Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spådommer som ikke har slått til

Spådommer som ikke har slått til

spaadomme
 
I aviser og blader leser man fra tid til annen nyheter om gjennombrudd i en eller annen forskningsdisiplin. Det kan være en oppdagelse som nettopp er gjort eller som man venter er i ferd med å gjøres, og som man tror vil komme menneskeheten til gode i nærmeste framtid.
Hvis man noterer seg alle slike forventede gjennombrudd og prøver å følge med framover i tiden for å se når disse nyvinningene kommer til nytte, så vil man ofte oppdage at man aldri hører noe mer om disse. De svarte tydeligvis ikke til forventningene.
 
Ett av de bladene hvor man titt og ofte støtet på slike gjennombrudd er «Illustrert vitenskap». Som abonnent har jeg i alle år oppbevart utleste bladet på loftet. Sist sommer bestemte jeg meg for å kvitte meg med noen årganger, siden de begynte å ta opp mye plass. Men før jeg overlot disse bladene til søppeltømmeren, så bladde jeg igjennom alle sidene, og merket meg blant annet alle oppslag om revolusjonerende vitenskapelige framskritt. Nedenfor lister jeg opp noen av disse, som etter overskriftene å dømme kunne tyde på at vi stod overfor noe sensasjonelt nytt, men som i de fleste tilfellene og etter mitt skjønn viste seg ikke å slå til. Noen av sitatene har jeg knyttet en kommentar til.
 
–    Illustrert vitenskap, oktober 1996 (10/1996) «Elektrisk støt kan gjøre tannlegebor overflødig.»
–    (12(1996) «Snart letter flyet uten vinduer for piloter. Fremtidens passasjerfly har ingen vinduer i cockpiten.»
–    (3/1998) «Ny kur mot forkjølelse. Nylig har en amerikansk undersøkelse vakt stor oppsikt med et behandlingsprinsipp som går ut på å lure bestemte typer forkjølelsesvirus.»
–    (4/1998) «Ingen epleskrotter. Det finnes kjernefrie epler, men de er sure. Men nå er britisk forskere i gang med å fremavle et eple uten kjernehus som dessuten smaker godt – og da skulle gamle skrotter være en saga blott.»
–    (6/1998) «Amerikansk forsker er nær ved å utvikle huskepillen. Nytt håp for glemsomme hjerner. Hukommelsen svekkes med årene hos alle, faktisk avtar den allerede fra 20-årsalderen. Men det er hjelp underveis – en forsker har funnet en gruppe stoffer som både kan forbedre evnen til å huske og til å lære nytt.»
–     (1/1999) «Om 5 år har Mercedes hydrogenbiler til samme pris som bensinbiler.» Det er mulig slike biler nå er i bruk på Island. For i (10/1999) står det: «Island på vei mot en renere fremtid. På Island er det snart slutt på osende biler. Ved hjelp av en storstilt handlingsplan skal trafikken på øya legges om til hydrogen der rent vann er eneste avfallsprodukt.»
–     (2/1999) «Et britisk firma har utviklet verdens første pulverøl. Bare tilsett vann, og to uker senere har du over 5 liter nybrygget øl.»
–    (5/1999) «Legene dyrker nye organer i laboratoriet. Om ti år kan legene skape alt fra hud og knokler til hjerte og lever. Noen få celler, en sjablon og noen vekststoffer er alt som skal til for å dyrke et nesten hvilket som helst organ til kroppen.» Denne spådommen skulle altså realiseres rundt 2009.
–     (1/2000) «Nå har vi kuren mot influensa. Hittil har influensavirusene lurt forskerne. Nå har legene likevel vunne kappløpet.»
–    (1/2000) «Ny teknikk skal fjerne klodens atomlagre: Vi kan gjenbruke atomavfallet.»
–    (2/2000) «Ny vaksine skal redde oss fra Malaria.»
–    (4/2000) «Første skritt mot hukommelsespillen. Et enkelt gen. Så lite skal det til for å gjøre mus bedre til å huske og lære. Det gir håp om effektive behandlinger av f.eks. Alzheimer. Men det reiser også store etiske spørsmål: Skal friske personer kunne forbedre intelligensen ved å spise en pille?»
–    (6/2000) «Forsker finner årsak til Alzheimer. Et legemiddel som kan hemme denne enzymsaksen, vil muligens kunne forsinke, stanse eller til og med helbrede Alzheimer.» På dette forskningsområdet er det nok gjort fremskritt, men å helbrede Alzheimer er man nok ikke kommet særlig nærmere.
–    (8/2001) «Nikotinfri sigarett skal avvenne røykere.»
–    (8/2001) «Farvel til vinduspuss. Et britisk firma har nå utviklet selvrensende glass.»
–    (9/2001) «Innsatt brikke frigir medisin etter behov. Pasienter med diabetes kan slippe daglige injeksjoner.»
–    (9/2001) «Nytt materiale reparerer seg selv. Riper i billakk blir automatisk tettet.»
–    (9/2001) «Superskip skal krysse Atlanteren på halve tiden. En helt ny type superskip er på vei ut på verdenshavene.»
–    (9/1001) «Kreft utryddet om 25 år.» Det er 12 år igjen, vi får leve i håpet.
–    (16/2001) «Legene får orden på blodsukkeret. Livet blir stadig lettere for de rundt 150 mill. menneskene som på verdensbasis lider av type 2 diabetes. Selskaper leverer for tiden gjennombrudd på gjennombrudd, og en behandling av den «globale epidemien» er kanskje endelig på vei.» Jeg tror ikke diabetes-pasienter nå etter 13 år kjenner seg igjen i dette bildet.
–     (1/2003) «Nå skal barn vaksineres mot røyking. En ny vaksine får kroppen til å angripe nikotinet så snart man tar et drag av en sigarett.»
–    (2/2003) «Ny prognose for jordens befolkning: Eksplosjonen blir en flopp. Jordens befolkning kulminerer allerede om 50 år, og deretter blir vi færre.» Denne spådom kan selvfølgelig ha noe for seg, men synes ikke særlig sannsynlig i dag.
–     (5/2003) «Nå skal hjernen reparerer seg selv. En ny behandlingsform kan bli et effektivt våpen mot depresjon, Parkinson og Alzheimer»
–    (9/2003) «Nesefilter forebygger høysnue.»
–    (13/2003) «Nå kommer den fleksible skjermen. … Morgendagens avis? En ny skjerm på tykkelse med bare tre hår.»
 
Jeg tar ett forbehold. Det er mulig at noen av disse spådommene har slått til uten at det er gjort alminnelig kjent blant folk flest eller at jeg har fanget det opp.  
 
Av John Einbu

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.