Månedsmagasinet på Costa del Sol
Prado-museet i Madrid – 200 år med kunst i verdensklasse

Prado-museet i Madrid - 200 år med kunst i verdensklasse

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Normalt handler denne artikkelserien om museer i Málaga, men i anledning Prado-museets nylige 200-års jubileum har vi innlemmet Spanias nasjonalmuseum i serien, så Det Norske Magasinets lesere kan bli påminnet om hvorfor dette museet er verdt en tur til Madrid. Med AVE-toget tar turen fra Málaga til sentrum av Madrid kun to og en halv time, hvilket muliggjør en dagstur til Europas tredje største hovedstad og et museumsbesøk.

Få steder i verden har så mange dyrebare kunstverk samlet på et sted. Det er Louvre i Paris og Eremitagen i Sankt Petersburg. Og så er det Prado, som med sin størrelse og prakt uten problem kan sidestilles med disse to kunstgigantene.

Et ekstremt velbesøkt museum

Selv turister som ikke har noen interesse for kunst finner veien innom her – museet er altså ikke forbeholdt kunstelskere, hvilket også ses i antall besøkende. Da Det Norske Magasinets utsendte dro innom museet på en grå og kjedelig fredag formiddag utenom høysesongen, gikk billettkøen rundt hele bygningen. Selv om jeg hadde kjøpt billett online var det allikevel litt ventetid, da “venner av museet” (personer med sesongkort) har fortrinnsrett og slippes inn først i sin egen separate kø.

Museet er gigantisk stort og fordeler seg over flere etasjer. Det er dog meget tydelig hva som er den permanente delen av utstillingen og hva som er midlertidige utstillinger. I den permanente utstillingen støter man jevnlig på flokker av turister med tilhørende guide, og nå og da ser man hele skoleklasser sitte på gulvet foran et av maleriene, mens en lærer beretter.

Prado-museets mest populære

Det er ingen tvil om at noen kunstverk selvfølgelig er mer populær enn andre. Særlig to, ja faktisk er det tre, verk trekker til seg store folkemengder.

Hoffpikene 

Første ettertraktede verk er Las Meninas av Diego Velázquez. La oss begynne med å fortelle at Prado-museet har verdens største samling av Velázquez-verk, så Las Meninas er bare en av mange, men når man kommer inn i salen hvor maleriet utstilles er man ikke i tvil om hvem som er «hovedperson» her. Heldigvis er det lett nok å få betraktet dette kunstverket, da bildet er veldig stort, i motsetning til andre berømte malerier på populære museer (ja, det er deg jeg mener Mona Lisa).Las Meninas forestiller Prinsesse Margarita som barn med sine hoffdamer. Dessuten er Velázquez selv til stede i maleriet, hvor han jobber på et maleri på et staffeli og befinner seg på samme høyde som de kongelige, hvilket i seg selv er uvanlig. Og hvem er portrettet av? En snedig plassering av et speil viser omrisset av et par som må befinne seg der hvor iakttageren av maleriet befinner seg.

Den av- og påkledte Maja

La Maja Desnuda er tittelen på Goyas verk, som er et bestillingsarbeid av statsminister Manuel Godoy, som ble hengt opp i dennes private samling av nakenmalerier. Maleriet er berømt for kvinnens direkte og ublu blikk på iakttageren og for å antyde en kvinnes kjønnshår uten negative antydninger (som man så hos portretter av prostituerte, som Goya også har malt en del av).

Maleriet av den påkledte Maja henger rett ved siden av. Divanens proporsjoner og Majas vinkling er litt annerledes i den påkledte versjonen. Det er fortsatt uvisst hvem den opprinnelige Maja er, selv om det finnes mange teorier.

Fotografering forbudt!

Man skal være oppmerksom på at det ikke er tillatt å ta fotos på museet. Museumsdirektør Miguel Falomir forsvarer forbudet: «Beslutningen skaper en viss debatt. Mange kritiserer den, men andre er glade for den, fordi det gjør besøket så mye mer interessant,» sier han, og hentyder til at besøkende ikke står med ryggen til kunstverkene i et forsøk på å ta selfies. Hos verdens to andre store kunstgiganter, Louvre i Paris og Eremitagen i Sankt Petersburg, kan du knipse løs så mye du vil, så lenge det er uten blits.

Prado-museet utgjør den ene vinkelen i en form for gylden kunsttrekant i Madrid, som også består av museene Reina Sofia og Thyssen Bornemisza.


Prado-museet i tall:

Ca. tre millioner personer besøker årlig Prado-museet, hvilket innbringer cirka 20 millioner euro i billettinntekter.

Museet rommer ca. 7.000 verk, men det er kun ca. 1.500 som kan ses i utstillingen, som brer seg over 22.000 m2.


Praktiske opplysninger

Der er riktig mye å se, og man blir aldri helt ferdig med Prado-museet. Sett av 4-5 timer hvis du vil se alle salene. Det anbefales dog å velge ut det som du absolutt ønsker å se, for deretter å rusle rundt i resten av museet etterpå.

Entre koster 15 euro pr. person og gjelder hele dagen. For personer over 65 år er prisen 7,5 euro og for personer under 18 år er det gratis adgang.

Dessuten er det gratis adgang fra mandag til lørdag fra kl. 18 til 20 og søndag og helligdager fra 17 til 19.

Av Louise Mercedes Frank

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet