Månedsmagasinet på Costa del Sol
Blomsterfestivalen i Córdoba

Blomster er et av tilværelsens største mirakler

skal den danske forfatteren Karen Blixen ha uttalt.  Hun hadde elsket Córdoba…


Middelalderens verdensmetropol. 

I deler av middelalderen var Córdoba den største og rikeste byen i verden. Luksuriøse hus med vakre hager, diverse offentlige bad og enorme bibliotek med oversettelser blant annet av Platon og Aristoteles, var noe av det byen kunne skilte med! Córdoba kom under arabisk herredømme i 711, men her bodde arabere, jøder og kristne fredelig side om side.  De kom sammen for å diskutere medisin, teologi og sosiologi. Sammen var de sterke!  La Mezquita, den vakre moskéen med røde og hvite søyler av granitt, jaspis og marmor, skal fremdeles være den største arabiske bygningen utenfor den muslimske verden. 

Som alle spanske byer har også Córdoba diverse årlige fiestas som setter byen på hodet.  En av de mest populære er La Fiesta de los Patios, i år starter den 4. mai og varer til og med 17. mai.  For deg som elsker blomster, hvitkalkede hus, trange smug og intime patios – reis!

La Fiesta de los Patios er en konkurranse der byens borgere konkurrerer om å ha den vakreste blomster-dekorerte patio’en, et populært innslag både for innbyggere – og for turister.   Det er mindre enn to timers kjøring fra Malaga by til Cordoba.  Vi satte oss i bilen for å ta del i dette blomster-eventyret.  

Litt historie

Det var romerne som innførte tradisjonen med å bygge boligen sin rundt en liten, åpen plass.  Dette ga skyggefulle områder hvor det var behagelig å oppholde seg.  Maksimumstemperaturer opp mot 50 grader er ubehagelig, selv for en syd-europeer.  Maurerne, med sin utpregede sans for skjønnhet, supplerte med vakre ornamenter og fontener, noen av disse finnes fremdeles i de eldste gårdsrommene.  

Tradisjonen med å arrangere den årlig La Fiesta de Los Patios startet i 1918, og fra og med 1921 begynte kommunen, i samarbeid med byens næringsliv, å premiere de vakreste gårdsrommene.    Arrangementet stoppet opp under borgerkrigen som brøt ut i 1936, og kom ikke skikkelig i gang igjen før tidlig på 50-tallet. Under fiestaen er patio’ene åpne mellom kl. 11 og 14 og mellom kl. 18 og 22.  Det koster ingenting å komme inn, men eierne har ofte satt frem en skål hvor det forventes at besøkende legger igjen noen mynter.  Det deles ut diverse premier, 1. premien er på hele 1.500 euro. 

Vi starter vår eventyrlige «patio-runde» i de smale gatene ved middelalderborgen El Alcázar som sto ferdig i 1328. Sett av litt tid til selve borgen, og ikke minst det vakre parkanlegget rundt den ærverdige bygningen.  

Hver patio er et idyllisk lite blomsterparadis.  Noen har blomster i alle regnbuens farger, andre har holdt seg til én farge, ofte i forskjellige rosa-nyanser.  Innimellom plantene står det smijerns-bord og -stoler, samt gamle hageredskap som er satt frem som dekorasjon. 

De fleste forbinder nok Córdoba først og fremst med La Mezquita, den vakre moskéen med røde og hvite søyler av granitt, jaspis og marmor. 

La Juderia

Det gamle jødiske kvarteret er kanskje den vakreste bydelen i hele Córdoba.  Og også den mest besøkte.  Deler av området er bilfritt, her er gatene så smale at bilene rett og slett ikke kommer frem.  Til gjengjeld er det desto flere mennesker, spesielt under blomsterfestivalen.   Gårdsrommene skal beundres og fotograferes, noen venter tålmodig på at eierne skal komme ut slik at de også kan foreviges.  Og det er hit, til La Juderia, at innbyggerne trekker når mørket senker seg.  Her ligger barer og små caféer på rekke og rad, her spilles det spanske gitarer og danses flamenco til langt på natt.  Turister og innfødte stuer seg sammen rundt små bord, og etter en stund har vi fått nye venner fra andre land.  

Og vi har slett ikke lyst til å forlate denne eksotiske smeltedigelen.  


Fakta:

Córdoba er hovedstaden i provinsen Córdoba som ligger i Andalucía. Byen har ca. 328.000 innbyggere. Tradisjonen med en årlig Fiesta de Flores begynte så tidlig som i 1918, og kom på Unescos verdensarvliste 2012.  Den ble stanset da den Spanske Borgerkrigen brøt ut i 1936, og kom ikke i gang igjen før nesten20 år senere.  

https://www.turismodecordoba.org/

Av Rikke Iuelll Printz

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.