Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Sitroner
NORSKE
PLUSS+

Sitroner

 
Jeg står i en kjeller hos bodega A. Muñoz Cabrera, Dimobe S.L. i byen Monclinejo, som ligger oppe i fjellene i Axarquía. Utenfor øser regnet ned og det er ingen trøst å befinne seg der hvor jeg står, for selv om vi unngår regnet, så er det kaldt og fuktig, spesielt en vinterdag som denne. Men det stopper meg ikke, for jeg er kommet over et produkt, som bærer merket Sabor a Málaga, som jeg synes kan gjøre en hvilken som helst regnfull vinterdag litt festligere. Her møter jeg Ignacio Garijo Avilés som er markedsføringsansvarlig. Rundt oss står hundrevis av flasker, kanskje tusenvis, som venter på å få etiketter, hvilket gjøres for hånd, flaske for flaske, akkurat som alt annet arbeid i bodegaen, med hjelp fra en del hjemmelagede maskiner.
”Det, du ser her er Tartratis, det siste tilskuddet til bodegaen. Totalt har vi 24 forskjellige viner: søte, hvite, rosé, røde, tørre og vermut, og så selvfølgelig denne musserende vinen,” sier Ignacio Garijo Avilés.
100 % musserende moscatel
”Moscateldruen (ofte kalt muscat eller muskatell på norsk) er veldig mangfoldig, hvilket gjør det mulig å bearbeide den. Det har blitt gjort her, og da vi har etablert oss som et navn innen søte viner, så ble bodegaens ønolog, Juan Muñoz, altså barnebarnet til Juan Muñoz som startet bodegaen, nysgjerrig på å produsere en musserende vin på 100 prosent moscatel, som er 100 prosent Málaga, for det hadde ingen andre gjort. Han begynte å studere og fikk eksperthjelp fra D.O. Cava. Og så lette han etter vinmarker som kunne passe. I 2015 fant han de vinmarkene som gir de rette druene, som i igjen gir den rette syre, sødme, alkoholinnhold, smak, m.m., og så begynte han å produsere det som vi her står omringet av – Tartratos,” forteller Ignacio Garijo Avilés, og fortsetter med å forklare vinen: ”Det vi har her er en Brut Nature, altså har den ingen eller maks. tre gram sukker tilsatt. Det er en musserende vin som fremstilles etter metoden ”champenoise”, som er den metoden som benyttes ved fremstilling av blant annet champagne og cava. Dette innebærer at det foregår en annen gjæring på flasker, hvilket tillater kullsyren (boblene) å bygges opp naturlig, og for å få den rette karakter lagres den 30 måneder på flaske.”
Tørt og overraskende
Det er lett å tenke på altfor søte viner og druer, når det er snakk om moscatel, men Tartratos er rund i smaken, samtidig som den er frisk med en viss syre. Dette får den takket være at druen plukkes tidlig, allerede i juli. Fargen er gylden og boblene er mange, små og holdbare. Dette er en musserende vin som passer like godt før maten som til maten, uansett om det serveres fisk eller kjøtt. -Eller hvorfor ikke bare som den er, når smaksløkene skal overraskes, enten til hverdags eller til festlige anledninger.
”Vi lanserte Tartratos i vår, og i første omgang har vi totalt 4.000 flasker. Vi har allerede fra start møtt en stor etterspørsel og positive reaksjoner. Dessuten har Tartratos allerede vunnet sølv i Premios Mezquita og gull i Premios Zarzillo. Mange forventer seg en søt musserende vin og blir overrasket når den er tørr. Slik oppfatter mange også Tartratos: Som en overraskelse i munnen! Tartratos er fremdeles en nyhet på markedet, og i dag distribuerer vi i Málaga og til Córdoba, men vi har også forespørsler fra blant annet Japan! Sabor a Málaga har hjulpet oss mye med å markedsføre alle våre viner,” forteller Ignacio Garijo Avilés.
Vin i tre generasjoner
Bodega Antonio Muñoz Cabrera, som går under forretningsnavnet Dimobe, er en familiedrevet bodega som ble grunnlagt av Juan Muñoz Navarrete i Monclinejo i 1927. Juan Muñoz Navarrete begynte faktisk med et lite bakeri. Det kan virke litt langt unna en bodega, men faktisk var det slik det hele begynte, og forklaringen kommer her: En dag fikk Juan Muñoz Navarrete besøk av en ønolog i sitt lille bakeri, og han foreslo at han skulle kjøpe inn noen tønner med vin, som han kunne selge sammen med brødet.
Da visste han ikke mye om vin, men det vi ser i dag – en av de mest prestisjefylte bodegaene i Málaga-provinsen, er resultatet av hans start med syv små eiketønner fylt med søt vin, samt hans nysgjerrighet på å lære mer om vinverdenen.
I 1963 overlot han bodegaen til sin sønn Antonio Muñoz Cabrera. Frem til dette tidspunktet ble vinen fra bodegaen tappet direkte fra tønner, men Antonio Muñoz Cabrera begynte å helle vinen på flasker, dog fremdeles kun søte viner. Neste store forandring kom i 1997, da begge Antonios sønner overtok driften. En ting som de var nøye på når de overtok var å ta vare på farfarens gamle redskaper, som man i dag kan se i bodegaens vinmuseum. En annen ting de har gjort er at de for alvor begynte å jobbe med å skape et sterkt varemerke med viner av høy kvalitet, hvilket de unektelig lykkes med. I år 2000 ble deres viner også D.O.-merket, hvilket innebærer at de har opprinnelsesmerkingen Denominación de Origen Sierra de Málaga. Siden da har de fortsatt med å utvikle viner av høy kvalitet.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto: Simon Goltermann, simon@norrbom.com & Ignacio Garijo Avilés

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.