Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanias kanskje mest populære viner har franske røtter

Spanias kanskje mest populære viner har franske røtter

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ved et besøk i en av bodegaene i Spanias best kjente vinregion Rioja, som hovedsakelig ligger i regionen La Rioja, med unntak av visse deler av Rioja Alavesa som ligger i Baskerlandet, er det umulig å ikke nevne den franske arven som mange vingårder i regionen har. 

Her, beskyttet mot vinder fra nord av blant annet Sierra de Cantabria, ligger vingårdene spredd ut i landskapet rundt elven Ebro, og det er en sideelv til nettopp Ebro som har gitt navn til regionen, nemlig Río Oja. 

Rioja deles in i tre underregioner: den tidligere nevnte Rioja Alavesa, Rioja Alta som ligger i vestre og nordvestre delen av Rioja og strekker seg så vidt inn i Burgos, samt Rioja Baja, som inkluderer en liten del av vinregionen Navarra. 

Det er stemningsfullt å promenere inne i vinhusenes kjellere.

Riojas lange historie i korte trekk

Riojas vinhistorie strekker seg langt tilbake og allerede fønikerne førte med seg vinstokker som de dyrket i regionen. Senere kom munker fra Burgund, og de hadde også med seg vinkunnskaper og -ranker. Men kvalitetsviner i området ble det først snakk om på slutten av 1700-talet, når vinmakeren Manuel Quintano kom hjem i 1786 etter en reise til Bordeaux. Han tok med seg nye idéer, kunnskaper og metoder fra den franske vinregionen. Blant annet handlet det om eikefatslagring, soutirage og klarning, som dog ikke ble tatt vel imot i den spanske regionen før på 1800-tallet. Og da har vi kommet til den delen av historien som vi her fokuserer på.

I dag utføres mye av arbeidet i vinhusene ved hjelp av maskiner, f.eks. stabling av tønner, men før var det et hardt og tungt arbeid.

Fransk problem løftet Rioja

Det var på 1850- og 1860-tallet Rioja opplevde en drastisk økning i etterspørselen på vin. Dette skjedde ikke fordi Riojas viner hadde blitt eksepsjonelle på noe som helst vis. I stedet ble regionens vinfremgang grunnlagt fordi andre vinområder, blant annet franske Bordeaux, fikk problemer når vinstokkene i stor grad ble rammet av soppangrep av typen Oidium. Når etterspørselen på Riojas viner økte begynte vinmakere i regionen å se etter metoder for å øke både kvaliteten og kvantiteten, og nå ble Manuel Quintanos metoder, som han hadde ført med seg til området populære. Men det var ikke det eneste som var nytt. Da flere vinmakere i Frankrike søkte seg til nettopp Rioja for å redde sine viner, ble også druer som var nye for regionen dyrket, som f.eks. den populære Cabernet Sauvignon, i tillegg til regionens vanligste drue, Tempranillo, som er hoved-druen i røde riojaviner, selv om også andre druesorter benyttes. 

Flere av de kjente vinhusene i Rioja, som Marqués de Riscal og Bodegas Muga, er fra denne tiden, og flere ble grunnlagt enten med penger fra Frankrike eller med vinmakere som hadde kunnskaper fra landet lenger nord. Mange franske vinmakere lot seg lokke til nettopp Riojaregionen på grunn av at klimaet og jordsmonnet ga samme forutsetninger som de var vant med hjemmefra.

Men det var ikke over for vin-Frankrikes harde tider. På 1870-tallet invaderte vinlusen Phylloxera de franske vinmarkene, og franskmennene som allerede hadde slått seg ned i Rioja satset enda mer når konkurransen fra Frankrike var drastisk redusert. Og jo hardere vinlusen slo til desto flere søkte seg til Rioja, hvilket førte med seg mer kunnskap og penger, som deretter høynet vin-kvaliteten i Rioja ytterligere. Et av de vinhusene som kom i denne andre bølgen er Bodegas Franco-Españolas, som ble startet av Frederick Anglade Saurant fra Bordeaux i 1890 (siden 1920 er det i spansk eie, da familien Eguizábal overtok). Det bør dog nevnes at også vinstokkene i Rioja ble angrepet av vinlus, men langt i fra i samme grad som på andre plasser. 

Vinene i Rioja ble nå laget delvis av samme druer som i Bordeaux, med lang lagringstid på eikefat. Dog var fransk eik dyrt, så med tiden begynte flere av vinhusene å bruke amerikansk eik, noe som har gitt Riojavinene mer karakter av vanilje enn de franske. Dette er noe av det som karakteriserer tradisjonelle moderne riojaviner i dag – elegante, modne smaker med myke tanniner og vanilje, fra amerikanske eikefat. At syrligheten ofte er relativt høy er også et kjennetegn, hvilket gjør vinene lette å kombinere med ulike matretter, noe som har gjort vinene særdeles populære, også utenfor Spanias grenser.


Rød

Vinregionen Rioja er mest kjent for sine røde viner med tempranillo som den vanligste druen, men også garnacha, graciano og mazuela anvendes. I mindre skala lages også viner på f.eks. cabernet sauvignon og syrah.


Hvit

Det lages hvite viner i Rioja, om enn i mindre utstrekning enn røde. Blant disse dyrkes det først og fremst viura, men det finnes også andre som garnacha blanca, tempranillo blanco og i senere tid også verdejo. I en liten skala dyrkes det også chardonnay og sauvignon blanc. 


Det Norske Magasinets journalist ved en av de gamle tønnene hos Bodegas Franco-Españolas.

Besøk en vingård

Vil du vite mer om Riojas vinhistorie kan et besøk på en av Rioja-regionens bodegaer anbefales. Det Norske Magasinets journalist besøkte Bodegas Franco Españolas i Logroño, og fikk en interessant reise i historien.

Bestill plass i forkant (www.francoespanolas.com) og velg mellom guidet tur + vinsmaking, gourmetbesøk, eller et besøk med guide som avsluttes med en typisk Rioja-lunsj. De har også aktiviteter som passer for barn.

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet