Månedsmagasinet på Costa del Sol
SOTOGRANDE – Mer enn en luksus yachthavn

SOTOGRANDE - Mer enn en luksus yachthavn

Følger man middelhavskysten fra Málaga-provinsen og rett over grensen inn i Cádiz, kommer man til Sotogrande. Det luksuriøse havneområdet kan ved første blikk se ut som en pittoresk og hva engelskmenn kaller posh kystlandsby, men det er faktisk det største privatutviklede boligområdet i Andalucía. Etter seks tiår er det idylliske feriestedet like populært, ikke bare for luksusyachteiere og kongelige som søker privatliv, men for velstående familier, internasjonale golf- og polospillere og en og annen turist. Sotogrande har også litt av hvert å by på for oss vanlige folk, så hvis du ikke kjenner stedet, er det vel verd et besøk.

Det hele startet i 1962 da det amerikansk-filippinske investorparet Joseph McMicking og Mercedes Zobél forelsket seg i den uforstyrrede kyststrekningen og kjøpte fem nabogårder for å skape Europas svar på Palm Springs – et luksuriøst ferieboligområde som strakk seg fra vannlinjen til foten av Almenara-fjellene. Det 25 km2 territoriet inkluderte et bølgende landskap av korkskog, våtmarksområder og et naturreservat for trekkfugler. Dagens trygge yachthavn ble etablert i 1988, og innen 2006 hadde boligutviklingen noen av de dyreste eiendomsprisene i Europa. Sotogrande ble betegnet som Spanias hemmelige lekeplass for de superrike – kjendiser, politikere og sjeiker – og selv om det ryktes at den russiske mafiaen fremdeles ‘leker’ her, foretrekker nok de fleste innbyggerne et liv i ro og fred, med mindre det er en polokamp …

Landsbyliv ved marinaen

Resorten, som tilhører San Roque kommune i Campo de Gibraltar i Cádiz-provinsen, ligger bare en drøy halvtimes kjøring fra Marbella og et kvarter fra Gibraltar, med Marokko rett over stredet. Her tilbyr Sotogrande en sofistikert, men avslappet livsstil i et ideelt klima med milde vintre og ikke for hete somre. Helårs feriestedet er mest kjent for sin snobbete marina, og sine private golfklubber og polo baner. De fleste innbyggerne bor her på deltid, men for fulltidsresidenter er Sotogrande International School en av de topp internasjonale skolene i landet med 150 lærere for 1100 elever mellom 3 og 18 år.

Eiendomsprisene i Sotogrande, som for tiden er rimeligere enn for eksempel Marbella, har holdt seg stabile eller øket, noe som tilskrives den økonomiske situasjonen til innbyggerne. Ifølge områdets eiendomsmeglere er Sotogrande stadig en god investering på grunn av det begrensede boligtilbudet som inkluderer moderne luksusboliger med enorme privathager, andalusiske villaer og penthouses og leiligheter i selve marinaområdet.

I den luksuriøse ‘landsbyen’ smelter havnen og bebyggelsen sammen, slik at båteiere i prinsippet kan tråkke rett fra sine yachter og inn i sine hjem. Marinaen som normalt tar opptil 30-meter-lange fartøy, har 1400 båtplasser spredt over brygger langs flere kanaler som svinger seg mellom den luksuriøse bebyggelsen. Båtene er privateide, men mange kan leies med eller uten kaptein for en tur ut på bølgene.

Spesielt i løpet av sommermånedene har marinaen et livlig uteliv med blant annet et nattmarked på onsdager og torsdager (19.00 – 00.00). Hver søndag året rundt kan man også besøke kystens mest fasjonable marked. På El Mercado de Levante finner man ikke noe av det vanlige mercadillo-skrotet. Her kan man i stedet kjøpe de fineste, letteste sommerkjolene i egyptisk bomull og indisk silke, unike flettede afrikanske kurver, gastronomiske spesialiteter, kunst, smykker, pyntesaker og trolig Spanias beste utvalg i Panama- og andre stråhatter – alt til romslige Sotogrande-priser, selvsagt.

Resortens hjerte og sentrum inkluderer ellers eksklusive klesforretninger, skjønnhetspleie, interiørbutikker, gallerier, cafeer, barer, hoteller og gourmet restauranter. Og passer ikke restaurantmenyene ens smak eller lommebok, kan man selvfølgelig bringe med seg en piknik til en av stedets fine og aldri helt overbefolkede strender et steinkast fra sentrum.

Aktiv livvsstil

Med noen av Europas mest prestisjefylte golfbaner innen tre-kilometers omkrets, er Sotogrande en perfekt base for golfspillere. Real Club Valderrama, Real Club de Golf Sotogrande, La Reserva Club og Almenara golfklubber har vært vertskap for internasjonale og spanske mesterskap. Mens de to første bare tillater adgang for sine medlemmer med gjester, har andre golfspillere mulighet til å spille på de to sistnevnte banene, kanskje kombinert med en helg på det femstjerners Sotogrande Spa and Golf Resort Hotel?

Den første polobanen ble etablert i Sotogrande i 1965 og siden har stedet vært kjent for hestekultur og fremragende rytterfasiliteter. Santa María Polo Club som er en av de beste poloklubbene i verden, arrangerer regelmessige internasjonale turneringer på sine elleve polobaner. Andre prestisjefylte poloklubber er Alaya Polo Club, Iridike Polo Club og Dos Lunas Polo Club. Hvis man har lyst til å prøve sporten selv, kan man ta en privattime på rideskolen Polo Valley. Årets turneringssesong strekker seg fra mai til september og visse av turneringene er gratis og åpne for allmenheten. 

Sotogrande tilbyr også et vell av andre aktiviteter på land og vann med blant annet tennis-, paddel-, kajakk- og segleklubber. Området er relativt flatt og egner seg bra til sykling og naturvandringer i innlandet og langs kysten. Om sommeren kan man nyte strand- og vannsporter på strandklubbene Trocadero, Octógono Beach Club eller ‘Beach’, La Reserva, mens chiringuitoene Gigis Beach, Chambao og Bahia Limón åpner i den nå utvidede høysesongen (april til oktober) med solsenger, parasoller og smakfulle strandmenyer.

Og for de som ikke ønsker å gjøre noe som helst, kan man alltids finne seg en benk eller et stykke sand og sitte og beundre kite-surferne med Gibraltarklippen og Afrikakysten som dramatisk bakgrunn.  

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.