Månedsmagasinet på Costa del Sol
På rett bar til rett tid – hvordan man får ting gjort i syd Spania

På rett bar til rett tid – hvordan man får ting gjort i syd Spania

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

For noen måneder siden var vi på utkikk etter en smed som kunne lage oss et ved-stativ. Vi ble fortalt at den lokale smien var et par kvartaler fra hoved plassen i nabolaget vårt. Hvis mester smeden ikke var der, så ville vi sikkert finne han på baren. Som forutsagt var døren låst og boltet, så vi gikk tilbake til tapas baren eller bodegaen der han vanligvis pleier å holde til. Nei, smeden var ikke der akkurat nå, sa kelneren, men hvis vi bare ventet un ratito (en liten stund) så burde han troppe opp. Av dette kunne vi bare anta at han driver sin forretning fra et av bordene der.

Noen minutter senere kom en andalusisk versjon av en cowboy, denne dagen uten hest, som ikke kunne være annet en den beryktede lokale smeden. Som vanlig hadde han kommet til baren for å leske tørsten og forhandle om mulige jobber. Vi ble introdusert av kelneren og fortalte smeden hva vi behøvde ved hjelp av en skisse på en bar serviett. Det endelige designet og prisen ble diskutert over den andre cerveza-en og den verbale avtalen var gjort innen han hadde inntatt sin tredje tubo (øl). Da vi gikk forbi baren bare et par dager senere, ropte han på oss fra sitt frilufts-kontor og fortalte at stativet var ferdig. Han kunne levere det, sa han, eller hvis ønskelig kunne vi hente det selv. Vi gjettet at han ikke mente fra baren?

Selvsagt skjer ikke alle andalusiske forretningsavtaler på bodegaer. Det finnes jo også kaffe barer… 

Da vi først flyttet til Spania hadde vi arrangert et møte med en av de lokale bankene for å åpne et par kontoer. Møtet var satt til klokken 11. Siden vi var naive nykommere, troppet vi opp før den avtalte tiden, noe man simpelthen aldri gjør her i det sørligste syd Europa. 

Arbeidsplassen til den ansatte som vi skulle møte sto separat nær inngangen og hadde plass til sin egen spesielle kø. Den var tom og forunderlig nok var det heller ingen kø bak den. Vi stilte oss opp og ventet foran den forlatte pulten. Klart han hadde bare forsvunnet for ’et nødvendig ærend’ som det heter, tenkte vi for oss selv.

Etter at det hadde gått flere minutter måtte en av de andre ansatte ha følt et snev av barmhjertighet for disse to grønnskollingene som bare sto der, for vedkommende kom over å spurte om hun kunne hjelpe oss. Vi forklarte at vi hadde et møte med Señor hva-han-nå-het klokken 11. Siden det var knappe 20 minutter over tiden, sa hun at vi ikke skulle bekymre oss. Han hadde bare gått ut på frokost og burde absolutt være tilbake før 12.

Vi er ikke så godtroende lenger. Nå avtaler vi nå aldri møter rundt frokosttid. Enhver utlending som har bodd her en stund, vet at alle ansatte forsvinner for deres ’medfødte-rett-til-å-spise-frokost-i-arbeidstiden’ pause, noe som tar drøye 60 minutter og skjer et sted mellom klokken 10 og tidlig på ettermiddagen. Vi har også lært å unngå postkontoret rundt frokosttid, når køen er uendelig lang og bare et avlukke er åpent, med en ekstra gretten ansatt som lengter etter sin andre kopp kaffe. 

Så, hva gjør man? Hvis ens ærend er såpass viktig at det ikke kan vente, kan man alltid oppsøke den ansatte på deres favoritt café og forsøke å få svar på ens spørsmål om et lån eller rapport om en kredittkort svindel over en café con leche. I så fall er det en vanlig praksis å betale for den ansattes frokost uten at vedkommende er klar over det. Dette er overhodet ikke sett på som en bestikkelse, men bare som ren vennlighet fra kundens side. 

