Månedsmagasinet på Costa del Sol
BARCELONA – en metropol på godt og ondt

BARCELONA – en metropol på godt og ondt

Jeg har alltid syntes at Barcelona er en av verdens beste storbyer på grunn av den skjønne beliggenheten ved havet, de fantastiske gastronomiske tradisjonene, byens tusenårige historie og ikke minst de enestående arkitektoniske perlene tegnet av Antoni Gaudí som jeg ikke vil nøle med å kalle den største og mest banebrytende arkitekten som noensinne har levd. 

Men byen står også overfor store utfordringer som truer lokalbefolkningens fred og trivsel: en overdreven tilstrømning av turister, for mye trafikk og hva som kalles ‘gentrifisering’. Det siste betyr at byens boliger har blitt så populære som investeringsobjekter for velhavende utenlandske og spanske oppkjøpere, at vanlige barcelonere ikke lenger har råd til å kjøpe dem eller bo der.

La Rambla de Poblenou er livlig og skyggefull.

På 30 år har antall turister som kommer til byen steget fra 1,2 millioner i året til 32 millioner i dag. Den voldsomme økningen er generende for mange, men til gjengjeld er den meget lønnsom for kommunekassen som mottar rundt 25 millioner euro i året bare i turistskatt (skatten som hotellene krever pr. overnatting). Samtidig har byens mange hoteller, restauranter og taxisjåfører nytt godt av turistene, og mange forretningsdrivende klapper i hendene.  

På La Rambla de Poblenou er det masse barer og cafeer i midten.

Den massive turiststrømmen betyr at bykjernen har mistet mye av sin opprinnelige sjarme, for nå preger ‘turistfeller’ gatebildet: dårlige, dyre restauranter uten særpreg og med kjedelig mat som bare er produsert for å tjene penger. Det betyr ikke at det ikke finnes mange fabelaktige restauranter i byen, men man ha lokalkjennskap for å oppspore dem. Dette er en liste over byens 50 beste restauranter: https://www.timeout.es/barcelona/es/comer-y-beber/los-50-mejores-restaurantes-de-barcelona

Utsikt mot sør fra stranden i Pobleou. Bak ses fjellet Montjuic.

Barcelona har mange forskjellige strøk, og vil man vekk fra turiststrømmen, kan det lett la seg gjøre. Da vil jeg anbefale bydelen Poblenou som ligger bare 4 km. nord for sentrum. Poblenou var opprinnelig en gammel industriby som senere ble innlemmet i stor-Barcelona. På 1800-tallet ble Poblenou omtalt som El Manchester de Cataluña, for det var her varer ble produsert og arbeiderne bodde. Med tiden ble fabrikkene flyttet andre steder og gentrifiseringen begynte. I dag kan man kjøpe kjempedyre leiligheter i ombygde fabrikkbygninger, og disse er det rift om for Poblenou har fordelen at den ligger rett ved havet og er et meget attraktivt område å slå seg ned i. Dessuten har bydelen et landsbypreg med sitt eget sentrum som ligger rundt La Rambla de Poblenou med masse småbutikker, gode barer og spennende, rimelige restauranter.  

Inngangen til Poblenous gamle kirkegård.

Hvis man vil besøke Barcelona, prøv å finn et hotell i Poblenou (det er mange) for å være nær havet og stranden med adgang til spennende restauranter som ikke er turistfeller, men byr på lekker mat og har en personlig og vennlig betjening. 

I Poblenous gamle kirkegård ligger de i syv etasjer.

Metroen til Poblenou som tar under et kvarter, går fra Barcelona sentrum ved Plaza de Cataluña (stasjonen som ligger rett bak El Corte Inglés, heter Urquinaona). Det er derfor lett å komme ut i det autentiske og fredelige Poblenou. 

Fine kapeller og mausoleer .

La Rambla de Poblenou ligger i hjertet av bydelen. Gaten har en gåsone på midten, så den er nesten uten biler og ender rett ved strandpromenaden. Der gaten ender, ligger det også en ganske fin park som man går igjennom for å komme ned til den hvite sandstranden. I parken er det lekeplasser, skateboardbane og store grøntarealer hvor man kan ha en siesta eller en piknik. Den lange strandpromenaden går helt inn til Barcelona sentrum ved Ramblaen og Columbus statuen. Strandpromenaden fortsetter deretter nordover mot kommunen Badalona og videre. 

Dette mausoleet var åpent og hadde flott glassmosaikk.

På veien fra Poblenou til Barcelona kommer man forbi den olympiske havnen og bydelen som ble bygd for OL 1992. Her kan man beundre mange spesielle kunstverk og følge med på strandlivet som utfolder seg på flere måter: et sted danser pensjonister til livlig musikk på høylys dag, og et annet sted kan rullestolbrukere få hjelp til å komme seg en tur i vannet. Det er også livredningsstasjoner, strandvolleyballbaner, chiringuitos, moloer med fiskere, kunst, surfing og masse liv. 

Det er mange kroker å utforske på kirkegården.

Fra opprører til ordfører

Det har tatt mange radikale tiltak for å gjøre stranden menneskevennlig og imøtekommende, og det skyldes nok spesielt den progressive politikeren Ada Colau som ble valgt som Barcelonas første kvinnelige ordfører i 2015, en post hun hadde inntil 2023. Colau startet sin politiske karriere som demonstrant for å bringe oppmerksomhet til at altfor mange mennesker i byen ikke hadde råd til boliglån grunnet de kontinuerlig stigende prisene på boliger. Hun har bekjempet forurensning og CO2-utslipp og fått lagt mye av byens trafikk under jorden. Det var et nødvendig tiltak, for hver dag kjører 600 000 biler inn i sentrum og skaper et trafikkaos som stadig ikke er løst. 

På denne fine paseoen kan man gå helt fra Poblenou og inn til Barcelonas sentrum.

En annen sak som Colau har kjempet for, er å redusere antall cruiseskip som ankrer i havnen. Etter pandemien steg antallet til 800 skip i året. Dette fikk ordføreren og havnemyndighetene til at gå i tottene på hverandre, for med skipene velter pengene inn i havnekassen, uten at byen som sådan får noe ut av det. De tusenvis av daglige cruiseskipturistene fyller bare opp gatene og bruker restaurantenes toaletter uten å legge igjen en cent i byen. Mange har full pensjon på skipet, så de kjøper ingenting og betraktes etter hvert som en plage.

Disse to skyskraperne ble bygd i forbindelse med OL 1992.

Et tiltak for å redusere turismen, er å forby nybygg av hoteller. Nå må de klare seg med hotellene som er. Men med de mange besøkende, er det trolig ikke nok. Det bør nevnes at hotellene i Poblenou er rimeligere enn i Barcelona sentrum. Prisen for et dobbeltrom ligger rundt 100-150 € pr. natt avhengig av årstiden. 

To kunstverk pryder den olympiske havnen: Hvalen og et morsomt skjevt hus.

Gentrifiseringen er ellers et kjempestort problem som er vanskelig å stoppe. Visse tiltak har blitt gjort med bygging av store leilighetskomplekser med overkommelig husleie, men det er langt fra nok, og en bolig i de ombygde fabrikkene i Poblenou selger ikke for under én million euro. 

Colau fortsetter i politikken, men ble slått av Jaume Colboni fra sosialistpartiet PSOE under valget i 2023.

Panorama når man nærmer seg den olympiske havnen sørfra.

Poblenous gamle kirkegård

I Poblenou er hovedattraksjonene havet, den livlige Rambla de Poblenou og gamlebyen. Men et pussig sted å besøke er den gamle kirkegården som ble innviet i 1819 og var veldig nødvendig p.g.a. de mange epidemiene som raste her på 1800-tallet, inkludert gulfeberen i 1821. Det var trangt om plassen, så her ligger de døde i syv etasjer. Det er mange fine mausoleer, kapeller og utsmykninger og en spesiell og minneverdig stemning inne på kirkegården.

Her er klokken halv elleve og pensjonistene danser allerede til høy musikk.

Barcelonas topp severdigheter

At Barcelona er besøket verd, er det ingen tvil om. Mine Topp 10 severdigheter inkluderer Ramblaen og artige gamle markedet La Boquería. Her selges bare matvarer, men i en mengde og en kvalitet som kan få øynene til å rulle. Jeg er også begeistret for turen med den gamle tannstangbanen til fjellet Tibidabo hvor man har enestående utsikt over byen og havet. Navnet stammer fra Bibelen, hvor djevelen frister Jesus og sier: Alt dette vil jeg gi deg (ti – bi-dabo).

Barcelonas berømte marked, La Boquería, er en sann fryd for øyet.

Palacio Güell og El Parque Güell er arkitektoniske perler tegnet av Antoni Gaudí til sin store beundrer og velgjører, entreprenøren Eusebio Güell. Palacio Güell på gaten Nou de la Rambla, er en enestående herskapsbolig. I tillegg anbefaler jeg et besøk på det gamle skipsverftet Museo Marítimo Drassanes fra perioden 1283-1390. I den eldgamle bygningen ble det bygget karaveller – skipene som ble brukt til oppdagelsen av ‘den nye verden’. Skipsverftet ligger ved havnen, ikke langt fra Palacio Güell. En annen av mine favoritter er El Pueblo Español. Den er riktignok bygget for turister, men her får man innblikk i spansk arkitektur over et helt årtusen og ser mange hyggelige gater, hus og plasser.

I neste utgave av Det Norske Magasinet kan du lese mer om to av Barcelonas største attraksjoner: kirken La Sagrada Familia og herskapsboligen Casa Batlló – begge verker tegnet av arkitekten Antoni Gaudí.

La Rambla er Barcelonas mest berømte gate.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.