Månedsmagasinet på Costa del Sol
10 år med Det Norske Magasinet

10 år med Det Norske Magasinet

 

Den 15. mars 2001 utga Norbom Marketing det første nummeret av Det Norske Magasinet. 120 utgaver og 10.080 sider senere kan vi nå feire 10 års jubileum.
Med dette jubileumsnummeret skruer vi tiden tilbake til denne, den aller første utgaven for å se hva som rørte seg i Spania og i magasinet.
Følg med på reisen og gjenoppfrisk også minnene om høydepunktene gjennom de ti årene som har gått.

2001
Velkommen til den første utgaven av Det Norske Magasinet, stod det på forsiden av det nye magasinet, det første og fortsatt det eneste norske magasinet i Sør-Spania.
Utgavens 40 sider inneholdt ulike typer artikler, bl.a. et intervju med en innsatt i fengselet i Alhaurín de la Torre, og en reportasje om ETA som selvfølgelig også spøkte for ti år siden. Allerede i den først utgaven brakte vi også nytt fra Den norske kirke, den gang Den Norske Sjømannsmisjon som med presten Torleif Ingebrethsen holdt hus i Fuengriola, samt fra Den norske skolen på Costa del Sol.
Spanjolenes forbruksfest lød overskriften på én av nyhetene som fortalte at mens de i årene siden 1997 hadde levd høyt på de daværende pesetas´ene, ville festen snart være over. Og så var det den om innbyggerne i Guadalmar som i mangel av en kirke, vedtok å avholde gudstjenester i en pizzeria.

2002
Det Norske Magasinet hadde siden det første nummeret vokst seg større og stod nå på egne bein med 64 sider.
Blant de faste emnene var også den gang en utflukt ut i den andalusiske naturen, og i denne utgaven pryder naturparken Cazorla forsiden, i tillegg til at vi også var i den gamle romerske byen Baelo Claudia ved Tarifa.
Blant de nye tiltakene var en fast spalte fra norsktalende advokater, bl.a. av Einar Askvig, mens nyheten Mat og Drikke bød på så eksotiske ting som honningglasserte gulrøtter og kylling i paprika. Og det var da dyrlege David Norheim ga tips om kjæledyrenes helse.
Vi fortalte også at arbeidet var i gang med en ny terminal i Madrids lufthavn Barajas som i dag kalles T4, og at Spania var blitt invadert av britiske styrker, selvfølgelig skjedde det også denne gangen at britiske soldater på øvelse på Gibraltar hadde gått over grensen til Spania.

2003
En forside signaliserte vår, og det aktuelle temaet var miljøkatastrofen med skipet Prestige, som gikk ned utenfor kysten av Galicia. 7.700 tonn tung fyringsolje lakk ut og inn på rundt 740 spanske strender. Det var og er fortsatt den verste miljøkatastrofen i Spanias historie.
Utfluktene gikk til Valencia og Montes de Málaga, oppskriftene var en Cæsarsalat og en torskegrateng,
Blant nyhetene skrev vi at Prinsesse Cristina nettopp hadde innviet museet CAC i Málaga og at det var problemer med vannmangel, den gang ble en økning på 30 prosent i forbruket brukt som forklaring.

2004
Attentatet mot togene i Madrid hadde skjedd få dager før denne utgaven kom på gaten, og Spana hadde akkurat fått en ny statsminister, José Luis Zapatero.
Vi tok opp sider ved den nye dyrevernloven i Andalucía som jo fortsatt ikke blir håndhevet og skrev om grunnleggeren av organisasjonen Opus Dei, samt EUs utvidelser mot øst.
Vi påstod at Aracena har verdens flotteste dryppsteinsgrotter, besøkte tapasbaren Lo Güeno i Málaga og kunne annonsere flyselskapet Braatens direkte flygninger mellom Málaga og Oslo.
Og så kunne vi ikke vente med å fortelle at Airbus-fabrikken i Puerto Real ved Cádiz var i gang med produksjonen av halerorene til en ny flytype, den vi nå kjenner som A380.