Jeg påstår ikke at alle handelstransaksjoner på disse sydlige breddegrader skjer på barer og caféer. Vår revisor for eksempel har kun møter på hennes kontor, selv om hun nesten alltid er ute på kaffe når vi kommer innom. Mange handelsdrivende gjør deres forretninger bak lukkede dører, men det er ganske overraskende hvor ofte man ser noen ta med seg en offisiell kontrakt, en bryllups invitasjon eller en legejournal til den lokale baren vår.

Grunnen til dette er enkel. Tapas barene er Andalucías ryggmarg og mange folks andre hjem. Våre lokale barer åpner ved ni tiden på morgenen, når de faste kundene ankommer for å hive nedpå dagens første Anis.(en alkohol sterkere enn hjemmebrent som kan ta malingen av biler, hvis det skulle trengs) De samme personene ser ut til å være der ved stengetid, cirka klokken 3 på morgenen. Gate soperne har sine faste barer hvor de tar røykepauser for å diskutere søppel og politikk, og politikerne møtes i baren for å planlegge videre rengjøringstiltak. Likeså er møter med advokat, bygge inspektør eller begravelsesbyråagent også ofte holdt på barer. 

Hvis du ikke føler deg overbevist og trenger en annen vurdering av en diagnose, blod prøve, røntgen eller en MR-undersøkelse her i landsens Andalucía, så kan man alltids ta med seg papirene sine til baren. Før eller senere vil en pensjonert eller arbeidende lege komme og  som er villig til å diskutere dine helse resultater over litt forfriskninger.  

Folk tar med seg familie, venner og hunder på baren. Dåp og første nattverd feires alltid med nyfødte babyer og unge barn på en bodega. Nyheter om dødsfall i lokalbefolkningen averteres gjerne på inngangen til baren eller hvis det er plass mangel, kan den limes opp på sigarett maskinen. Barer er hvor man bør gå for å informere seg om lokale bryllup, skilsmisser, begravelser, bygge prosjekter, politiske demonstrasjoner, og selvsagt de siste skandaler og annet ferskt sladder. Forretningsavtaler blir underskrevet i andalusiske barer hele tiden og gud hjelpe de som ikke går på bar, for hvordan ellers ville de kunne få seg nye kunder eller høre om nye prosjekter. 

Da vi først lette etter et sted å leie i Ronda, måtte vi gå igjennom et offisielt leieselskap. Et par år senere da vi behøvde et midlertidig sted å bo mens ruinen vi hadde kjøpt ble total renovert, visste vi bedre og dro rett til nabolagets hovedsete for informasjon – den lokale bodegaen. Vi bestilte et par glass vin og begynte å spørre folk rundt oss. Innen noen minutter hadde vi flere forslag. Søsteren til en av de faste gjestene, som alltid sitter på det samme bordet med den samme røde nesen, hadde et 7-soveroms kjempe hus til leie i Rondas historiske sentrum. Kanskje et snev for stort for oss to, måtte vi innrømme. Tremenningen til en av kjøkken hjelperne hadde et sted som kanskje var ledig en el campo (på landet) litt for langt utenfor byen. 

Eierinnen av baren tok endelig saken på seg og ringte opp en eldre dame som eide flere leiligheter rett rundt hjørnet. Siden ingen svarte, forsvant hun ut døren og ned gaten i sine plattform joggesko for å arrangere en umiddelbar visning for oss. Dette var øyeblikkelig handling, hvis du spør meg…

Vi driver ikke en forretning fra den lokale baren helt ennå, men nå vet vi iallfall hvor avtaler lages og hvor man må gå for å få svar på ting her i syd Spania. Det er utrolig hva som man kan få gjort hvis man bare er på rett bar til rett tid… 


Om forfatteren: 

Karethe er en norsk skribent bosatt i Ronda, Andalucía. Hennes første bok Casita 26 – Searching for a Slice of Andalusian Paradise kom ut i 2019 og er tilgjengelig på Amazon. For mer informasjon, vennligst gå til snobb.net

Av Karethe Lindøe

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet