Månedsmagasinet på Costa del Sol
Miguel de Cervantes – Grunnleggeren av vår tids roman

Miguel de Cervantes - Grunnleggeren av vår tids roman

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Et omflakkende liv

Miguel de Cervantes Saavedra ble født i 1547 i Alcalá de Henares, en liten universitetsby nær Madrid. Hans far var en fattig lege som flyttet rundt i Spania med sin familie, og sønnen kunne derfor ikke få annet enn sporadisk skolegang.  Vi vet lite om hans første 20 år, men det antas at han har gått noe på skole i Valladolid og noe i Sevilla.  I 1569 ble han sendt i eksil, muligens på grunn av problemer med det spanske rettsvesen.  Han dro til Roma, og fikk jobb hos en italiensk adelsmann. Etter kort tid vervet han seg imidlertid til den spanske marinen. 

Cervantes skal ha vært en tapper soldat, og i krigen mot Tyrkia fikk han tre skuddsår, to i brystkassen og ett i venstre arm.  Dette medførte at han ikke lenger kunne bruke venstrearmen sin, men resten av sitt liv så han tilbake på kampene mot Tyrkia som den perioden i sitt liv som han var mest stolt av.  Senere skrev han at han var delaktig i å vinne det slaget som senere påvirket hele Europas historie…    

Kermiske fliser som viser «vindmølle-jegerne» i aksjon.

Han deltok også på ekspedisjoner til de greske øyer, der han ble tatt til fange av pirater.  Etter fem år og fire fluktforsøk ble han kjøpt fri av sine foreldre i samarbeid med en spansk munkeorden.  Han flyttet tilbake til Madrid der han måtte ta til takke med en dårlig betalt jobb som tjenestemann for den spanske stat.  For å skaffe seg et bedre utkomme begynte han å skrive, men bøkene hans ble ikke særlig populære.  Hans første store litterære verk, La Galatea, kom ut i 1585. Boken er skrevet både i prosa og poesi, og er en romantisk skildring av to bestevenner som er forelsket i samme pike, nemlig La Galatea.  

I 1597 ble han fengslet fordi det ble oppdaget avvik i regnskapet i jobben som han hadde for den spanske stat.  

Mange gater har fått navnet sitt etter den store forfatteren, dette skiltet er fra Madrid. 

Berg- og dalbane

Livet til Cervantes må ha vært en opplevelsesmessig berg- og dalebane, og han viste tidlig i sitt forfatterskap at han hadde en livlig fantasi.   Hans litterære mesterverk, de to bøkene om Don Quijote, kom ut i henholdsvis 1605 og 1615. Bøkene ansees som den første «moderne” romanen innen den vestlige litterære verden, og Cervantes blir fremdeles hyllet som en av de største forfatterne i moderne tid. Dessuten har hans innflytelse på det spanske språk vært så omfattende at det senere ble kalt la lengua de Cervantes (språket til Cervantes).  Han har også fått tilnavnet El príncipe de los ingenios (prinsen av begavelse/talent). 

Disse to vennene, Don Quijote og Sancho Panza, fant vi i en suvenir-butikk i Madrid. Her er de på vei for å nedkjempe de onde vindmøllene.

Don Quijote 

De to bøkene om Don Quijote handler om den fattige lav-adelsmannen Alonso Quijano som leser ridderromaner.  Han blander fantasi og virkelighet, og tror at han er ridderen Don Quijote av La Mancha.  Sammen med sin venn, bonden Sancho Panza, reiser han ut for å bekjempe verdens ondskap. Selv sitter han på hesteryggen mens Sancho Panza må ri på et gammelt esel. Don Quijotes syke hjerne gjør at han ser på vindmøllene som sine største fiender, sauer som hedninger og bondejenter som prinsesser.  Dette er skildret med stor komikk og ikke minst satire. Don Quijote blir til slutt tvunget til å reise hjem der han dør, etter å ha gjenvunnet sin forstand. Utrykket  ”sloss mot vindmøller” brukes fremdeles, både når det gjelder å kjempe en meningsløs kamp eller en kamp mot en fiende som ikke eksisterer.  

Det mest kjente portrettet av Cervantes er av maleren Juan de Jáuregui, men man vet ikke om det er noen portrettlikhet.  Det finnes også et portrett av den fargerike dikteren som er malt av El Greco, Retrato de un caballero desconocido (portrett av en ukjent mann) som henger på Museo del Prado, og som mange mener må være av Cervantes. 

Av Rikk Iuell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet