Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Nede ved foten av ​​Mijas-fjellet, i retning Torremolinos, hilser vi denne måneden på et lite samfunn midt ute i naturen. Her arbeider tusenvis av små individer flittig med veldefinerte oppgaver i flere små dronning-dømmer. Vi skal lære opprinnelsen av ​​produktet Levantamuertos å kjenne, som har alle de positive egenskapene som leveres fra de små gul-sorte, stripete og stikkende vesenene som vi kaller honningbier.
 

Gode beskyttelsesklær

I sikker avstand fra bikubene blir Det Norske Magasinets journalist møtt av birøkter Alejandro Molina. Før vi nærmer oss dagens hovedrolleinnehavere skal vi ikle oss beskyttelsesklær – en hvit overall, gule gamasjer, gule lange hansker og en hvit, bredskygget hatt med nett. Alejandro sjekker klærne, sånn at det ikke er noen åpninger overhodet – bier er eksperter i å kravle overalt. Når alt er dobbeltsjekket er det en tur på få minutter langs små stier dekket av rosmarinbusker og blomstrende timian – snop for de små. Alejandro har kjørt i forveien med sin varebil fylt av dunker med ferskvann, nye rammer til kubene og røykmaskiner.

Korkbark blir flytende broer

«Vannet er til biene. Du ser det gamle badekaret der,» sier Alejandro og peker på et badekar fylt med korkbark og et brett. «Jeg er omhyggelig med at det alltid skal være vann å drikke til biene mine. Tidligere var det en birøkter som hadde kuber nær vannlandet i Torremolinos, som ikke brydde seg om å sørge for at det var vann til hans bier. Resultatet var at biene fløy til vannlandet for å drikke, og vi kan tenke oss til hvordan det var i høysesongen,» forteller han, og forklarer at han derfor har bikubene sine i sikker avstand fra bebyggelse og alltid sikrer at hans bier har vann. Men hva med korkbarken og brettet? «Korkbarken tjener som små flytende broer som biene kan sitte på når de skal drikke, og brettet er til andre dyr – så de kan komme seg ut av vannet i stedet for å drukne hvis de faller nedi», informerer han.

100 prosent naturlig

Nå tennes røykmaskiner med tørre nåler og kvister fra naturen, så det er på tide å nærme seg bikubene. «Jeg bruker nesten ikke røykmaskinen. Jeg ønsker ikke å «røyke» biene så de blir døsige. I stedet gir jeg et puff rett ut i luften, så det lukter litt av skogbrann – så søker biene inn i kubene for å beskytte sin dronning og larvene,» sier Alejandro, som er meget omhyggelig med at alle hans fem bie-steder, som er spredt på forskjellige steder langs kysten, beskyttes helt økologisk og skånsomt mot både bier og natur, da han følger biene og naturens naturlige sykluser 100 %. Han dreper heller ikke dronningene når de ikke legger flere egg, men tillater kolonien å leve naturlig. På samme måte flytter han ikke kubene mellom forskjellige områder eller tvinger bier inn i bikuber, men hvis en bikoloni av en eller annen grunn beveger seg til en annen kube, for eksempel hvis dronningen dør, lar han bikuben være tom, så den er innflytningsklar hvis en bisverm kommer utenfra og leter etter et nytt hjem. Dette kan skje hvis en yngre dronning utstøter den eldre dronningen. Den eldre dronningen kan så bringe deler av bikuben sammen og begi seg ut for å finne et nytt hjem.
 
 
 
levantamuertos2
 
 

Sunne biprodukter

Alejandro kontrollerer kubene annenhver dag. Da åpner han dem og ser på rammene hvor det er innsatt gule bivoksplater som biene bygger deres typiske sekskantede celler på. I de midterste cellene, hvor det er varmest, legger dronningen egg, og andre celler brukes som oppbevaringsceller til honning og pollen. Hvis biene har jobbet hardt, legger han nye rammer med nye bivoksplater, som biene kan fortsette med å bygge celler på. Hvis biene ikke får nytt substrat til cellene, oppretter de sine egne honningkaker. Disse kan dessverre ikke slynges for å få ut den gyllne honningen, som blant annet inneholder enzymer, mineraler, aminosyrer, sporstoffer, vitaminer og inhibiner – bakteriedrepende stoffer. Men det er ikke bare honning som utvinnes fra Alejandros bier.
 
«Pollen, som er honningbienes proteinkilde, samler biene fra blomster, busker og trær, når de er ute og flyr. Pollenkornene er mikroskopiske, så disse er klumpet sammen i små baller, og så hefter biene de små klumpene på bakbena for å fly hjem til bikubene med det. Og det er her i bikuben jeg samler inn overskytende pollen gjennom små pollenfeller,» sier Alejandro, som nå begynner å komme inn på det produktet som denne artikkelen rent faktisk handler om. Og så fortsetter han med å forklare: «I bipollen er det masse vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer og antibakterielle stoffer til kroppen i lett tilgjengelig form. Men for mitt produkt har jeg også bruk for propolis,» sier han og forklarer også:» Propolis er som en sparkelmasse, biene samler fra knopper og harpiks fra forskjellige trær og bruker det til å forsegle hull og som beskyttelse mot bakterier, sopp og virus i bifellesskapet. Propolis har fantastiske egenskaper som naturlig antibiotika, så dette samler jeg ved hjelp av en liten plastplate, som er plassert inne i bikuben.»
 

Et produkt med alt det gode fra biene

Det produktet som Alejandro har tatt frem, og som han også har patent på, heter Levantamuertos.
«De fleste mennesker kjenner til de positive egenskapene til honning, pollen, propolis og bidronninggelé (en næringsrik juice av nektar, honning og pollen, da honningbier forer larvene som skal bli dronninger), men tar disse hver for seg. Så jeg kom opp med ideen om å blande dem og også ha i eteriske oljer fra appelsin og sitron. Resultatet er et kosttilskudd med multivitaminer, mineraler samt sporstoffer, og effekten er ​​energiforbedring, hjelp til gjenoppretning ved mangler, styrkelse av immunsystemet og hukommelsen m.m..” forklarer Alejandro stolt.

Salgspartner

Selv om Alejandro er mannen bak Levantamueros og har patentet, har han ikke mulighet for å lage større mengder, så han har funnet en forretningspartner.
«Jeg lager min egen Levantamuertos i små mengder, men da etterspørselen har vokst markant, er det behov for større partier. Produktet Levantamuertos har blitt så populært at det i dag er flere som forsøker å lage sine egne Levantamuertos-produkter. Det skal dog bemerkes at jeg har patentet på det, og at jeg saksøkte noen av de virksomhetene som lagde kopier. Med kopiene vet kjøperen heller ikke om det blir det sunne produktet som Levantamuertos jo er, da man med kopiene aldri vet om man får den rette mengden av ingredienser,” forklarer Alejandro.
 
En virksomhet har dog rett til å bruke Alejandros helt egen oppskrift: «Da jeg selv ikke har potensiale til å imøtekomme etterspørselen har jeg inngått en forretningsavtale med merket El Matorral, som er en linje av biprodukter som er 100 prosent fra Málaga, som også bærer Sabor a Málaga merket. Så hvis du vil kjøpe ekte Levantamuertos, med alle de kvalitetene som det ekte produktet har, så skal du se etter Levantamuertos fra El Matorral,» forklarer Alejandro.
 
Original Levantamuertos, som naturligvis er økologisk, kan kjøpes gjennom Naturdis på: https://naturdis.es
 

Bli bikubefadder!

Få honning og pollen for et helt år ved å bli fadder for en av Alejandro Molinas bikuber.
Som fadder kan du besøke din bikube og lære mer om honningbiene samt biavl, og i tillegg får du i løpet av et år 1 kg pollen og 4 kg honning, samt at 1 kg honning doneres til veldedighet. Vedlikehold og beskyttelse av biene og bikubene står Alejandro Molina for.
Pris: 60 euro/år
For mer informasjon, send en e-mail til Alejandro Molina: a.molina.cabello@gmail.com
 
bier
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Elena Corral og Alejandro Molina

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet