Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norsk båt skaper forviklinger i Ceuta

Norsk båt skaper forviklinger i Ceuta

Båt forlatt i byen, kunngjør avisen El Faro og viser bilder av den gamle hvalbåten. Eieren hevder han måtte reise til Norge på grunn av sykdom og at båten deretter ble overtatt av havnemyndighetene i Ceuta.

Bjørn Svendsen er eier av det som skal være Norges siste hvalfangerskute, MS Globe.

I mer enn åtte år har den ombygde norske hvalskuta på 600 bruttotonn ligget til kai i den spanske enklaven Ceuta i Nord-Afrika. Havnemyndighetene hevder båten er forlatt og vil hugge den opp snarest mulig. Eieren, Bjørn Svendsen, sitter i Norge og føler seg snytt.

Her er sertifikatet som ifølge Bjørn Svendsen viser at MS Globe i 2003 ble registrert i skipsregisteret i Panama.

Den gamle, ærverdige hvalfangerskuta M/S Globe av Sandefjord er ikke lenger noe vakkert syn der den ligger i havna i Ceuta, forlatt, brannskadet og med slagside.

Smekre linjer og i god stand. Slik så hvalskuta MS Globe ut før forfallet satte inn.

Ifølge norske skipsregister har båten hjemmehavn i Sandefjord. Den registrerte eieren, Bjørn Svendsen, hevder Globe er den siste norskbygde hvalskuta som fortsatt finnes. Dermed er den også verneverdig, mener Svendsen som vil ha Riksantikvaren inn i saken for å redde båten.
Det må i så fall skje svært raskt, for dersom havnemyndighetene i Ceuta gjør alvor av sine trusler, skal Globe så fort som mulig sendes til opphugging i den spanske byen Sanlucar på den andre siden av Gibraltar-stredet.

Fram og tilbake
Globe har levd et omflakkende liv siden den ble sjøsatt fra Stord verft i 1951 som byggenummer 14. Fram til 1962 ble den hvert år brukt under hvalfangst i Antarktis. Bjørn Svendsen kjøpte båten på slutten av 1980-tallet fra et firma i Stavanger. Ifølge Svendsen brukte han til sammen seks millioner kroner på kjøp og restaurering av Globe. Båten ble også stilt som pant for et lån på drøyt fire millioner kroner som Svendsen tok opp i denne forbindelsen.

Fortsatt ifølge Svendsen seilte Globe deretter et par års tid som cruisebåt på Svalbard. Senere ble den leid ut til den namibiske kystvakten.
– Båten ble da registrert i namibisk skipsregister og seilte under namibisk flagg, forteller Svendsen. I 1994 var Globe tilbake i Sandefjord, men nå var det ifølge Svendsen ikke lenger mulig å få båten registrert i norske skipsregister og la den seile under norsk flagg. Derfor beholdt Globe sin namibiske registrering fram til 2003. Da ble den byttet ut med en skipsregistrering i Panama.

Bildet tatt fra baugen.

Men før det, i perioden 1995 til 2001, hadde Globe Spania som sin base. I flere år lå båten for anker utenfor Fuengirola med Bjørn Svendsen om bord.

Tvunget til havn
I 2001 skjedde det noe som Svendsen ikke skjønner noe av. Han hevder at kreditorene i samarbeid med norske sjøfartsmyndigheter mente Globe ikke var lovlig registrert i Namibia.

– Jeg fikk beskjed om at Globe umiddelbart måtte gå til havn i Ceuta. Hvis ikke ville båten bli oppbrakt av den spanske kystvakten.
I den spanske enklaven ble båten liggende mens Svendsen bygde båten om fra nyttefartøy til lystbåt, samtidig som han tok kontakt med flere flaggstater for å få Globe registrert i deres skipsregister.

I 2003 ble Globe registrert i Panama, men spanske havnemyndigheter nektet fortsatt båten å legge fra havn i Ceuta. Alt ifølge Svendsen.
Bjørn Svendsen forteller videre at han høsten 2006 ble syk og måtte reise tilbake til Norge. Da hadde han bodd i mer enn seks år om bord på Globe. Båten ble liggende i Ceuta, men Svendsen fikk en avtale med en vaktmann som skulle passe på båten mens han var borte.

Ulike oppfatninger
Havnemyndighetene i Ceuta tolker situasjonen annerledes og hevder Globe ble forlatt med store mangler og i en tilstand av vannskjøtsel. Dermed tok havnemyndighetene selv kontroll over båten. Overtakelsen ble offentlig kunngjort i mars 2007, skriver avisen El Faro i Ceuta.

Senere skal flere spanske rettsinstanser ha bekreftet havnemyndighetens rett til å ta over Globe, senest i en kjennelse fra Høyesterett i Sevilla (Tribunal Superior de Justicia de Andalucía) i juni i år. Dermed synes ingenting å stå i veien for at Globe om kort tid vil bli hugget opp og ende sine dager i Spania.

Bilde tatt på akterdekke.

Tilbake sitter Bjørn Svendsen oppe i Norge og føler seg manipulert og fralurt hele båten. Han hevder at etter at spanske havnemyndigheter tok over Globe, satte forfallet inn. Båten har vært satt i brann flere ganger, innvandrere har ulovlig brukt den som bolig og oppholdssted og Globe har også vært benyttet som lager for stjålne gjenstander. I april i år måtte havnemyndighetene tømme båten for vann, fordi deler av dekket var gjennomrustent og slapp inn regnvann.

Solgt for en euro
Selskapet som nå får jobben med å hugge opp Globe, kjøpte båten på en auksjon fra havnemyndighetene i Ceuta for den symbolske summen 1 euro. Så fort båten er satt i nødvendig stand til å tåle overfarten til Spania, skal slepet foretas, sier havnesjef Jesus Fernandez Lera og legger ikke skjul på at Globe nå er i svært dårlig stand.

Lokalavisa El Faro i Ceuta har bare i år skrevet en rekke artikler om den norske hvalbåten, og det skinner klart igjennom avisen mer enn gjerne ser at Globe nå forsvinner ut av byens havn.

– Ikke sjødyktig
Ole Kamlund som er seksjonssjef i de norske skipsregistrene i Bergen, bekrefter at det har vært mye fram og tilbake rundt Globe:

– Båten er registrert i vårt norske register, men den har ikke vært sertifisert og godkjent som sjødyktig av Sjøfartsdirektoratet siden 1995, sier han til Det Norske Magasinet.

Båtens eier Bjørn Svendsen bestrider spanske havnemyndigheters rett til å ta arrest i hans båt. Det tilbakeviser Kamlund:

– Selv om båten er norsk, har spanske havnemyndigheter i slike tilfeller rett til å ta arrest i båten, få den fjernet fra havna i Ceuta og deretter hugget opp, til og med for eiers regning, sier han. Kamlund viser til at Globe i perioder har vært overført til skipsregistre i andre land der det ikke stilles like strenge krav som i norske registre.

– Men Globe har ikke gyldige sertifikater, hevder Kamlund og støtter havnemyndighetene i Ceuta og mener de har retten på sin side i denne saken.

Store verdier
Det er ikke småpenger som er involvert i historien om hvalfangerskuta Globe. Bjørn Svendsen sier han har mottatt krav på 100.000 euros i havneavgift fra sjøfartsmyndighetene i Ceuta. De vil han ikke betale siden han nå er fratatt båten.

– Samtidig har båten også høy verdi som skrap. Med sine 600.000 kg jern kan verdien fort nå opp i mellom 150.000 og 200.000 euros, hevder Svendsen.

Banken i Norge har fortsatt et par millioner kroner til gode hos Svendsen med pant i båten. Ingenting tyder på at banken kommer til å kjempe for å få utbetalt de pengene.

Enden på visa blir ganske sikkert at M/S Globe snart hugges opp, at Svendsen taper store verdier og Norge sin siste norskbygde hvalskute.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.