Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Overnatt i en ekte middelalderborg

Har du alltid ønsket å overnatte på et spansk kloster, et palass eller i en historisk festning? 

Paradores er ikke bare en kjede med spanske statseide luksushoteller, men noen av landets mest unike historiske monumenter omskapt til overnattingssteder i restaurerte palasser, klostre, borger, herregårder og slott. Ordet Parador kommer fra det spanske verbet ‘parar’ som betyr å stoppe eller å bli værende. Konseptet bak kjeden er å åpne disse kulturskattene for publikum ved å bruke hotellets fortjeneste til å opprettholde de historiske byggene. Samtidig ligger ofte paradorene i byer og omgivelser som er verd å besøke. Det Norske Magasinet tok turen til det mindre kjente, men ikke mindre interessante Parador de Zafra.

Spanias første parador ble grunnlagt av Kong Alfonso XIII i 1928 i Sierra de Gredos i et forsøk på å øke nasjonalturismen. Den kongelige turistkommisjonen begynte å lete etter eksepsjonelle historiske bygg og naturperler, og siden den gang har Spania etablert nesten 100 paradorer spredt over hele landet. Man finner blant annet paradorer i ti spanske UNESCO verdensarvbyer: Toledo, Segovia, Ávila, Alcalá de Henares, Salamanca, Córdoba, Santiago de Compostela, Cuenca, Cáceres og Mérida. Andre paradorer ligger i nasjonalparker eller i unike moderne bygg, men de fleste er likevel historiske bygninger, som Hostal de los Reyes Católicos i Santiago de Compostela, bygd som et pilegrimsherberge i 1499 og ansett som verdens eldste hotell!

En av de mange paradorene som er verd et besøk, ligger i den lille byen Zafra mellom Sevilla og Mérida, drøye 3 timers kjøring fra Málaga. Byen som også er kjent som ‘lille Sevilla’, ligger i en strategisk posisjon på Ruta de la Plata eller sølvruten (også del av el Camino de Santiago) i Badajoz-provinsen i Extremadura.

Parador de Zafra var opprinnelig kalt Alcazar de los Duques de Feria som var navnet på adelsfamilien som bygget og bodde i denne borgen. Konstruksjonen sto ferdig i 1443 etter ordre fra hertugen Lorenzo Suárez de Figueroa som takket vœre sin støtte for kongen, fikk tildelt både tittel og store områder å herske over. Mange historiske personligheter har besøkt borgen, inkludert den kjente eller kanskje beryktede Hernán Cortés som overnattet her før han seilte av gårde for å erobre ‘den nye verden’ i det herrens år 1516.

Og det er absolutt en festning. Man behøver bare se opp for å vite at man er på vei inn i middelalderen, med borgtårnene rett over ens hode og våpenskjoldet meislet inn over inngangsdøren. Herfra passerer man inn til en stor indre gårdsplass med en sentral fontene omringet av klassiske bueganger. I dag er takåpningen dekket med hvite stoffer for å holde varmen ute, hvilket gjør gårdsplassen til et perfekt og svalt sted for en aperitiff eller en smakelig middag ved solnedgang. Opprinnelig var alle veggene laget av stein, men grunnet den svimlende heten i trakten om sommeren, ble byggets indre vegger dekket med avkjølende hvit marmor allerede på 1600 tallet.

For å virkelig føle at man har reist tilbake til middelalderen, bør man be om en omvisning på toppen av borgen med den velinformerte guiden Rachel. Hun bringer oss rundt på de smale gangveiene oppå borgmuren som inkluderer utsiktsposter, borgtårn og forsvarsposisjoner. Et av borgtårnene, som har de originale veggmaleriene fra 1400-tallet, beskyttet adelsfamilien når borgen ble overfalt. «Soldatene kastet forresten aldri kokende olje ned på fienden. Til det var oljen for dyr,» informerer Rachel. Fra taket har man utsikt over byen og det omkringliggende landskapet, hvor hertugens menn raskt kunne varsle hvis det var fiender i horisonten.

Så neste gang du ønsker å reise i fotsporene til adelsmenn og riddere, besøke en majestetisk middelalderborg, og kanskje overnatte i suiten hvor hertugen selv sov under et hvelvet og forgylt tak, sett kursen mot Zafra.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet