Månedsmagasinet på Costa del Sol
Lider kjæledyret ditt av sukkersyke?

Drikker hunden eller katten din mye vann? Spiser det med stor appetitt, men går hele tiden ned i vekt? Urinerer det mye? Hvis du svarer ja på disse spørsmålene, kan årsaken være at kjæledyret ditt lider av diabetes mellitus eller med andre ord sukkersyke.
Sukkersyke er en kronisk og livslang sykdom som kan ramme alle. Visse raser er likevel mer utsatte enn andre. Sykdommen er dobbelt så vanlig tisper enn blant hannhunder. Det samme gjelder for overvektige katter som er mye mer utsatte enn katter med normalvekt.
Årsaken til at sukkersyken oppstår, er at det blodsukkerregulerende hormonet insulin som vanligvis dannes i bukspyttkjertelen, ikke fungerer optimalt. Det er insulinens oppgave å forhindre at blodsukkeret stiger over et visst nivå. Insulinen motvirkes av et annet hormon, glukagon, som også dannes i bukspyttkjertelen. Dette hormonet forhindrer at blodsukkernivået blir for lavt. Med andre ord er det en naturlig balanse mellom insulinet og glukagonet i kroppen.

Symptomer på sukkersyke
Tidlige symptomer på sukkersyke er større tørst, hyppig vannlatinger, tretthet og avmagring. Hvis kjæledyrets helse er sterkt påvirket, hvis det kaster opp og ånden lukter, kan det være lurt å avlive kjæledyret. Man må være oppmerksom på at en behandling mot sukkersyke fortsetter så lenge kjæledyrets lever og at det koster både tid og penger. I dag kan de fleste kjæledyr leve et vanlig liv dersom det benyttes insulininjeksjoner og hvis kjæledyret får god og passende kost.

Diagnostisering av sukkersyke
Hvis man mistenker at hunden eller katten din lider av sukkersyke, bør man med raskt ta kontakt med en dyrlege som kan undersøke dyrets tilstand. Dyrlegen foretar først og fremst en innledende undersøkelse og tar deretter en urinprøve for å undersøke om urinen inneholder glukose. Hvis det er glukose i urinen, behøver det likevel ikke være et tegn på diabetes. Det kan av og til forekomme sukker i urinen uten at det skyldes sukkersyke. Derfor tar dyrlegen også en blodprøve for å kunne avgjøre glukosenivået i blodet.

Behandling av sukkersyke
Insulin givs som injeksjoner to ganger daglig av kjæledyrets eier, og for det meste forsetter denne behandling så lenge kjæledyret lever. Regelmessige måltider og et kosthold som omfatter mye fiber, inngår også i behandlingen.
Tisper bør steriliseres fordi løpetiden påvirker behandlingen i negativ retning. Man må være oppmerksom på at behandlingen er relativ dyr. Først må kjæledyret innlegges på et sykehus for dyr eller en dyrlegeklinikk i noen dager slik at dyrlegen kan bestemme mengden insulin som bør gis til kjæledyret. Deretter må kjæledyret regelmessig undersøkes, og utgiftene til medisin kan bli høye.

De fleste som har et kjæledyr, holder så mye av det at de er villige til å gjøre alt for å avhjelpe sykdommen.

Komplikasjoner
Diabetes var før i tiden en alvorlig sykdom som kunne føre til død i tidlig alder. En slik utvikling forekommer likevel sjelden nå til dags, takket være dagens moderne behandlingsmuligheter med insulinsprøyter.
Diabetesbesvimelse er en av de alvorligste akutte komplikasjoner. Forut for komaen er dyret omtåket og lider av tørste, illebefinnende og oppkast før det til slutt blir bevisstløst. En diabetesbesvimelse oppstår når sukkersyken ikke kontrolleres, det vil si før behandlingen er påbegynt. Likevel kan komaen også oppstå i tilfeller der medisineringen ikke utføres korrekt eller hvis hunden eller katten ikke reagerer på behandlingen.

Prognose
Hvis man følger de behandlingsmetoder som finnes, kan hunden eller katten vanligvis leve et normalt liv. Det er likevel vanlig at kjæledyret i gjennomsnitt lever rundt to år etter at diagnosen er stilt. Hvor lenge kjæledyret lever, er først og fremst avhengig av om eieren fortsetter å behandle kjæledyret som foreskrevet. I mange tilfeller blivr behandlingen etter hvert mer sporadisk fordi den er svært tidkrevende og regelmessig.

Forebyggende tiltak
Det eneste man kan gjøre for å forebygge sukkersyke, er å forsøke å holde dyrets vekt på et normalt nivå. Vær oppmerksom på at det nå også finnes light-fôr til katter. Dessuten anbefales det at katter over sju år spiser senior-foder-fôr for å beholde god helse.
For ytterligere informasjon om sukkersyke hos hunder og katter anbefales det å kontakte en kvalifisert dyrlege.


Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autorisert dyrlege, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333



Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.