Månedsmagasinet på Costa del Sol
Verdensnyhet testes ut på Den norske skolen

Verdensnyhet testes ut på Den norske skolen

Å skaffe folk i den tredje verden rent vann er ingeniør Henrik Bulls store drøm. Elever ved Den norske skolen Málaga deltar nå i testingen av hans revolusjonerende ”vannmaskin”.

– Se her. Det hele er egentlig veldig enkelt, forklarer Henrik Bull de ivrige 6-klassingene ved Den norske skolen. De deltar nå i det tre måneder lange forskningsprosjektet som skal bevise at den underlige ”plastmaskinen” virkelig klarer å gjøre skittent og forurenset vann krystallklart, helt rent og drikkbart.

Rent vann = livsviktig
– Hvert 20.sekund dør det et menneske på grunn av skittent vann. Samtidig vet vi at hvert 6. menneske på jorda ikke har tilgang til rent vann. Utfordringene er enorme, sier Henrik Bull som er på snarvisitt til Costa del Sol for å installere de to apparater som skal testes ut av elevene på Den norske skolen. Han håper at testingen vil vise at den enkle vannmaskinen på en effektiv måte er i stand til å sikre forsyningen av rent vann til mange mennesker rundt om på jorda.
– Dette prosjektet trekker vi inn i naturfagundervisningen fordi det går rett inn i
læren om været og om vannets kretsløp, forklarer faglærer ved skolen, Idun Østgård.

Enkel og effektiv
Henrik Bull har jobbet i to år med utformingen av den nye ”vannmaskinen”. Nå har han søkt patent på oppfinnelsen. Hver ”maskin” kan skaffe tilstrekkelig med rent vann til to mennesker, mer enn fem liter vann i døgnet, til en pris på rundt 20 øre per liter.
Apparatet består av en 8-kantet underdel som skal plasseres på et sted med mest mulig sollys. Over denne spennes en gjennomsiktig plastduk (telt) som holdes oppe av en stang på ca. en meter.
Gjennom en slange ledes forurenset vann inn i underdelen. Også salt havvann kan brukes. På kort tid vil det skitne vannet varmes opp av sollys og fordampe på innsiden av plastteltet. Når vanndampen treffer plastduken, vil det etter kort tid kondensere og bli til vanndråper som renner ned i en innvendig lomme. Dette vannet som er helt rent, ledes deretter ut gjennom en plastslange og ned i en oppsamlingspose.
– Simsalabim, med sola som ”motor” får vi rent vann til en svært rimelig penge, forsikrer Bull. Han mener han kan sette slike ”vannmaskiner” i masseproduksjon med prislapp på rundt 50 dollar, eller ca 290 norske kroner.
Driftsutgiftene er minimale, for det eneste som skal byttes er den gjennomsiktige plastduken. Det må gjøres hver 14.dag av hygieniske årsaker.

Trenger sol
At oppfinneren ønsker å teste ut maskinen på Solkysten, skyldes det høye antallet soltimer her. Elevene og lærernes rolle blir å prøve ut apparatet under forskjellige forhold og med ulike typer forurenset vann.
Med tilstrekkelig gode solforhold kan ”vannmaskinen” enkelt produsere minst fem liter vann i døgnet. Eksistensminimum for et menneske er 2,5 liter rent drikkevann.
Det rene vannet som kommer ut fra ”maskinen” skal analyseres ved seriøse laboratorier for å få dokumentert at vannet er helt rent og kan brukes som drikkevann.
– Alt slags vann kan brukes, påstår oppfinneren og hevder han bl.a. har blandet inn hundebæsj i vannet som deretter har blitt renset.
– Etterpå drakk jeg vannet. Jeg ble slett ikke syk, sier Bull.

Seriøs forskning
– Det tre måneder lange prosjektet er virkelig seriøs forskning der eleven trekkes inn og gjør sin del av jobben gjennom praktiske forsøk, forklarer Henrik Bull.
Dersom resultatene fra testingen blir så bra som Bull håper og tror, skal 25 ”vannmaskiner” utplasseres på fire ulike steder for ny testing.
– Aktuelle steder er land i Afrika, India, Bangladesh og Mexico. Vi håper her på samarbeid med seriøse og etablerte hjelpeorganisasjoner, sier Bull. Han håper på et snarlig gjennombrudd for oppfinnelsen og på gode, kommersielle støttespillere i arbeidet for å skaffe flest mulig tilgang til rent vann.
 

Av Den Norske Skolen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.