2005
Det var den gang Kristian Kjelling spilte håndball i Spania, nærmere bestemt for Ademar León, Málagas lufthavn fylte 86 år og hadde store planer og høye ambisjoner og forventninger till utvidelse som vi i dag ser resultatet av.
Den spanske regjeringen drøftet samtidig felles bruk av lufthavnen på Gibraltar med de britiske selvstyremyndighetene i kolonien, noe for øvrig aldri ble noe av. Tidligere ordfører i Marbella, Jesús Gil, døde året før, men nå ble Rolls Royce´n hans etterlyst, mens vi dro på tur til Córdoba og snakket om norsk eksport av laks og lærte alt om domino.
Der hadde gått mer enn et år siden bombene i Madrid (11M), og anledningen til å gå nærmere inn på saken lot vi ikke gå fra oss.

2006
Anja Garbarek prydet forsiden i anledningen av et Spaniabesøk, og kultur preget i det hele tatt denne utgaven. Her var også en artikkel om filmmakeren Pedro Almodóvar, én om divaen Chus Lampreave, og et besøk på rideskolen Escuela Andaluza del Arte Ecuestre i Jerez de la Frontera, samt en artikkel om en oppføring av Ibsens Et Dukkehjem i Fuengirola.
Den nyoppdagede fugleinfluensaen skremte oss alle, og DNM belyste saken fra alle vinkler. Letizia og kronprins Felipe hadde fått sitt første barn, Leonor, og debatten dreide seg om det etiske i oppbevaring av blod fra pikens navlestreng og dermed stamceller.

2007
I denne utgave tok vi leserne med til Lofoten der vi jaktet på bacalao, og oppe ved Polarsirkelen fant vi fisken som senere skulle havne på spanske middagsbord.
Vi var i Nerja da middelalderen i form av en temaaften rundt prinsesse Kristina som er en spennende skikkelse i norskspansk historie. Jan Pettersen fortalte om å lage sherry og brandy i Spania, og i et intervju avslørte Se og Hørs tidligere og omstridte sjefredaktør Knut Haavik hvordan han lader batteriene på Costa del Sol.
Et fly på vei fra Las Palmas til Mauritania og ble kapret av en mann som da han ble overmannet sa at han bare ville til Frankrike, og så var det dette året at en 67 år gammel kvinne fødte tvillinger i Barcelona.

2008
De baskiske løsrivelsesplanene og problemene med ETA dukkede igjen opp i magasinet, og denne gangen i form av en reportasje om hvorvidt de historisk sett kanskje burde ha rett til å bli en selvstendig stat.
Den norske foreningen i Fuengirola varmet opp til nok et par Internasjonale dager, vi hevdet at boule er morsommere enn golf, Sjømannskirken hadde akkurat fått ny leder med Steinar Lindvig og avholdt nok en stor golfturnering i stedet for å spille boule, og SAS tok oss med verden rundt.
Påskelam kom på bordet, mens antallet gribber økte.
Og så fikk første spanske skuespilleren en Oscar. Den gikk til Javier Bardem, Costa del Sols strender manglet sand, og Spania avviste – ikke uventet – å godkjenne et selvstendig Kosovo.

2009
Malaya-saken hadde dukket opp, det samme var Madoff. Baskerland fikk sin første ikke-nasjonalistiske lokalregjering, og man kunne få gode rabatter på trafikkbøtene hvis man betalte i tide, og også i 2009 spilte Hot Club de Norvège på kysten.
Costa del Sol-beboerne Egil Dreyers og Mai Slaseng fortalte om et bryllup med spanske forbindelser i Georgia, og vi så på strandkunst i Fuengirola.
Vi tilberedte torsk med appelsinsaus, tok leserne med til sesongens siste skitur i Sierra Nevada, og syklet på Spanias grønne sykkelspor. Også grønn energi inngikk i intervjuet med Olav Hetland som fortalte om hvordan Statoil satset på spanske sol.

2010
Vi besøkte et av verdens beste hoteller, La Mamounia i Marrakech som bare ligger en liten flytur unna og Sevillas vakre Mudéjar-palass. Vi belyste spørsmålet om Guds eksistens, og vi så nærmere på mange katalaneres ønske om en selvstendig stat.
Vi brakte vi et intervju med Øystein Wiig Rambøl, var allerede langt inne i den uendelige serien om tapas og advarte mot uutryddelige timeshare-svindlere.
Den foregående vinteren hadde vært den mest regnfulle siden 1963, og for første gang på omtrent like lang tid, brukte spanjolene mindre penger på mat, mens selv Dalai Lama uttalte seg til fordel for oksene i tyrefekterdebatten.

2011
En stor takk til lesere, kunder og samarbeidspartnere i de – hittil – 120 utgavene; vi ser fram til de neste ti år.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.