Månedsmagasinet på Costa del Sol

Lopper betraktes av mange som et tegn på manglende hygiene, dårlig rengjøring eller dårlig stell av dyr. Det er helt feil. Lopper kan kaste seg over hvem som helst, uansett hvor velstelt man er.
Med mindre dyret lever helt isolert fra andre dyr, får det før eller senere lopper. Dette har ingenting med dyrets eller eierens hygiene å gjøre, men eieren må sørge for å ligg et skritt foran loppene, slik at loppeangrep blir en unntakelse og ikke gir dyret større ubehag enn høyst nødvendig.

Sommerhalvåret
Lopper er vanligst i sommerhalvåret da praktisk talt alle dyr får lopper. Dyret smittes oftest via nærkontakt med andre dyr eller omgivelsene. Loppen kan lett hoppe på et forbipasserende dyr, ettersom den kan hoppe så høyt som 30 cm. Loppene er nødt til å spise blod for å kunne legge egg, og den kan suge blod fra mennesker, men foretrekker kjæledyr som hunder eller katter.

Ti egg om gangen
I løpet av ett døgn etter ”blodmåltidet”, legges eggene i dyrets pels. Hunnen legger ti egg per gang og kan legge hundrevis av egg i sin levetid. Loppesamfunnet bygger på at de må produsere maksimalt antall egg på minimalt med tid. Ettersom eggene ikke sitter fast i pelsen, faller mange av dem på bakken. De klekkes ut etter ca. en uke i pelsen til husdyret. I varmt klima kan loppens livssyklus være så kort som fire uker. Loppene utvikles via puppe- og larvestadiet til ferdige lopper, og de voksne loppene er 2-4 mm lange, brune, blanke og vingeløse insekter. Ytterst har den et hardt kitinskall, som gjør den svært motstandsdyktig.

Lever kort tid
Lopper som parer og formerer seg mye, blir trette og dør raskt. De beveger seg fantastisk raskt og kan noen ganger sees som små, mørke prikker som går på kroppen til kjæledyrene. Ofte er de vanskelige å få øye på, og ofte kan de knapt sees. Det tydeligste tegn på deres tilstedeværelse er at husdyret klør seg usedvanlig mye. Dyret kan også slikke og gnage på seg selv og riste voldsomt på hodet. Ved et alvorlig angrep kan kløen bli så intensiv at det oppstår sår, ofte langs rygg og bakben. Loppenes bevegelser på huden gjør dyret urolig. Bitt og avføringsprodukter forårsaker kløe og overfølsomhet.

Vanlig grunn til besøk hos dyrlegen
Loppebitt er den hyppigste årsaken til et besøk hos dyrlegen når det handler om akutte hudproblemer. Ni av ti tilfeller hos hunder skyldes lopper. Loppebitt er voldsomt irriterende og kan forårsake vedvarende eksem og at dyret klør seg så kraftig at det oppstår sår. Eksemen skyldes at loppens spytt inneholder forskjellige irriterende enzymer og histaminer. Et enkelt bitt kan sette i gang en overfølsom reaksjon som kan vare i ukevis.

Lopper kan leve på mennesker
Når et menneske blir bitt, synes bittet å ha kommet ut av intet. Det kan oppstå en kraftig kløe og akutte kløende myggebittlignende utslag. Våkner man opp en vintermorgen med ”myggbitt”, er det sikkert loppebitt i stedet. Det er vanlig med flere bitt rett ved hverandre, ofte på underarmer, lår og føtter. Hvis hunden lider av bendelorm, kan man se ris-lignende hvite korn (tørkede bendelorm) ved anus. Årsaken til bendelorm kan også skyldes lopper som fungerer som transportmiddel for ormene.

Forebyggende behandling
Der finnes flere gode preparater som forebygger ganske bra. Bruken av medikamentene er enkel, og det er nok å behandle dyret en gang i måneden.
Loppenes livssyklus er enkel, og ved å kutte denne syklusen et par steder med et forebyggende middel, når man fram til problemets kjerne, og loppeinvasjoner kan unngås.
Dessverre må vi akseptere tilfeldige besøk, men vi trenger ikke la loppene flytte inn hos oss.

Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autorisert dyrlege, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf.: 952 667 333

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.