Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sabor a Málaga: Sjokoladefabrikk med fokus på kvalitet og smak

Sabor a Málaga: Sjokoladefabrikk med fokus på kvalitet og smak

DSC02930
 

I Mijas pueblo holder den lille sjokoladefabrikken Mayan Monkey til. Med eget sjokoladeverksted er butikken svaret på alle barn og voksnes villeste sjokoladefantasi. Dessuten er sjokoladen tilsatt en visjon om sunnhet og kvalitet, noe som setter produktene høyt på smaksskalaen. Butikken byr på sjokoladekunst i alle former og farger, og så er det mulighet for å lage sin helt egen favorittsjokolade i verksted.

Fargerike esker med hver sin unike sjokolade står stilt opp på mørke trehyller og setter farge på den lille butikken. Hjemmelaget is og en glassdisk med forskjellige sjokolader gir deg vann i munnen så fort du trer inn i denne verden av fristelser. Det er som å være i julenissens verksted for sjokolade-elskere.
Små kranier i hvit og mørk sjokolade fylt med dulce de leche hilser de besøkende velkommen fra deres sølvbrettet bak glassdisken. Her ligger de side om side med sjokoladekyssemunner, hjemmelagede trøfler og marsipanbrød, og søte appelsinstykker dyppet i mørk sjokolade sender ut en skjønn aroma i lokalet.

Kvalitet er et nøkkelord for forretningens to eiere, irske Eli McCarthy på 43 år og 44 åringen Jason Godwin fra England, og derfor passer Sabor a Málaga-merket perfekt sammen med deres produkter.
”Merket ”Sabor a Málaga” er jo et kvalitetsstempel, og det synes vi var helt perfekt til våre produkter. Vi ønsker å være med på å skape de mest naturlige sjokoladene som finnes fordi det er en av de matvarene som inneholder flest antioksidanter, og så er de fylt med god energi. Det beste er faktisk å spise sjokolade om morgen, for da kickstarter det hele systemet,” forteller Eli Carthy som tilføyer: ”Vi ønsker å bevare det sunne og naturlige aspektet i våre produkter, og derfor tok det oss også to år å finne oppskriften på vår sukkerfri sjokolade. Vi ønsket å skape et helt naturlig produkt, og det søtningsmiddelet forhandlerne kunne tilby var Aspartam, noe vi slett ikke ville benytte.
Slik ble det til at fabrikken i dag lager sukkerfri sjokolade søtet med 100 prosent Stevia og kan tilby kundene en 99 prosent mørk sjokolade som noen av de eneste i Spania.
Den lille fabrikken slo opp dørene i Mijas pueblo for noen år siden, og deretter har det bare gått framover, selv om man må langt tilbake i tiden for å finne roten til forretningens konsept.

En sjokolade-evolusjon fra aper til mennesker
Navnet Mayan Monkey ble til på grunn av forbindelsen mellom aper og sjokolade i Mexico. I sin tid oppdaget indianerfolket mayaene nemlig at de hårete skapningene slikket på sjokoladebønnenes hvite, gummiaktige kapsler som kommer til syne når det harde skallet på treets frukter brytes. De hvite hylstrene smaker nemlig søtt og mildt, noe som gjorde at apene var gale etter dem. Da mayaene fant ut av dette, begynte de å eksperimentere med bønnene, og de var den første sivilisasjonen som virkelig benyttet sjokoladen i sin kultur. De ristet bønnene som ble omdannet til en te-lignede sjokoladedrikk tilsatt chili og vanilje, og i deres skapelsesberetning var det ikke et eple som ble plukket fra treet, men en sjokoladefrukt. Sjokolade, eller nærmere bestemt kakao, var derfor en stor del av deres kultur og religion, noe også det opprinnelige navnet på sjokoladetreet også indikerer. Mayaene kalte nemlig treet kakaw som også betyr ”det gudene spiser”. De brukte derfor bønnene som offergaver til gudene, til medisin og tygget dessuten bønnene etter at de var blitt ristet.

Da spanjolene i sin tid fant veien til den nye verden, fant de derfor også ”det gudene spiser”; sjokoladebønnene – den primære kilden til det smakfulle kakaopulveret og det rike kakaosmøret som i tillegg til sukker er hovedingrediensene i enhver god sjokolade. Spania utviklet seg derfor til Europas ledende land innenfor kakaoframstilling, men fordi de ikke var så gale etter den pikante chilien, ble den derfor pillet ut av produktet, og en søt utgave med rørsukker tok form.
Den søte kakaoen vant hurtig innpass, og i løpet av 1600-tallet bredte drikken seg opp gjennom Europa. På midten av 1800-tallet ble den første sjokoladeplaten framstilt, ikke i Spania, men lenger nordpå, i det regnfylte England. Utbredelsen av den faste sjokoladen fortsatte, og i 1875 ble verdens første melkesjokolade framstilt i Sveits av en mann ved navn Daniel Peter.
I Spania utviklede kakao- og sjokoladeindustrien seg også, men dessverre gikk den opprinnelige og naturlige kakaoen tapt på slutten av 19. århundret da maisstivelsen og vegetabilske fettstoffer ble en del av den moderne sjokoladehistorien.

Kakao var tidligere bare for aristokratiet, men fordi drikken etter hvert ble utbredt også blant den brede befolkningen, og prisene på sjokoladepulveret steg, begynte man å erstatte den rene kakaoen med maisstivelse og sukker slik at de kunne selge mer (dårlig) kakao til en god pris.
”Generelt kan man si at noen folk ble virkelige rike av å selge mye dårlig kakao,” poengterer Jason Godwin.
Det er også årsaken til at man i Spania drikker den svært søte, tykke, sjokoladelignende drikken som man gjenkjenner fra enhver churro-bar, men der det gode kakaopulveret er erstattet av maistivelse.
”Vi er svært frustrerte over at spanjolene tror at den tykke, søte utgaven har noe med sjokolade å gjøre. Og det er kun på grunn av konsistensen at folk tror at det er snakk om en kvalitetskakao, men i virkeligheten inneholder den kun ca. sju prosent sjokolade, resten består av maisstivelse og sukker. Til sammenligning ligger vår kakao på 70 prosent.”

Det er deres nyeste produkt da også et godt bevis på. Før jul har de nemlig lansert en varm sjokolade med hjemmelagede marshmallows, produsert på en ren 70 prosent sjokolade bare tilsatt melk. Smaken av sjokolade er intens, og det er da også en tydelig kvalitetsforskjell sammenlignet med den søte, spanske utgaven.

Oppskriften på smakfull kvalitet
De fleste ingredienser hos Mayan Monkey kommer fra nærområdet i Málaga fordi det eksisterer så mange gode produkter i Málagas bakhage. Men fordi sjokoladetreet ikke finnes i denne delen av verden, må de importere hovedingrediensene fra Afrika, Latin-Amerika og Asia der det tropiske regnskogsklimaet tillater dyrkingen av de smakfulle bønnene. Et kakaotre gir frukt to ganger i året fordi treet både bærer frukt og blomstrer på samme tid. Fruktene skaper nærmest like så stor visuell nytelse som sjokoladen gjør for smakssansen. Grønne, lilla, oransje og lyserøde sjokoladefrukter henger ned fra treets grener som fargerike lanterner, og når skallene brytes, kommer bønnene fram gjemt bak sine hvite hylstre. Og det er nå sjokoladeforberedelsen begynner.

”Bønnene blir i første omgang forberedt i de land der trærne gror. Her heller de bønnene over i store fat, fortsatt iført sine hvite kapsler der de dekkes til med bananblader i ca. 5 dager. Det genererer en så høy varme at bønnene begynner å oksidere, at sukkeret blir omdannet til alkohol, og at smaken av sjokolade utvinnes og nå begynner å kunne anes i de ellers bitre bønnene. Deretter tørkes bønnene i solen, pakkes i store sekker og sendes videre til resten av verden,” forklarer Jason Godwin.

Hos Mayan Monkey blir bønnene ristet og malt, og nå kan sjokoladeproduksjonen for alvor kan gå i gang. I verkstedet flyter sjokoladen ut av en stor beholder som sikrer temperaturen fordi den er avgjørende for sjokoladefabrikasjonen. Det er nemlig den nøyaktige temperaturhåndtering som gjør at de dårlige krystallene blir skilt fra de gode, og sjokoladen dermed får den riktige teksturen og det perfekte ”knekk”.
Butikkens høye sjokoladestandard er også årsaken til at de er blitt en del av Sabor a Málaga, og noe av det som de verdsetter mest ved merket er, at det setter dem i forbindelse med de spanske forbrukerne. De drar til forskjellige markeder, som Sabor a Málaga-markedet på tyrefekterarenaen i Málaga.
”Det var svært flott å være med, fordi vi her kunne vise fram våre produkter til de lokale spanjolene, for i Mijas Pueblo er det mest turister som kommer innom. Og noe vi er blitt overrasket over er hvor sunnhetsbevisste spanjolene er hva angår sjokolade. De kjøpte nærmest bare vår mørke sjokolade,” sier Eli McCarthy.
Mayan Monkey er altså begynt å vinne innpass i den spanske kulturen, og i dag kjører spanjoler hele veien fra Sevilla og Cádiz til forretningen i Mijas for å kjøpe den unike sjokoladen. Den lille fabrikken har funnet sin helt egne oppskrift på suksess ved hjelp av en nøye avbalansering mellom kvalitet og smak, og i dag kan Eli McCarthy og Jason Godwin derfor tilby de besøkende en unik sjokoladeopplevelse fylt med smaken av Málaga.

Av Foto og tekst av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.