Månedsmagasinet på Costa del Sol
Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgensol. En glad gjeng er i ferd med å finne fram store kurver som skal fylles med de fiolette blomstene som til forveksling ser likedan ut som vår egen krokus, som hver vår titter frem mellom snøklattene. Det er viktig for arbeiderne å komme i gang så snart som mulig, for om noen timer kan det være ubehagelig varmt.
Vi befinner oss i Castilla La Mancha, noen mil nordøst for Albacete. En mangeårig drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse; vi skal overvære innhøsting av safran.
Safran har vært dyrket som medisin-, farge- og krydderplante så langt tilbake i tiden at man er usikker på hvor planten først ble kultivert, men man tror at den kommer fra enten Lilleasia eller Hellas.
Spania har i mange år vært verdens største produsent av safran, men Iran overtok denne rollen for noen år siden. Men Spania ligger på verdenstoppen når det gjelder kilo-pris. Under ideelle forhold, med store temperaturforskjeller mellom dag og natt, vokser det som skal være verdens beste safran på deler av den spanske høysletta. Provinsene Albacete, Ciudad Real, Toledo og Cuenca står for mesteparten av denne produksjonen.

safran1Botanisk beskrivelse

Safran er en flerårig plante som blomstrer i løpet av to korte uker om høsten. Den har smale blad, av og til mangler bladene fullstendig når den blomstrer. Planten blir 10 – 15 cm høy og har en rotknoll/løk som visner etter blomstringen. Men nye knoller/løk dannes rundt den gamle. Planten har lilla til blåfiolette blomster med 6 kronblad og med en griffel som ender i tre røde, trådlignende arr som stikker opp av blomsten. Det er disse arrene som blir til krydderet safran.

safran2Det røde gull

Våre nye venner går med bøyet rygg og plukker forsiktig hver enkelt blomst, og legger dem like forsiktig ned kurven.
Francisco Martínez, femte generasjon safran-bonde, skjønner at vi er i overkant interessert, og viser hvordan det kan komme flere blomster ut av samme stilk.
– Allerede dagen etter at vi har plukket en blomst kan det stå en ny blomst på samme stilk. Det kan være opp til 8 – 9 nye blomster under hverandre, forteller han mens han dissekerer en stilk og viser oss det merkelige fenomenet.
-For å få en kilo tørket safran må man ha cirka 120.000 blomster, forteller han videre. Kiloprisen for vår safran er 3500 euro.
Om ettermiddagen samles nabolagets koner rundt et langbord fylt med de nyplukkede blomstene. Praten går livlig mens safrantrådene fjernes fra selve blomsten. Trådene legges forsiktig i skåler mens blomstene feies ned på gulvet. Etterpå skal trådene tørkes i spesialovner.

En særegen smak

Safran har en mild, men likevel meget aromatisk og eiendommelig medisinlignende aroma som ikke minner om noe annet krydder. Smaken er særlig god til fisk og annen sjømat. Og er en selvfølge i den spanske paellaen og i våre ”lussekatter”.
Vi avslutter vår drømmedag i lagerbygningen til Francisco Martínez. Duften av safran er berusende. I et lite rom sitter to damer og veier og pakker de tørkede safrantrådene. De fylles i små flasker, 1 gram i hver flaske. Flaskene forsegles – de må være tette slik at aromaen ikke forsvinner. Deretter blir de D.O.-merket (denominacion de origin som betyr opprinnelsessted); det er viktig å få frem at safranen kommer fra La Mancha. Slik får de bedre pris for den. På en hylle står diverse produkter tilsatt safran; honning, ost, karameller, salt, gin og forskjellige typer likør.

Safran-fiesta

I den lille byen Consuegra, som ligger 65 km sydvest for Toledo, avvikles hver høst en gigantisk fiesta i forbindelse med innhøstingen av safran. Den ellers så fredelige lille stedet, med cirka 11.000 innbyggere, fylles med festglade og matglade spanjoler – og turister – som får besøke safranåkrer og delta i konkurranser hvor de plukker safrantråder fra blomstene. Prosesjoner fyller de smale gatene, og barer og restauranter serverer mat og drikke som blant annet inneholder safran. Dette er en fiesta for de med kjærlighet til mat, og som har erfart at små safrantråder kan gi store smaksopplevelser…
 
 
Av Rikke Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet