Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fremtiden er grønn på kjøkkenet

Del

Den passer godt til fiskegryten, yoghurt, ost, majones. Risotto, hamburgere, gin og tonic – og i sjokolade.
”Alger er fremtiden. Det finnes nesten uendelige muligheter for å anvende havets mirakel. Vi har kun sett begynnelsen på hva vi kan bruke alger til,” sier Vivienne Demmer fra algevirksomheten Green Sea Bio System.
I et industriområde utenfor Alicante har algevirksomheten langsomt bygget opp sin identitet. Sørafrikanske Vivienne Demmer med danske røtter jobbet sammen med spanske Sonia Martín i en bedrift som fremstilte biodiesel, da de for seks år siden helt skiftet spor.
 
”Vi ville prøve noe nytt, og ettersom vi hadde den tekniske bakgrunnen, valgte vi å satse på alger. Å gjøre noe som er ekstremt nyttig for mennesket og samtidig gjøre en innsats for miljøet føles viktig,” sier Vivienne Demmer.
De første årene gikk med til å finne den beste typen alger og å skaffe alt det viktigste og gode utstyret. ”Allerede fra starten ville vi ha et lukket system til dyrking av algene for å unngå kontaminasjon og bakterier. Jeg tror vi er den eneste bedriften i verden som har det lukkede systemet i dag,” sier hun.
 
Etter omhyggelige tester kom de to kvinnene frem til at Tetraselmis-algen fra det nordlige Skottland hadde alle de egenskapene de lette etter.
Fra begynnelsen tenkte de at det som de produserte skulle anvendes som kosttilskudd på grunn av de unike egenskapene hos alger med oljer, Omega 3, 6 og 9, proteiner, antioksidanter, aminosyrer og mengder av vitaminer (B1, B2, B6, B12, E, C og K2).
”Alger er et mirakel, som jeg ser det. Det handler bare om at vi skal utvikle dem innenfor forskjellige områder, ikke bare i kosten. Og vi vet jo, at fisk har alger som deres viktigste føde. Hvorfor da gå omveien med å fange fisk, når man kan – betydelig mer miljøvennlig – spise den nyttige algen direkte?” spør Vivienne Demmer.
 
Men det var kollegaen og medeieren Sonia Martín, som ledet dem inn på den veien som de seneste årene har gitt dem omtale og popularitet i både Spania og utlandet.
Ved å lage en pasta av de ferdige algene, fryse den og deretter tørke og male den til et grønt pulver, har virksomheten røket direkte inn på kjøkkenet i over 20 stjernerestauranter i Alicante og Valencia.
”I begynnelsen, da jeg kom med min lille krukke, var de fleste skeptiske. Men så snart de åpnet krukken ble de mer interessert. Og det pleier kun å ta et døgn for dem å prøve, og så er de helt ville over smaken,” sier Sonia Martín.
Når vi besøker dem skal de møte Martin Bersategui, en av Spanias mest kjente og omtalte kokker med åtte Michelin-stjerner på sine forskjellige restauranter.
”Ryktet om oss har begynt å nå et høyere nivå, og det er selvfølgelig viktig for oss,” sier Sonia Martín.
 
Virksomheten har også bygget et nettverk i Holland, Tyskland og Italia og deltar på alle internasjonale matmesser, som holdes på forskjellige steder i hele verden.
Entreen i vinbarer rett under Michelin-nivå har ledet til et samarbeid og et utall nye oppskrifter på hvordan algepulveret kan anvendes i kjøkkenet. Oppskriftene kan lastes ned fra deres hjemmeside, men har nå blitt så mange at de snart utgis i bokform.
”Det har vært fantastisk, hvor kreative kokkene har vært med å anvende algene i nesten alle typer retter. Vi overraskes hver dag over nye oppskrifter som de sender til oss,” sier Sonia Martín.
 
Om ettermiddagen møter vi kokken Jose Antonio Sanchez fra vinbaren Els Vents. Han holder på å forberede en 12-retters meny for aftenens 40 gjester. Menyen består utelukkende av plankton/alger i forskjellige former.
”Da de kom til meg med krukken sin var jeg mildt sagt tvilende. Jeg forsto ikke hvordan jeg skulle kunne anvende alger i min matlaging. I dag er jeg helt oppslukt av hvilke muligheter som finnes. Det er nesten uendelig,” sier han.
Kollegaen Fran Segura, som lager dessertene, var også ham som ledet algevirksomheden inn på en for de fleste, uventet vei.
”Jeg tenkte at den spesielle smaken av hav skulle passe perfekt med sjokolade. Og det gjorde den. I dag bruker jeg algepulveret i det meste av det jeg lager,” sier Fran Segura.
Men så er det prisen. Den lille krukken på 15 gram koster ca. 75 euro. Til restaurantene finnes større og mer økonomiske krukker.
”Det kan virke dyrt, men hvis man tenker på at du kan lage ca. 60 porsjoner av 15 gram, er det ikke like dyrt. Og det går noen år enda før vi går ut på forbrukermarkedet med algepulveret. Da blir prisen en annen,” sier Vivienne Demmer.
Hun beskriver hvordan satsingen på vinbarer fungerer som et filter for å skape oppmerksomhet rundt produktet, så det kan bli interessant for vanlige kunder.
”Vi begynte med stjernekokker og nå får vi flere og flere kunder som anvender alger i produkter som olivenoljer, til baking, til yoghurt, oster og andre mer forbrukervennlige produkter,” sier Vivenne Demmer.
Til kokkene selger bedriften pakker med 100 gram i hver. Normalt bruker restaurantene 200-300 gram i måneden.
 
Mens vi ser på hvordan José Antonio Sanchez og hans medarbeidere lager mat, forteller Sonia Martín at de nå har blitt kontaktet av et farmasøytisk foretak, som vil lansere deres alger i kapselform.
”Det er ytterligere et interessant skritt for oss, og alt blir meget lettere hvis en allerede etablert virksomhet på det markedet formidler salget til kundene,” sier hun.
I en nær fremtid skal virksomheten også ekspandere, ikke bare produksjonsmessig, men også fysisk.
”Vi begynner snart å bygge et stort anlegg her ute, som vi kaller Honningsparken. Det blir et økologisk anlegg, hvor vi skal vise at man kan kombinere industri med holdbarhet,” sier Vivienne Demmer.
Honningsparken skal vise hvordan man f.eks. kan anvende alger i landbruket, i havprosjekt til å rense vannet, i dyrehold, i fiskebruk og på en mengde andre områder.
”Vi kommer også til å skape forskningsmuligheter for studerende på stedet. Og det skal også være mulig å overnatte og spise på restaurant med små sjøer og parker,” sier Vivenne Demmer. Når tid det store prosjektet står ferdig er enda uklart.
”For oss er alger en lidenskap, vi lever alger hver dag og elsker det. Vi er overbeviste om at algeproduksjon er fremtiden for vår planet. Vi får så mye støtte fra alle vi møter. Og mulighetene for å utvikle flere produkter er nesten uendelig. Hvis vi begynte kravlende, så har vi nå fått opp farten, og snart begynner vi å gå fremover,” sier Vivenne Demmer fra Green Sea Bio System i Alicante.
Av Urban Nilmander, foto Carin Tegner

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.