Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser oktober 2014
Hvordan står det til med gavmildheten?
I år er det 40 år siden den årlige norske tv-aksjonen startet. Hver høst blir et prosjekt eller en hjelpeorganisasjon valgt ut og får overskuddet fra denne nasjonale NRK-innsamlingsaksjonen som pågår en hel søndag i oktober.
Siden 1974 da tv-aksjonen ble arrangert første gang, har titusenvis av bøssebærere gått fra dør til dør over hele Norge og til sammen samlet inn nærmere fem milliarder kroner. Imponerende!
Årets tv-aksjon finner sted 19. oktober og går til Kirkens Nødhjelps prosjekt ”Vann til en million”. Og om nordmenn i høst åpner pengepungen slik de har gjort tidligere år, er det ventet at innsamlingen vil gi et overskudd på 200 millioner kroner. Igjen imponerende!
Men. Til tross for at vi gjerne kalle høstens tv-aksjon for ”verdens største dugnad”, ligger nordmenns giverglede langt unna verdenstoppen. Det viser ”World Giving Index 2013” som den britiske organisasjonen Charity Aid Foundation står bak.
Gjennom årlige gallupundersøkelser siden 2005 og i 135 land, ønsker organisasjonen å stimulere givergleden og øke hjelpen og strømmen av penger til humanitære formål verden rundt.
Den internasjonale givergleden blir målt utfra tre forhold;
–    Hvor stor andel av et lands befolkning som gir til veldedighet
–    Hvor stor andel mennesker i hvert land som jobber frivillig for en organisasjon
–    Hvor mange som hjelper en hjelpetrengende og fremmed person
Og kan du gjette i hvilket land i verden som scorer høyest når det gjelder å gi bort penger? Jo, Myanmar (tidl. Burma) – landet som i en årrekke har vært forbundet med militærdiktatur og der nesten ni av ti innbyggere er buddhister!
Ifølge den ferskeste ”World Giving Index” sier 85 prosent av de spurte i Myanmar at de nylig har gitt bort penger.
Britene kommer på en klar andreplass og Malta på tredje. Norge havner på 15. plass, bl.a. slått av land som Irland, Thailand, Indonesia og Qatar. 56 prosent av nordmennene i undersøkelsen sier de donerer penger.  
Rapporten peker på at giverglede ikke handler om hvor rikt et land er, for på verdens Topp 10-liste over land der flest innbyggere gir bort penger, finnes hele åtte land som ikke er med i ”rikmannsklubben” G20.
Når alle de tre formene for hjelp og støtte blir sett under ett, er det folk i USA som scorer høyest i internasjonal giverglede. På denne oppstillingen havner for øvrig Norge på en 11. plass, men fortsatt slått av bl.a. Myanmar, Irland og Storbritannia, Qatar og Sri Lanka (!).
¬I en norsk rapport som ser nærmere på givergleden i en del vestlige land, kommer heller ikke Norge særlig godt ut:
– I forhold til disponibel inntekt, gir nordmenn langt mindre enn folk i andre velstående land, sier nemlig forsker Karl Henrik Sivesind ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo.
Hans undersøkelse fra 2012 viser at amerikanere gir bort fire ganger mer penger hvert år enn nordmenn, mens britene gir tre ganger mer. Målt i forhold til andre vestlige land som Østerrike, Frankrike, Storbritannia, Nederland, USA og Canada, er det faktisk bare franskmennene som i denne undersøkelse oppgir å gi bort mindre penger enn oss.
Men la oss holde fast i det positive, for givergleden i verden er på rask frammarsj. Ifølge ”World Giving Index” var det i 2012 nemlig 200 millioner flere mennesker i verden som hjalp fremmede.
Behovene for hjelp er enorme på vår lille blå planet. Det bør få oss til å åpne lommebøkene nå i høst, enten vi velger å støtte tv-aksjonen og Kirkens Nødhjelps vannprosjektet for å skaffe én millioner mennesker rent vann – eller for eksempel gi penger til det lokale initiativet ”Ser Humano” som du kan lese om i denne utgaven av Det Norske Magasinet. Hver dag sørger denne organisasjonen for å gi mat og drikke til flere hundre sultne spanjoler i Marbella og San Pedro.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.