Månedsmagasinet på Costa del Sol

Vel blåst!
”Feria Internacional de los Pueblos” eller ”Internasjonale dager” som vi pleier å si på norsk, er et sikkert vårtegn for folk i Fuengirola og i andre nærliggende områder på Costa del Sol. Feriaen har krydret tilværelsen for folk fra alle verdenshjørner gjennom 17 år, og den norske caseta´en har vært et fast innslag i festlighetene nesten like lenge.
Hundre tusenvis av mennesker har i løpet av alle disse årene stukket innom det norske ”huset” og fått en liten appetittvekker, både når det gjelder norsk mat, drikke og kultur. Trolig har dette også stimulert mange til å trekke nordover for å se nærmere på hva dette landet lille landet, Norge, helt i den andre ytterkanten av Europa, har å by på.
Årets tilbud på den norske caseta´en traff bredt. Det skyldes flere ting, blant annet flere kulturelle innslag, ikke minst at elevene ved Den norske skolen Málaga serverte et sterkt innslag med uroppføringen av syngespillet om den norske middelalderprinsessen Kristina. Hun ble tidlig på 1200-tallet ble sendt til Spania av sin far, kong Håkon 4. Håkonsson, for å giftes inn i det spanske kongehuset.
Dernest er det en fjær i hatten for det norske miljøet at ambassaden i Madrid endelig og etter gjentatt invitasjoner gjennom alle år, sendte vår nye ambassadør for å markere den norske deltakelsen i en av de største internasjonale festene som arrangeres i hele Spania. Et sted mellom 600.000 og en millioner mennesker pleier nemlig hvert år å besøke ”Feria Internacional de los Pueblos”, ifølge Fuengirola kommune.
Ambassadør Torgeir Larsens besøk er også et bevis på at det offisielle Norge har aksept for at norske borgere flytter ut og bosetter seg her til lands, mer eller mindre fast. Statsminister Jens Stoltenberg startet som kjent denne trenden da han for to år siden og på selveste 17. mai besøkte de store norske koloniene på Costa Blanca.
Årets utgave av Internasjonale dager samlet 33 land og regioner til fest. Nykommere var Hellas, Ungarn, Israel, USA og Den dominikanske republikk.
Det er en fantastisk opplevelse å bruke tiden på å gå mellom de ulike caseta´ene. Ta en øl og høre hornmusikk hos tyskerne, spis en grillet kjøttrett på den argentinske caseta´en til lyden av levende tangomusikk, spis cous-cous i den marokkanske mens sambamusikk dundrer gjennom veggene fra den brasilianske caseta´en, vegg i vegg og sette prikken over i´en med vafler og folkemusikk på den norske caseta´en. Variasjoner i musikk, dans, farger, synsinntrykk, lukter og smak er enorme. Det gjelder også den årvisse paraden som er et fyrverkeri av en opplevelse.
Det er viktig å huske på at Internasjonale dager handler om å vise fram en nasjonal identitet i form av kultur og tradisjoner som er særegne for hvert land eller region. Det skjer ikke for noen skal kunne slå seg på brystet å hevde at den kulturelle arven man selv bærer på er bedre eller mer verdt enn andre lands kulturer. Vi lever i en globalisert verden der avstandene stadig blir mindre. Det krever økt forståelse, langt utover snevre nasjonale grenser.
Og i en tid som preges av internasjonal uro, hvor eller i verden opplever du at palestinere og israelere, eller amerikanere og cubanere for den saks skyld, fester side om side?
Det ville vært helt feil om for eksempel den norske caseta´en bare hadde vært et samlingspunkt for nordmenn. Tvert om. Norge er på plass på feria´en for å vise åpenhet, være inkluderende og samtidig vise fram litt av vår lille del av verdensarven.
Heldigvis viser det høye antallet besøkende på den norske caseta´en at både spanjoler og folk fra andre land stikker innom – sammen med nordmenn – for å få nærkontakt med vår kultur.
Norge var denne gangen alene om å representere Norden. Det synes merkelig fordi både de finske, svenske og danske koloniene er langt større enn den norske.
Fuengirola kommune skal ha ros for nok en gang å ha stått som arrangør for en vellykket internasjonal fest. Rosen må også deles med alle ildsjelene i Norsk forening, Sjømannskirken og Den norske skolen Málaga. Det er mange som har satt av tid og krefter for å dra dette storstilte dugnadsprosjektet i havn og som dermed har sørget for flotte dager for alle oss andre. Vi håper å sitte igjen med enda flere gode opplevelser når årets 17. mai-feiring er overstått!

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.