Månedsmagasinet på Costa del Sol
272.000 pilegrimer til Santiago … og 600 av dem er norske

272.000 pilegrimer til Santiago … og 600 av dem er norske


– Å nå målet, den mektige katedralen i Santiago de Compostela, er en fantastisk opplevelse. Vi tar en ny tur på ”camino´en” til våren!

De tre vennene Grete Folkedahl (66), Randi Brekke (70) og ektemannen Ivar Brekke (76) har til sammen gått flere hundre kilometer av pilegrimsledene – camino´ene – mot Santiago de Compostela.
– Jeg har i flere år hatt lyst til å gå pilegrimsleden, men tenkte først at kondisjonen og helsa var for dårlig. Så fant vi et tilbud om organisert opplegg som passet oss bra og som vi hoppet på. Jeg ble helfrelst allerede på første tur, forteller Randi. Sammen med ektemannen Ivar har hun vært pilegrim både i 2009, 2010 og i fjor. I 2010 hang Grete seg på. Alle tre anbefaler turene på det varmeste.
– Du går i dine egne tanker og bearbeider det indre i deg selv. Alle burde ta en tur og tenke over livet sitt, oppfordrer Randi.
Ingen unnskyldninger
– Det finnes ingen unnskyldninger for ikke å delta, hevder de tre pilegrimene. For på de organiserte turene de har deltatt på, kan deltakerne selv bestemme hvor lange eller korte turer de ønsker å gå. Hele veien har de en følgebuss med avtalte stopp underveis.
– En god sikkerhet å ha i bakhånd om noe skulle skje, sier Ivar. Alle tre skryter av reisearrangøren Ruta Solar som i flere år har arrangert tilrettelagte pilegrimsturer.
– Jeg er opptatt av historie og har lest mye om pilegrimene og om katedralen i Santiago og har lenge hatt en drøm om å gå pilegrimsleden, sier Grete:
– Det går ikke an å forklare hva det betyr å gå camino´en betyr. Det må oppleves. Det er en egen stemning.
Mot samme mål
– Ingen blir den samme etter å ha gått camino´en. Det handler om så mye, om mystikk og legender. Bare tanken på at på disse veiene har pilegrimer gått i hundrevis av år, gir en fantastisk følelse, forteller Ivar. Han legger ut om alle legendene og historiene som knytter seg til stedene de passerer underveis, både gamle klostre, kirker, graver og minnesmerker.
– For ikke å snakke om den fantastiske naturen. Med all sin frodighet minner disse områdene i Nord-Spania om norsk natur, skyter Grete inn.
Ivar forteller om hundrevis av pilegrimer, unge som gamle og fra de fleste verdenshjørner, som man møter underveis. Alle går i samme retning og når man treffer andre er hilsenen alltid den samme: Buen camino!
– Det gir en slags følelse av å tilhøre et stort fellesskap å møte alle disse blide og hyggelige menneskene som alle har det samme målet: Santiago de Compostela helt nordvest i Spania, mener Ivar.
”Luksuspilegrimer”
– Vi var på en måte luksuspilegrimer. Mens de ”skikkelige” pilegrimene kanskje går hele veien fra franskegrensen og bruker fra tre uker til en måneds tid på de rundt 840 kilometerne til Santiago de Compostela, er vår tilpassede tur på en uke. Vi lå på hoteller underveis. Skikkelige pilegrimer bruker hospitser og sovesaler, forteller Grete.
Og mens andre pilegrimer bærer all bagasjen selv, fikk de tre nordmennene i det organiserte reisefølget fraktet bagasjen til neste hotell. Dagsetappene er vanligvis på mellom 2 og 2,5 mil hver dag, noe som tilsvarer mellom fem og sju timers. Men dette er helt opp til dagsformen til den enkelte pilegrim.
– Det eneste vi bar på var vann, nøtter og et par ekstra sko, sier Randi.
– Ble det mye vannblemmer underveis?
– Nei!
Minst 100 kilometer
For å få det ettertraktede diplomet ved ankomsten til Santiago, er kravet at pilegrimene må ha gått minst 100 kilometer.
– Men det er mindre viktig enn selve turen og opplevelsene, hevder Randi. Likevel har hun og mannen sine pilegrimsdiplom på veggen.
– For meg var det stas å motta diplomet, forteller Grete.
De tre vennene er klare for en ny tur på camino´en allerede til våren:
– Det er en slags dragning. Jeg vil forsake mye for å få til det, sier Randi.
– Å gå camino´en gir deg noen tanker om at det finnes mer mellom himmel og jord enn vi vanligvis liker å tro, avslutter Ivar.

