Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nesten murt inne – løste floken

Nesten murt inne – løste floken

alt

Da John Bratteland og kona Bjørg i 1991 kjøpte hus ”ute på landet” i Torreblanca, hadde de nesten ikke naboer og utsikt i alle retninger. 18 år og to ”byggeboomer” senere er det meste forandret.

Du har nok hørt historier om nordmenn som kjøpte hus og leiligheter her på Costa del Sol, med løfte om panoramautsikt og god skjerming mot naboene.
Etter hvert som utviklingen og den voldsomme nybyggingen på Solkysten skjøt fart, både på 1990- og 2000-tallet, fikk mange erfare at denne forsikringen fra selgere og utbyggere ikke var særlig mye verdt. For både utsikten og privatlivets fred gikk ofte fløyten når stadig nye byggeprosjekter skulle se dagens lys.
John og Bjørg Bratteland har også opplevd dette. Men tro ikke at det nevenyttige paret fra Rogaland bare ga opp. Istedenfor å engasjere advokat og protestere mot at det dukket opp boligblokker rundt dem alle kanter, tok de saken i egne hender. I dag har de ved fikse påbygninger sørget for god skjerming og minimalt med innsikt fra naboene rundt.

Høyt og luftig
– Se her, sier John Bratteland og viser fram bildene fra 1991 da de kjøpte det 170 kvadratmeter store huset opp i Torreblanca, et stykke opp fra Middelhavskysten.
– Som du ser hadde vi utsikt i nesten alle retninger, opp mot fjellene og ned mot havet. Her nedenfor eiendommen og mot vest beitet sauene, forklarer han. For i 1991 var fortsatt denne delen av Torreblanca en fredet plett, men det var altså før de storstilte utbyggingene satte inn her oppe i høyden.
Da Bjørg og John flyttet inn, følte de seg sikre på at deres idylliske hus og eiendom ville idyllen bli bevart. For huset og eiendommen lå høyt i terrenget, og ingen nye hus kunne ta fra dem den fantastiske utsikten. Trodde de.

Storstilt utbygging
– Vi fikk ingen nabovarsel da utbyggingen rundt oss satte i gang for åtte – ti år siden, forteller John. Men da utbyggerne begynte å jevne ut området rundt dem og fylle opp dalbunnen og søkkene i terrenget, ante John fare.
De få naboene som på den tiden bodde i nærheten, fortalte at det visstnok bare var snakk om at utbyggingen i området bare omfattet eneboliger og rekkehus. Men tegningene og modellene som den spanske entreprenøren viste fram på sitt salgskontor, viste at det dreide seg om helt andre og mer omfattende planer. For her var det snakk om fire etasjes boligblokker på flere kanter og flere av dem tett innpå ekteparets eiendom. Fra å ha et par tre naboer, skulle John og Bjørg snart få mange hundre!

Tok skjeen i egne hender
– Vi ble først enormt skuffet og ante ikke hva vi skulle gjøre, forteller John; – Vi hadde hørt om lignende tilfeller der huseiere hadde engasjert advokater for å få stanset utbyggingen. Deres erfaring var imidlertid at slike saker sjelden førte fram. Som oftest ble huseierne bare sittende igjen med kjempehøye advokatregninger.
– Etter det første sjokket prøvde vi å se positivt på situasjonen og isteden prøve å finne ut hva slags muligheter vi hadde, forklarer John. Da de første blokkene var i ferd med å skyte høyde tett rundt huset hans, skjønte han at det beste han kunne gjøre var å ta sine egne forholdsregler. Raskt.
– Den fantastiske utsikten mot fjellene skjønte vi fort gikk tapt. Derimot var det mulig å hindre at naboene fikk innsyn rett inn på vår egen uteplass, sier John. Han murte i hu og hast opp en egen mur på drøye to meter og et lite tilbygg med terrasse på toppen. På den måten sikret ekteparet Bratteland privatlivets fred ved bassengkanten og den tilhørende uteplassen, samtidig som de fra den nye terrassen også fikk et nytt utsiktspunkt mot fjellene.
– Og så benyttet jeg sjansen til å mure opp en egen utepeis, smiler John.

Ikke så galt
– I dag synes vi egentlig at vi har kommet oss ganske greit ut av problemene. Riktignok har vi mistet en del utsikt, men har også fått mye igjen. Rundt oss har vi fått gatebelysning, og de gamle grusveiene vi hadde her i området er erstattet med asfalt, sier 70-åringen John Bratteland.
Både han og kona regner i framtida fortsatt med å bo store deler av året i sitt spanske paradis, så sant helsa holder.
– Selv om dagens finanskrise har gjort at boligbyggingen her på kysten nå har stanset opp, vil nok utbyggingen igjen komme i gang. Hva er ditt råd til nordmenn som står i fare for å oppleve det samme som deg?
– Alle som har eiendommer her på kysten bør følge med på utbyggingen i nabolaget sitt og kreve å få se tegninger av hva nye byggeplaner vil bety for dem og deres eiendom. Det er viktig å komme tidlig inn i prosessen. Når byggingen er i gang, er det som oftest for sent, avslutter John Bratteland.

– Ingen garantier
– Det er få advokater som synes slike eiendomssaker er enkle, sier Britt H. Johansen ved Cramers advokatkontor i Fuengirola; – Det skyldes blant annet at utbyggingsplaner i de ulike kommunene kan endre seg i takt med skiftende politisk flertall.
– For boligkjøpere er det ikke mulig å være 100 prosent sikker på at du i all framtid kan regne med å beholde din fantastiske sjø- eller fjellutsikt, forklarer hun. Johansens beste tips er å møte opp på kommunens kontorer og be om å få se Generalplanen for området du bor eller der du vurderer å kjøpe eiendom.
Kommunen skal nemlig ha opplysninger om hva som er regulert til grøntområder og utbygging, hvilke områder som kan utparselleres til framtidige boligtomter, hvor høye hus kan bygges i de ulike områdene, osv.
– Glem heller ikke at planene kan gjelde for et avgrenset tidsområde. Ofte kan det skje endringer, sier Johansen.
Fra Norge er vi vant med å få nabovarsel når nye områder skal bygges ut. I Spania finnes ikke den ordningen. Utbygger forholder seg til kommunen og dens vedtatte planer, ikke til naboene.
– Og dersom nye byggeprosjekter stjelere din fantastiske utsikt, er det heller ingen kompensasjon å hente, forklarer Johansen.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.