Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vinter i Spania – og klimaendringene

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror at det er sommer hele året på Costa del Sol. Det er det definitivt ikke, og klimaendringene i løpet av de siste årene gjør at vi mer enn noen gang tidligere også merker årstidene her på Solkysten. 

Mesteparten av det årlige regnet faller i løpet av vintermånedene, og i 2017 fikk vi til og med oppleve lokalt snøfall, på steder hvor snøen ikke har falt på over 50 år. Vi ser stadig mer ekstremvær over hele verden, og dette gjør seg også gjeldende i Spania. Sommeren starter tidligere, og temperaturene er høyere og mer langvarig høye enn hva de normalt er. Det faller også mindre regn, og det går lenger tid mellom regnværsperiodene enn det som er normalt. Dette skaper store miljømessige problemer.
 
Når vi ser nærmere på klimaendringene vi nå opplever, blir det fort klart og tydelig at Spania og Costa del Sol er særdeles dårlig utrustet til å møte utfordringene på en bærekraftig måte. Det er nesten regelen og ikke unntaket at alle eneboliger har eget svømmebasseng i hagen, vi har over 80 golfbaner langs Costa del Sol som utgjør et enormt areal som har et daglig kjempeforbruk av vann, i tillegg til private hager er det store fellesområder med vannkrevende subtropiske og tropiske planter, og som om det ikke var nok bruker også kommunene store mengder med vann på utallige fontener, både i rundkjøringer og andre steder, tatt direkte fra drikkevannsreservoarene. I tillegg kommer vannforbruket til jordbruket, som i forbruk av vann langt overstiger det som her er nevnt. Solen og varmen gjør at man i Andalucía kan dyrke frukt og grønnsaker som man normalt og naturlig kun finner i tropiske strøk, som f.eks. mango og fersken. Problemet er bare at det regner en hel masse i tropiske strøk, så selv om Spania har høye nok temperaturer og nok sol, så har ikke landet nok vann til å dyrke disse vekstene. Eksempelvis går det med over 1200 liter vann for å dyrke frem et kilo med fersken, og hele 1600 liter vann for å dyrke et kilo med mango. Landbrukspolitikken og industrien til Spania er totalt feilslått, og om kort tid vil dette få katastrofale følger. Bærekraftig jordbruk er å dyrke det man har naturlige forutsetninger for å dyrke, og for Spanias vedkommende er ikke det planter som krever mye vann. Spania er rett og slett i ferd med å tørke opp!
 
En av de tingene som forundrer meg mest i Spania er hvor dårlig byggeskikk de har. Hvis man er helt ærlig, så er det ikke spesielt varmt på Costa del Sol etter at solen har gått ned om vinteren. Det er heller ikke en kort vinter – fra november til mars kan vi oppleve temperaturer på under 10 grader om natten, så vi snakker faktisk om 4-5 måneder med vinter. Allikevel er hus og bygninger tilsynelatende bygget kun med den varme sesongen for øye, og isolasjon er nærmest ikke-eksisterende. Vinduer og dører er gjerne enkle, og varmetapet så høyt at det er tilnærmet umulig å oppnå en god temperatur innendørs. Dette er viktig å ta med i beregningen dersom man er på boligjakt, og da særlig om man skal kjøpe en eldre enebolig. Noe av det første man nok ønsker å gjøre er å oppgradere boligen i form av nye vinduer, installasjon av varmepumpe, og kanskje isolasjon og varmekabler på bad. Dette er viktig å ta høyde for i budsjettet, om man ikke vil gjøre som våre spanske naboer, som hele vinteren går fullt påkledd også hjemme i sin egen stue. Ja, de sover faktisk med boblejakke, hansker og lue på! Hvordan de orker dette i en så lang periode som nesten halve året forstår jeg ikke, og hvorfor byggeskikken er så dårlig tilpasset klimaet er for meg et mysterium.
 
Leiligheter er selvsagt annerledes stilt da de er mer lukket inn, og har færre dører og vinduer. Heldigvis bygges også nye hus og leiligheter ofte etter en mye bedre standard, men også ved kjøp av helt ny bolig skal man være på vakt og sjekke kvalitetene grundig, da det også i dag bygges boliger som ikke oppfyller de krav vi nordmenn stiller og forventer.
 
Beliggenhet er også noe som har stor betydning, i særlig grad om vinteren. Klimaet langs Costa del Sol er helt spesielt, og lokalt kan det være store svingninger i temperatur og vær. I innlandet er det generelt varmere om sommeren og kaldere om vinteren enn det er langs kysten, hvor man også har en aldri så liten bris fra havet om sommeren som hjelper godt på når termometeret viser 40 grader pluss. I innlandet er det gjerne helt vindstille. Nå er jo også klimaet den største og viktigste årsaken til at vi bor i Spania, enten hele eller deler av året, og da må man også tenke på at enkelte fjellområder i innlandet ligger helt i skyggen i store deler av vintersesongen, når solen står lavt på himmelen. Bor man på et slikt sted fryser man ikke bare om kvelden og natten, men det er også kaldt på dagtid om vinteren. Jeg snakker av erfaring – fjellsiden i Alhaurin de la Torre har vært en kald opplevelse de siste par vintrene!
 
Selv om vi så absolutt har vinter også på Costa del Sol, så skal det jo sies at det er paradis sammenlignet med en kald, mørk og våt vinter i Norge. Solen skinner og varmer godt om dagen, så hvis man har tatt sine forholdsregler og har sørget for å ha det godt og varmt inne i sin egen bolig er nok Spania langt å foretrekke fremfor Norge om vinteren. En annen ting som gjør Costa del Sol spesielt er at Europas sydligste vintersportssted, Sierra Nevada i Granada, ligger bare noen timers kjøring fra kysten. Dermed kan man stå på ski så mye man orker og har lyst til også i Spania, fra slutten av november til begynnelsen av mai. Dette er for meg helt unikt – jeg elsker å stå på ski – og det gjør at man savner egentlig ingenting på Costa del Sol, ei heller snøen!
 
vinterispania2Spania har i løpet av de siste par ti-årene dyrket stadig mer mango. Et idiotisk påfunn, da det går med over 1500 liter vann for å dyrke frem et kilo med mango!
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet