Consuegra ligger i Castilla-La Mancha, litt under 400 km fra Málaga, og er et fint sted å overnatte hvis man er på vei i bil til Skandinavia. Byen ligger så nœr motorvei A4 at man kan se høyden med vindmøllene fra veien. Siden disse vindmøllene er så berømte at de spiller hovedrollen i verdens første roman, nemlig Don Quijote de la Mancha av Miguel de Cervantes, er det på tide å kikke litt nærmere på dem og den tilhørende eldgamle byen. Der finner man også søtt lite hotell å overnatte på, så et besøk her bør ikke glemmes.
Du husker kanskje fortellingen om den dristige ridderen Don Quijote de la Mancha, som med hesten Rosinante og sin tro tjener Sancho Panza (på eselet) gikk til angrep på noen av La Manchas vindmøller i den tro at de var kjemper som ville ødelegge landet.
Dette er hva Don Quijote i sin elleville fantasi sa til Sancho Panzo:
”Lykken styrer ting bedre enn vi hadde rett i å ønske, for se her, min venn Sancho Panza, hvor vi har oppdaget tretti eller flere lovløse kjemper som jeg har tenkt å sloss mot og ta livet av!”
”Hvilke kjemper?” spurte Sancho Panza. ”De som viser seg der og som ser ut som giganter, er ingen kjemper, men vindmøller, og det som ser ut som armer, er bladene som når de er vendt mot vinden går rundt og får kvernsteinen til å komme i gang”.
Men Sancho Panzas protester hjalp ikke, og Don Quijote gikk til angrep på vindmøllene med det resultat at han ble slynget opp i luften og slått ned til jorden igjen.
Miguel de Cervantes (1547–1616) skrev begynnelsen av Don Quijote i fengselet hvor han satt for mistanke om skattesvindel som de sa han hadde utført som statens skatteoppkrever. Han ble løslatt etter ca. 8 måneder på grunn av mangel på bevis. Cervantes skrev Don Quijote i sine tre siste leveår og oppnådde aldri annerkjennelse i sin levetid. Senere oppnådde boken stor berømmelse og betraktes som et hovedverk i verdenslitteraturen. I dag er den oversatt til 140 språk.
Med Don Quijotes angrep på ‘kjempene’ gjorde Cervantes La Manchas vindmøller udødelige. Derfor er Consuegra, med sine 11 000 innbyggere, den mest besøkte byen i Castilla–La Mancha etter Toledo. Vindmøllene og borgen som ligger ved siden av møllene oppe på høyden, trekker mange besøkende. Jeg må si at som naturfenomen er åsryggen helt unik, der den ligger i ensom majestet midt på den kastiljanske høysletten og troner over landskapet, selv om den bare er 80 meter høyere enn sletten. Fra åsen er utsikten magisk, fordi man står som på et skip midt i et bølgende hav av jorder på alle kanter.
Det kastiljanske høylandet dekker størstedelen av Spania, med 400 000 km2, da er det bare 106 000 km2 igjen til resten av landet, idet landets samlede areal er 506 000 km2 (Norges landareal er på 385 207 m2). Høysletten ligger i gjennomsnitt på 650 meter over havet og har et innenlandsklima, med kalde vintre og varme somre. På sletten dyrker man stort sett bare korn, spesielt hvete og bygg. Og det var for å få denne hveten malt til mel at man på 1500-tallet bygde de 13 opprinnelige vindmøllene på åsen over Consuegra. I dag er det 12 igjen, og alle har blitt renovert. Midt mellom vindmøllene ligger borgen, Castillo de la Muela – et mektig byggverk, reist av den arabiske kalifen Almanzor på 900-tallet. Men det var under La Reconquista (de kristnes gjenerobring av Spania) at borgen hadde sin storhetstid, idet den da var bolig for omkring 150 riddere og munker.
Man kan kjøre helt opp på åsen og parkere ved siden av borgen, men man kan også gå opp via en trapp som starter på Consuegras hovedplass, Plaza de España. Fra plassen tar man Calle Cristo, og for enden av gaten starter trappen, som fører en rett opp til møllene. Trappen er grei for de fleste.
På den første møllen man kommer til er det satt opp en bod, hvor man kan kjøpe drikkevarer, is og smaksprøver på regionens nok mest kjente produkt –manchego-ost. Litt lenger oppe ligger borgen, men på grunn av koronaen hersker det vill forvirring rundt åpningstidene. Det var ingen skilter å se, og jeg ble irritert over mangelen på informasjon og så ingen annen utvei enn å ringe til byens turistkontor på 925475731 og klage. En vennlig dame svarte og ba meg vente ved inngangen, så kom hun straks. Det gjorde hun, og jeg ble vist rundt sammen med et japansk par. Omvisningen skjedde på et ganske gebrokkent engelsk, men hva guiden manglet i språkkunnskaper kompenserte hun for med sjarm og begeistring. Guiden satte opp små rollespill, og slik ble en av de japanske turistene slått til ridder med et tresverd inne i kapellet og måtte sverge evig troskap til sin orden.
Borgen var sterkt befestet, så den må ha vært uslåelig. Her bodde en abbed med sine munker og en del korsriddere som tilhørte ridderordenen av Jerusalem. Ordenen ble også kalt Malteserordenen fordi den hadde hovedsete på Malta fra 1530 til 1798. En del av medlemmene av denne ordenen bodde på borgen i Consuegra, som forklarer tilstedeværelsen av malteserkorset på skiltet utenfor borgen og på brolegningen på Plaza de España nede i byen.
Omvisningen tar 40 minutter og er veldig interessant. Billetten på 7 euro gir også adgang til bymuseet på Plaza de España, så jeg løper ned dit. Museet er åpent, men det er en guidet omvisning på gang og jeg kan ikke gå omkring alene. Jeg fant allikevel ut at Consuegra ble grunnlagt før vår tidsregning fordi det var store forekomster av salt her. Salt var et betalingsmiddel i romertiden (derfor er det spanske ordet for lønn salario), da byen var besatt av romerne. Consuegra var derfor ganske rik, som forklarer hvorfor den hadde slik en sterk festning.
Men nå må jeg tilbake til hotellet, hvor Erik ligger i sengen og er halvsyk, så han gikk glipp av borg og møller. Hotellet El Patio de los Jazmines er et nydelig lite landsens hotell som bare har vært i drift i ett år. Eieren er en elskverdig mann, som er utrolig vennlig og hjelpsom. De har bare 6 rom samt en suite, nettopp den typen hotell man er på jakt etter. Et dobbeltrom med frokost koster 81 €, som var et funn til prisen. Se https://elpatiodelosjazmines.es/
På grunn av de mange turistene har byen flere gode restauranter, men i koronatiden er de bare åpne midt på dagen, så vi må nøye oss med å spise i et festtelt nede på Paseo Ramon y Cajal ved den uttørkede elven Rio Amarguillo.
Det bør nevnes at La Mancha og området rundt Consuegra også er berømt for sin safranproduksjon. Dette krydderet (som brukes i en ekte paella) består av støvbærerne til krokusblomsten. For å få 1 kg safran går det med støvbærere fra 150 000–250 000 blomster, og disse må plukkes manuelt, så det er ikke noe å si på den høye prisen. Deretter tørkes støvbærerne før de kan sendes til markedet. En kg safran koster omkring 5000 euro. På nettsiden: https://consuegra.es/en/ kan man besøke byen virtuelt og bl.a. se hvordan kvinnene sitter og plukker ut støvbærerne fra de vakre, lilla krokusene.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001
Please share your location to continue.
Check our help guide for more info.