Undersak:
Moderne pilegrimer bruker sykkel
– En viktig personlig utfordring, sier portugisiske Miguel og tyskerne Martin og Daniel. Sammenlagt har de syklet mer enn 5.000 km for å nå pilegrimsmålet Santiago de Compostela i Nord-Spania.
– Fantastisk! De tre smiler og ser opp på Santiagos mektige katedral, målet for ti tusenvis av mennesker fra hele verden som hvert år besøker det kjente pilegrimsmålet. Nå er de endelig fremme!
Langt de fleste pilegrimer foretrekker fortsatt – som i middelalderen – apostlenes hester med ryggsekk, støvler og stokk. Men andelen moderne pilegrimer som benytter sykkelen, øker jevnt og trutt. I dag utgjør syklistene over ti prosent av pilegrimene.
– Jeg er ikke katolikk, men er opptatt av åndelige spørsmål. Dessuten elsker jeg å sykle, sier portugisiske Miguel (38) som i fem dager har syklet nesten halve Spania på tvers.
– Vi ville bare gjøre dette. Vi møttes i Østerrike og har vært på veien i 26 dager, sier de tyske vennene Martin (37) og Daniel (37).
– Vi er ikke kristne, men vi ville bruke ferien på sykkelen. Vi har krysset tre fjell, men hatt en strålende ferie og truffet mange flotte mennesker, forklarer de to som underveis også støtte på portugisiske Miguel.
Bildetekst:
Santiago de Compostela 1:
– Endelig i mål! Til sammen har portugisiske Miguel (t.v.) og tyskerne Martin (37) og Daniel syklet mer enn 5000 km for å komme fram til målet, Santiago de Compostela i Galicia i Nord-Spania. Foto: Arne Bjørndal

Apostelen Jakob
• Jakob var i følge tradisjonen en av Jesus´ 12 disipler. Han skal ha lidd martyrdøden i år 44 e. Kr.
• Liket – eller deler av det – skal ha blitt fraktet til Galicia i Nord-Spania og begravd ved Santiago de Compostela.
• Relikviene etter Jakob skal i dag befinne seg i en sølvkiste i katedralen som ble påbegynt i 1075.
• St. Jakob er skytshelgen for bl.a. pilegrimer og krigere.
• I kunsten blir apostelen gjerne fremstilt med et muslingskjell i hatten, et symbol pilegrimene i Santiago også benytter.

Hvem er pilegrimene:
• Det ble registrert 272.135 pilegrimer i Santiago de Compostela i fjor.
• 56 % av pilegrimene er menn, 44 % kvinner.
• 87,4 % bruker bena, 12,1 % sykkel, 0,48 % hest og 0,02 rullestol.
• Motiv for å bli pilegrim: 55 % rene religiøse motiver, 40 % religiøse og andre motiver, ikke-religiøse: 5 %
• 69 % av pilegrimene er spanske, tyskere og italienere utgjør hver drøyt 5 %, franskmenn drøyt 3 %. I 2010 var det registrert 609 norske pilegrimer (0,22 %).
• Nesten 60 % av pilegrimene er mellom 30 og 60 år

Kilde: Registro de la Oficina de Acogida de Peregrinos (2010-tall)

 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.