Månedsmagasinet på Costa del Sol

De er mange fordeler ved å ha en hund, men det er viktig at man tenker over det langsiktige ansvaret ved å anskaffe seg en hund. En hund er ikke et leketøy som man kan gjemme vekk i skapet når man er lei av den. Det er derfor mange ting man bør vurdere før man anskaffer seg en hund, særlig hvis det er snakk om en valp.

Omkostningene
Det kan være dyrt å ha en hund, og det må man være oppmerksom på allerede før man kjøper hunden. Det er omkostninger til mat, loppemiddel, forebyggende medikamenter, dyrlegebesøk, forsikringer, klipping, leketøy og annet utstyr. Det første året kan omkostningene derfor lett komme opp i 1.000 euro.

Tid
En hund krever mye tid og oppmerksomhet, særlig hvis det er snakk om en valp. Bare det å få hunden til å bli stueren kan fort ta to uker, og det er ikke en enkel oppgave. Små valper tisser minst 10-12 ganger om dagen. Så når valpen har spist, lekt mye eller nettopp har våknet, bør den med det samme bringes til sitt bestemte ”tissested”.

Din livsstil
Du bør velge en hunderase som passer til din personlighet og din livsstil. En hund lever i gjennomsnitt 13 år, så tenk over din nåværende livsstil og om det kan bli et problem på lengre sikt, for eksempel hvis du tenker på å stifte familie eller flytte til et annet land. Dessuten er du nødt til å overveie om du vil kunne avsette nok tid til hunden de første ukene du har den. Vil du ofte være nødt til å la hunden være alene hjemme, eller er det mulighet for at du kan ta hunden med deg? Vil du ha tid til minst en gang om dagen å gå en lang tur med hunden? Hvis du bor i en leiet bolig, kan du ha hund der? Hvis du har flere negative svar enn positive, er det ingen god ide å kjøpe en hundevalp.

Rase
Valg av rase er også ytterst viktig. Du bør finne ut hvilken rase som passer best til deg og din livsstil. Størrelsen på hjemmet ditt, samt hvor mye mosjon og tid den aktuelle rasen krever, er også viktig. Snakk med en dyrlege eller en hundetrener om hvilken hund som passer best til deg. Du kan også få råd og veiledning på de forskjellige hundekenneler. Hvis du kjenner en person som har samme hunderase som den planlegger å skaffe deg, kan denne personen kanskje svare på mange av spørsmålene dine. Du kan også lese bøker om de forskjellige hunderaser. Når du har tatt en beslutning, er neste skritt å kontakte en autorisert hundekennel (i de fleste land er kennelene regulert). Når du kontakter kennelen, bør du be om å få lov til å se valpens mor og hvis mulig også faren. Før du foretar et endelig valg, må du få lov til å observere og røre valpene. Krev å få en skriftlig avtale på kjøpet, og be dyrlegen din undersøke valpen nøye. Be om 48 timer for å kunne levere tilbake valpen i tilfelle den ifølge dyrlegen ikke har bra helse. Du kan også be dyrlegen om å bli med deg ut på kennelen og se valpen og moren for å undersøke om begge har god helse. På den måten kan du både spare penger og unngå å bli skuffet hvis det skulle skje noe med valpen på lengre sikt.
I Spania er det svært populært å kjøe en hund i en dyrehandler. Men det anbefales ikke. Du bør heller ikke ta til deg en gatehund. Hvis du er interessert i en herreløs hund, kan du besøke et av de mange hundehjemmene som finnes på kysten. Her kan de hjelpe deg med å adoptere en herreløs hund som passer nettopp for deg.
Som nevnt er det mange vurderinger man bør gjøre før man anskaffer seg en hund. Dessverre er det mange som bare anskaffer seg en hund uten større omtanke, og derfor finnes det hver dag flere og flere etterlatte hunder. Så tenk på at det ikke bare dreier seg om deg, men like mye om det nye medlemmet av familien. Hvis du har spørsmål, så kontakt dyrlegen din.

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autorisert dyrlege, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333

 

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.