Månedsmagasinet på Costa del Sol
Store brune øyne og laaaange ører – her går eslene av med pensjon

Store brune øyne og laaaange ører – her går eslene av med pensjon

I den lille, vakre landsbyen Fuente de la Piedra ved Antequera finner man ’el Refugio del Burrito’. Over 100 esler og muldyr, som alle er reddet fra harde skjebner, holder til her.

El Refugio del Burrito er en veldedighetsorganisasjon, som jobber for å forbedre forholdene for esler og muldyr i Spania. Man undersøker og griper inn i saker som dreier seg om neglisjering og mishandling – uten støtte fra Junta de Andalucía, og de er derfor avhengig av donasjoner.

Rosa Chaparro er event-koordinator, og er særdeles talentfull og oppfinnsom når det gjelder fundraising til eslene. Sammen med lokalsamfunnene arrangerer hun events til fordel for refugiet, og det er også hun som trår til og lager yogasessions for de besøkende. ”Det synes eslene er veldig moro, og så legger de seg ned blant yogamattene og deltar i ’chill out’ stemningen”, forteller Rosa. ”Hei Jorge, din ugagnskråke” og ”Kom her og bli klødd bak øret Pepe” – Rosa kjenner personligheten hos hvert eneste et av de over 100 eslene og muldyrene. ”Fordi mitt arbeid mest foregår på kontoret elsker jeg å gå ut og kose med eslene, det er så avstressende,” forteller hun, noe man godt kan forstå når man ser ut over eslene, som går og tumler så langt øyet rekker. 

Reddet fra avlivning

Mange av de eslene og muldyrene som er her på refugiet har tydelige arr på kroppen og andre skavanker, fordi de har vært mishandlet og vanstelt før de kom hit. En del av eslene er pensjonerte taxi-esler fra Mijas Pueblo, enten fordi eieren har blitt politianmeldt, eller fordi eselet er blitt for gammelt og svakt til å kunne trekke turister i landsbyen. Refugiet tilbyr å overta dem for å unngå avlivning. Rosa og hennes kollegaer holder et våkent øye med situasjonen i Mijas, hvor de ønsker at eseltaxiene skal forbys, og de jobber hardt for å påvirke kommunen til å treffe denne beslutningen. Her på refugiet er man godt klar over at man skal ha tak i de yngre generasjonene hvis man skal endre holdningen til bruksdyrene. Derfor tilbyr de skoleklasser en eseldag, hvor de kan komme og besøke refugiet å bli undervist i dyrets natur og pleie. De får lov å strigle og kjæle med eslene mens de får generell informasjon og undervisning, og de får da en forståelse for at esler er mer enn bare bruksgjenstander.

I en innhegning går et esel, Jasmin, som for få måneder siden ble tatt inn av refugiet etter å have gått alene i en dal i årevis. Fordi eselet hadde gått rundt i mudret jord nær et vannløp uten å få noen form for pleie, var hovene over 20 cm lange. Det stakkars eselets hover hadde med tiden gitt etter for vekten og krøllet seg nå som et skohorn ut fra benet og oppover, hvilket gav det en mildt sagt besværlig gange. Det må uten tvil ha vært en stor lettelse å få trimmet de lange hovene, da eselet kom inn på refugiet. Glad og fornøyd står det nå og gomler på en balle med høy og ser ut til å være ganske tilfreds med sin gjenvunne førlighet. 

Beste-venner blant esler

Ikke et eneste foto kan jeg ta, uten at det i løpet av et par sekunder dukker opp et par store ører og nysgjerrige brune øyne helt innpå kameraets synsfelt. Skjønt jeg kan se tydelige arr på flere av eslene, kommer de tillitsfullt bort og lar seg klø bak ørene, som de nysgjerrige og sosiale dyrene de er. I oppførsel minner de mer om hunder enn hester – de har ’beste-venner’ og trives best sammen med andre esler eller muldyr. I en innhegning går et blindt hann-esel, og dets beste ven, et seende hunn-esel, guider ham rundt ved å kalle på ham, så han vet hvor han skal gå. 

”Man kan godt adoptere esler herfra, hvis man gjerne vil ha et esel hos seg selv, men de adopteres kun parvis, da vi ikke ønsker å skille vennepar,” forteller Rosa, hvilket man godt kan forstå.

Besøk eslene

Man er velkommen til å besøke refugiet, som holder dørene åpne torsdag-søndag fra 10-16:30 om vinteren og torsdag-søndag 10-15 om sommeren. Det koster en donasjon på 2€ å besøke refugiet, som også har en butikk med de søteste eselbamser. Det kan også anbefales å besøke naturparken Laguna de Fuente de Piedra, som er kjent for å være et yndet hekkested for flamingoer. Sjøen hvor flamingoene holder til kan skimtes når man kjører inn til el Refugio del Burrito, og da Det Norske Magasinets utsendte tok turen var sjøen fullstendig lyserød av flamingoer. 


Fun fact

Det finnes muldyr, og så finnes det mulesel. Forklaringen finner man i foreldrenes kjønnssammensetning: Eselhingst og hestehoppe gir muldyr, mens eselhoppe og hestehingst gir mulesel. Muldyret har hestens styrke og eslets gode gemytt, og er derfor den det avles mest av til bruksdyr.

Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.