Månedsmagasinet på Costa del Sol
Aldri for sent å investere i aksjer

Aldri for sent å investere i aksjer

ADVERTORIAL

Del

Dramaet rundt Gamestop blir film.

Kilde: Unsplash

Det var nok mange som fikk seg en overraskelse da de hørte om den voldsomme kursoppgangen til Gamestop i januar 2021. Den tidligere amerikanske storheten som ble en ledende aktør innenfor markedet for salg av videospill har opplevd svak omsetning over mange år, og så sent som begynnelsen av 2020 befant aksjekursen seg helt nede på 3 amerikanske dollar per aksje. Dette er premisset og utgangspunktet for den nye dokumentarfilmen som vil vises på Netflix om Gamestop og den eventyrlige avkastningen som enkelte investorer opplevde i GME-aksjer etter at kursen økte med flere prosent som et resultat av massiv interesse for aksjen.

Det er flere faktorer som var avgjørende for at Gamestop gikk fra å være en spillkjede på full vei mot avgrunnen og over til historiebøkene. En av de viktigste årsakene bak den formidable snuoperasjonen startet hos et nå velkjent forum for Reddit-brukere kjent som «Wall Street Bets». Denne gruppen med flere millioner medlemmer, så mulighetene til å tjene raske penger på en økning i aksjekursen til Gamestop. Gjennom å koordinere storstilt handel av aksjen blant sine medlemmer, så var målet å presse aksjekursen oppover.

Hvorfor nettopp Gamestop?

Kilde: Unsplash

Noe av forklaringen på at det ble nettopp Gamestop var at mange brukere på dette forumet for Reddit-brukere hadde et personlig forhold til den tidligere spillgiganten. En rekke investorer delte historier om hvor viktig Gamestop hadde vært i barndommen når det gjaldt kunnskap og informasjon om markedet for videospilling.

En annen faktor som også ikke skal undervurderes er at Gamestop i lengre tid hadde opplevd et større krysspress av store investorer og fond som ville vedde imot utviklingen i aksjen. Det vil si at mange analytikere i aksjemarkedet så Gamestop som en åpenbar kandidat for shorting. Dette var utvilsomt en viktig bidragsyter til at så mange brukere på Reddit så sitt snitt til å gi disse investorene en lærepenge.

Gjennom hele 2020 vokste aktiviteten i Gamestop-aksjen og kampen mellom store institusjonelle investorer og amatører som satt på gutterommet forble mer intens. Det er slik det hele kulminerte i den formidable oppgangen som alle i finansmarkedene ble vitne til i slutten av januar 2021. På tampen av januar 2021 økte aksjekursen til hele 347 amerikanske dollar opp fra i underkant av 20 dollar, 11 dager tidligere. På det meste ble det omsatt 175 millioner Gamestop-aksjer sammenlignet med et vanlig volum på 25 millioner. Dette viste med all tydelighet den ekstreme spekulative boblen som aksjen nå befant seg i.

Hva ble resultatet av den voldsomme oppgangen?

Kilde: Unsplash

Det var flere ting som skjedde etter at prisen per Gamestop-aksje hadde økt med flere hundre prosent på kort tid. Flere av de store plattformene for trading av aksjer stanset all form for handel grunnet likviditetsproblemer. I tillegg, så var det flere av de største hedge-fondene som hevdet at deres tap skyldtes markedsmanipulasjon. Når det gjaldt småinvestorer, så var det flere som tjente gode penger på oppgangen, men dessverre var det nok langt flere som kastet seg på trenden med å kjøpe Gamestop-aksjer for sent, og endte dermed opp med tap.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.