Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I Elche vokser det hvite blad på palmene…

Med bøyde hoder og i dyp konsentrasjon sitter en håndfull kvinner rundt et langbord. Samtalen går tregt, det er ikke lett å prate mens man fletter, spesielt ikke hvis man må holde orden på nærmere femti ender.
 
Vi befinner oss i Elche i Alicante-provinsen, byen med 230.000 innbyggere og like mange palmer. Det nærmer seg påske, og på Museo del Palmeral er det omfattende arbeidet med å lage dekorasjoner til de store prosesjonene i full gang. Kvinnene har hendene fulle, bokstavlig talt, av hvite palmeblad.
 
En palme er egentlig ikke et tre, men en diger plante hvor det som vi ser på som stammen er et hardt, men likevel tøyelig lag med plantefibre. Dette skjell-aktige laget dannes av den delen av bladet som blir igjen på treet etter at resten av bladet har visnet og falt ned. Eller blitt kuttet av.
 

En gammel tradisjon

Palmer ble benyttet ved religiøse høytider lenge før kristendommen ble innført, i det gamle testamentet kan vi lese om palmegrener som ble brukt ved Løvhyttefesten som ble feiret både som en innhøstingsfest, og også til minne om israelittenes vandring i ørkenen etter at de flyktet fra Egypt. Feiring av palmesøndag er en kristen tradisjon til minne om Jesu inntog i Jerusalem der folk strødde palmegrener foran han. Den føste skriftlige referansen til hvite palmeblad er fra 1429, men det er påvist at disse «unaturlige» bladene var i bruk allerede under den iberiske kulturen (600 – 200 f.Kr.)
 

“Tukling” med naturen

Hvis du har bilt rundt i Elche-området, så har du kanskje lurt på hvorfor enkelte palmer er utrustet med noe som minner om en sort spydspiss på toppen? Riktig bearbeidet kan hver av disse spydspissene fort få en verdi på mange hundre euro…
 
De sorte spydspissene består av innpakkede palmeblad som skal skjermes for alt lys slik at det ikke dannes klorofyll/bladgrønt. På en spesiell måte pakkes bladene inn i et elastisk, plastikk-lignende “stoff” som gjør at de kan vokse selv om sollyset stenges ute. Spanjolene kaller prosessen encaperuzado etter verbet encaperuzar, som betyr å ta hetten over hodet. Etter ca 9 måneder hentes bladene forsiktig ned fra palmetoppene. Tidspunktet for høsting/kutting varierer avhengig av hva bladene skal brukes til. Bladene kan være alt fra en halv til nesten fire meter lange. Noen blir brukt til å lage sinnrike “vevinger” av som det kan ta mange uker å produsere, andre er ment å være en dekorasjon i seg selv uten videre bearbeiding. Det meste brukes imidlertid til påskeprosesjoner, enten som de er, eller bearbeidet. I tillegg eksporteres det hvite palmeblad til store deler av den katolske verden. Et lite antall sendes også fra rådhuset i Elche til den spanske kongefamilien, sittende statsminister – og til Paven.
 

Tøft for fingertuppene

Canco Roderige Serrano er lærer på det nystartede kurset som holdes på Museu del Palmeral i Elche. Hver dag i de kommende syv ukene skal hun lære opp sine elever i den edle kunsten å flette palmeblad. Arbeidet kan være tungt, det er mange blad å holde i, og fingrene får også hard medfart før huden blir herdet. Saks er et viktig redskap i denne prosessen, de fleste bladene klippes spisse eller skrå i enden. Av de avklippede restene lages små dekorasjoner som selges for et par euro til turister i en liten butikk rett over gaten for museet. Noen blir også solgt på ordinære markeder rundt om i Spania.
 
Canco viser stolt frem noen av sine egne arbeider, det største er resultatet av tre måneders arbeid. -Jeg jobbet med denne nesten hver dag i disse tre månedene, forteller hun. -Nå skal den lagres frem til påske, deretter skal Jomfru Maria overta ansvaret for den når hun skal stå på den fineste “flåten” og bæres rundt i sentrum av Elche Palmesøndag, føyer hun til og smiler.
 

Fakta

Museo Del Palmeral De Elche (Museu Del Palmerar d/Elx på valenciansk) ligger i Elche, Alicante, like utenfor den berømte palmelunden Jardín Huerto del Cura. Elche står på UNESCO’s verdensarvliste pga sitt vakre palmelandskap.
 
 
Av Rikke Luell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet