Månedsmagasinet på Costa del Sol
Påsken feires storslått og variert i Málagaprovinsen

Påsken feires storslått og variert i Málagaprovinsen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Påsken nærmer seg, og mens man i Norge maler påskeegg og samles rundt spisebordet for å spise påskemat, har feiringen i Spania, og frem for alt i den sydlige del av landet, betydelig større dimensjoner. Her er påsken, Semana Santa (den stille uke), den mest betydningsfulle høytiden i kalenderen, og den fylles av dypt rotfestede tradisjoner og ritualer. Mange av disse har hatt sin plass her siden 1500-tallet, hvilket uttrykkes i festligheter, hvor alvor blandes med glede.
 
Påsken i Málagaprovinsen er nesten magisk. Hver by har sin feiring. På de fleste steder skjer dette med prosesjoner med vakre troner dekorert med blomster og levende lys, samt enten en Jesus- eller Jomfru Maria-statue, men også andre helgener kan forekomme. Tronene bæres gjennom byen av forskjellige broderskap, ofte etterfulgt av bombastisk musikk spilt av et orkester. En av de større feiringene i Andalucia finner sted i Sevilla, som om mulig er enda mer populært enn feiringen i Málaga. Her i provinshovedstaden feires minnet om Jesu lidelser, død og oppstandelse med prosesjoner som lokker tilskuere fra hele verden. Forskjellige broderskap bærer sine troner gjennom byen og en del prosesjoner skjer allerede midt på dagen. Den magiske følelsen innfinner seg dog når mørket senker seg og luften fylles med duften fra røkelse, blomster og vokslys, samtidig som orkesterets melodiøse toner fyller gatene, akkompagnert av klare, klingende toner fra små sølvbjeller som henger ned fra helgentronenes tak, som gynger i takt med tronbærernes gange. Tradisjonen tro løper byens barn etter tronene for å få noen dråper voks fra prosesjonsdeltakernes lange vokslys på sine voksballer, og barna kjemper så om å få den største voksballen.
 
Tronbærerne kalles for Los Costaleros og det er en sann ære å få lov til å være med og bære en trone. Tronene kan veie mange tusen kilo, og bærerne være helt opp til noen hundre personer. Ved siden av disse går Los Nazarenos (bødlene). Kledt i sine lange kåper og kjegleformede capirotes (hoved-drakten) med bare to hull til øynene, gir disse et nesten skremmende inntrykk. Selv for los nazarenos er det en ære å gå i prosesjonen, og de går for å bøte for sine synder. En del går barfot og andre går endog på knærne for å uttrykke sin anger i ly av capiroten, hvis kjegleform fører den angerfulle tettere på himmelen.

Benådet fange i Málaga

Noe helt spesielt i Málaga er at det hvert år benådes en fange om onsdagen før skjærtorsdag. Historien har sine røtter i år 1756, hvor Málaga var hardt rammet av pesten og påskeprosesjonene var i fare for å innstilles på grunn av smittefaren. Dette ville fangene i byens fengsel ikke, hvorpå de tilbød å bære en trone, et forslag som dog fikk avslag. Det hindret dog ikke fangene, som flyktet og bar Jesustronen gjennom byen hele natten, før de vendte tilbake til sine celler ved daggry. Kort tid etter var byen fri for pest, og da kong Carlos III hørte om hendelsen bestemte han at en av fangene i byen skulle benådes, hvert år. Det har blitt gjort siden den gang – når prosesjonen Jesús El Rico passerer Plaza de la Aduana, og den frigitte fangen deltar i prosesjonen.

Løpende prosesjon i Antequera

Ønskes litt mer fart på prosesjonene skal retningen settes mot Antequera. Her finnes en gammel tradisjon, hvor prosesjonene dro opp til byens høyeste punkt for å velsigne engene og markene rundt omkring for en god høst. Dette har lagt grunnlaget for tradisjonen Correr la Vega, hvor la Vega har til formål å skape frodige sletter. Correr la Vera skjer på skjærtorsdag og langfredag (fra kl. 20) og foregår på den måten at broderskapet i byen (alle utenfor La Soledad), etter prosesjonene, på signal fra en klokke, løper langs de smale gatene og opp en bratt bakke til byens topp, stadig vekk bærende på tronen. Vel oppe på toppen, med utsikt over landskapet, ber de om guds velsignelse for et godt år.

Ned på knærne i Álora

I Álora heter påskefeiringens høydepunkt La Despedía og faller på langfredag. Dette iscenesetter nettopp det som navnet antyder – avskjeden mellom Jesus og Jomfru Maria. I denne tradisjonen går først prosesjonene med Jesustronen og den med Jomfru Maria, etterfulgt av orkestrer, før de kl. 14.30 når torget Plaza Baja de Despedía. Der stiller prosesjonene seg mot hverandre, hvorpå tronbærerne på samme tid går ned på knærne gjentatte ganger til avskjed.

Rivaliserende broderskap i Alhaurín el Grande

Under påskeuken er Alhaurín el Grande stedet for et annerledes skuespill. Det hele begynner under skjærtorsdagen, når broderskapet Santa Vera Cruz (de grønne) begynner dramatiseringen av lidelseshistorien med ofringen av Isak, blant andre bibelske scener, på Plaza del Convento. I løpet av torsdag aften følger det rivaliserende broderskapet, Nuestro Padre Jesus Nazareno (de lilla) med dramatiseringen av blant annet Jesus rettergang på Plaza Nueva. Disse fortsetter i løpet av tidlig ettermiddag om langfredagen og nå spiller skuespillet Marias lidelse og Jesus vei til Golgata. De grønne belyser på den annen side blant annet korsfestelsen. På påskeaften viser begge broderskapene, adskilt fra hverandre (på samme torg som ovenfor), oppstandelsen, og påskedagen preges av en prosesjon tilegnet oppstandelsen, som går fra La Ermita de San Sebastián. Selvfølgelig preges også de andre dagenes feiring av prosesjoner.

Korsfestelse i Carratraca

En relativt ung påsketradisjon finner man i den lille byen Carratraca. Det var så sent som i 1960-årene at noen unge i byen bestemte seg for å gjøre påskefeiringen i byen mer levende, hvorfor de satte opp et stykke som portretterte Jesu lidelse, død og oppstandelse. Med årene ble denne feiringen så populær at det ble besluttet å pusse opp byens forfalte tyrefekterarena, slik at den kunne være arena for stykket. I dag engasjerer skuespillet om lidelseshistorien nesten alle innbyggerne i byen. Til forskjell fra andre steder hører kun to prosesjoner hjemme i Carratraca, og disse tilegnes Jomfru Marias lidelse og Jesu korsfestelse. Som noe helt spesielt bæres Jesus kun av kvinner og Jomfru Maria kun av menn. Prosesjonene starter ved kirken kl. 21 langfredag og avsluttes på Plaza de la Constitución, hvor Jesus plasseres foran Jomfru Maria.
For mer informasjon om påskefeiringen, steder og tider anbefales det å gå inn på de respektive kommuners hjemmesider – eller besøk byens turistinformasjon.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet