9000 vesker i uken, som er mer enn noe annet sted. Übriques eksklusive vesker selges et sekstitalls land og produseres her for noen av verdens mest kjente designere.

Fabrikkeier Antonia Gonález og designer Manolo Canto fra
Adana Piel. Foto © Karethe Linaae

Jeg var heldig til å bli invitert inn til en av byens lærfabrikanter, Adana Piel. Eieren Antonia González har tatt over sin fars lærfabrikk og har nå åpnet produksjonsanlegg nummer to. Mens hun beskriver faren som «en Gepetto» (Pinocchios far), er hun selv mer av en forretningskvinne og moteskaper. Bedriftene hennes produserer flere hundre eksklusive lærvesker hver dag, både for hånd og med moderne maskinhjelp. Vi haster forbi de flittige arbeiderne som kommer fra hele Spania og Latin-Amerika for å jobbe her. Fotografen og designeren Manolo Canto holder nå på å skape Adana Piels egen veskelinje, Briza. Jeg får aller nådigst lov å ta bilde av disse, selv om Antonia påpeker at de er bare prototyper og ikke rede for produksjon ennå. 

På kontoret deres har de utstilt bedriftens tidligere artikler som inkluderer vesker fra Prada og min favoritt, Jacquemus. Hans verdenskjente miniveskekolleksjon ble nylig laget i kjempeformat med hjul og kjørt gjennom Paris’ gater, men de faktiske veskene produseres altså her i lille Übrique.  

Mens de aller fleste av Andalucías hvite landsbyer lider av avfolkning og arbeidsløshet, søker Übrique etter arbeidskraft og har problemer med å huse alle lærverkstedene. Byen er i vekst og lever i beste velgående. Og det er bare én grunn til det – den utmerkede kvaliteten på deres lærarbeid. Ta turen til byen og opplev lærhistorien selv, og jeg kan garantere at du vil komme hjem med en ny veske eller et nytt designerbelte fra en av hovedgatens mange lærbutikker.   

Jaquemus vesker solgt i Paris og laget i Übrique.
Foto © Karethe Linaae
Fra lærverkstedet til Anana Piel.
Foto (tatt med tilltelse) av Karethe Linaae.

ÜBRIQUE DATA:

Innbyggere: 16 383

Innbyggerne som jobber direkte eller indirekte med lær: 80 %

Antall lærfabrikker og lærverksteder: ca 200

Antall land som produkter fra Übrique eksporteres til:
35 (inkludert Frankrike, England, Italia, Kina, USA og Japan).


Typer produkter:
håndvesker, lommebøker, kofferter, stresskofferter, mobiltasker, iPadcover etc.

Internasjonale merker som lager vesker og lærtilbehør i Übrique:
Dior, Louis Vuitton, Loewe, Carolina Herrera, Polène, Chloé, Gucci, Chanel, Jacquemus, Strathberry og mange fler.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.