Månedsmagasinet på Costa del Sol
Andalucías hvite perler: Hos Villanueva del Trabuco serveres kaviar til festlige anledninger

Andalucías hvite perler: Hos Villanueva del Trabuco serveres kaviar til festlige anledninger

I Villanueva del Trabuco, en by med ca. 5.300 innbyggere, ca. 45 minutters kjøring inn i landet fra Málaga, parkerer jeg ved en garasje i et helt vanlig boligområde. Her blir jeg møtt av Raquel Conejo Nuñez, som vennlig ønsker meg velkommen og viser meg inn til et lite lokale inne i garasjen. Lokalet er ikke mange kvadratmeter stort, men takket være oppheng av sorte duker fra loftet økes arealet som dagens hovedpersoner kravler rundt på betydelig. Denne måneden er hovedpersonene snegler, eller skalldyr hvis man skal være presis, men i denne artikkelen holder jeg meg til ”snegler”. De er av arten Helix aspersa, ”Hagesnegl”, og produktet er sneglenes egg; deres kaviar. Produktet bærer det nå veletablerte blå merket Sabor a Málaga, og kaviaren går også under betegnelsen Las Perlas Blancas de Andalucía: Andalucías hvite perler.
 

Økologiske snegler

”Arbeidet med sneglene fordeles mellom dette lokalet og en gård som jeg har utenfor byen. Først fetes sneglene opp ute på gården på landet. Der mesker de seg blant annet i vanlig salat, bladsalat og artisjokker. Det hele økologisk. Det er for øvrig noe som gjelder for hele vår produksjon – vi anvender ingen kunstige tilsetningsstoffer eller sprøytemidler”, poengterer Raquel, da vi står ved de vertikalt hengende dukene, hvor sneglene kravler overalt. Man anser snegler som stille dyr, men når det som her er et meget stort antall på meget liten plass og uten støy fra omgivelsene, høres en gledelig klikkende lyd, som kommer fra sneglenes fortæring av føden. Faktisk beveger snegler seg i et uregelmessig, sirkulært mønster. Raquel fortsetter med å forklare meg arbeidets gang: ”Og hertil flytter vi sneglene fra gården når de er 9 måneder gamle. Her skal de så være i en måned, og det er i den perioden jeg samler inn eggene som de legger. Deretter selger jeg eggene videre til restauranter, som tilbereder og serverer dem til gjestene.”

Dør av salt

Nå er det tid for å ta en nærmere titt på disse sneglene. Hvor mange det er kan vi ikke si, og jeg tør ikke å begi meg inn mellom dukene av frykt for å tråkke på en snegl som har sluppet unna de hengende dukene. Jeg får vite at vi står blant ca. 50 kg snegler her i lokalet.
Det er noen unnslupne snegler oppe under taket, og jeg spør hvorfor det ikke er flere som kravler vekk. Svaret er enkelt; Hver duk har salt rundt kantene, og snegler liker ikke salt. Faktisk dør sneglene, hvis man heller salt på dem. De hengende dukene er klippet hageduk, og høyest oppe på opphengene er det føde til sneglene i form av finmalt korn og vann – sneglene liker godt vann.

Hvite og dyrebare egg

Nedenfor står plastbegre med jord plassert litt her og der. Raquel tar en av dem opp: ”Det er her sneglene legger sine egg.” Hun peker på store hvite korn, som tydelig ses gjennom den gjennomsiktige plasten, noen centimeter under jordoverflaten. ”Dem samler jeg inn hver dag. En del tar jeg naturligvis og flytter ut til gården, og sånn får jeg nye snegler. Eggene vasker jeg i en sil med vanlig vann i rommet ved siden av. Så skal de ligge i saltlake med forskjellige urter for smakens skyld, for uten dette smaker de ikke så mye,” sier hun.

Hoppende hvitt ”perlegull”

”Ideen til å selge snegleegg, som man selger kaviar fra stør, fikk jeg da jeg begynte å oppdrette snegler, som jeg tilberedte og solgte videre til restauranter. Jeg så nemlig at sneglene legger forholdsvis store, fine hvite snegleegg, og derfor begynte jeg å undersøke om det fantes et produkt som dette. Jeg fant nedfrosne snegleegg til salgs, men ikke noe sted i Spania fant jeg noen som selger snegleegg som jeg gjør det. Det fikk meg til å tenke: ”Hvorfor ikke selge ferske snegleegg som et alternativ til kaviar?” Og så begynte jeg å eksperimentere. Riktignok er det mulig å kjøpe nedfrosne snegleegg fra Litauen og Polen, men de er seige og smaker ikke så godt. Derimot har mitt produkt både en god smak fra urtene i laken og så er konsistensen en helt annen enn de frosne. De ferske snegleeggene hopper faktisk som sprettballer hvis man kaster dem ned i bordet. Men hva som viktigere er, eksploderer nærmest i munnen på grunn av denne konsistensen når man tygger på dem, hvilket resulterer i en smakseksplosjon,” beretter Raquel. De eksklusive eggene koster ca. 1600 euro/kg – for å gi litt perspektiv legger en snegl ca. 20 gram egg per år – og de er velvalgte som garnering til østers og bidrar med en spennende smak til både oksekjøtt og laks.

Biprodukt til kosmetikkverdenen

Raquel forteller at hun også bruker et annet produkt fra sneglene, nemlig deres slim. Slimet samler hun inn med en maskin, hvorpå hun selger det til kosmetikkforetak, primært franske. De blander det i sine produkter, pakker det, og selger det dyrt til kunder som drømmer om en evig, ung hud.

Utfordrende marked

Raquel fortsetter og forteller at det er en stor utfordring å introdusere Perlas Blancas de Andalucía på markedet, primært fordi hun som en liten selvstendig næringsdrivende ikke selv fant veien inn i Spanias gastronomiske verden. Men i den sammenhengen har Sabor a Málaga vært en stor hjelp. Takket være det blå merket har Raquel nå vært med på matmesser flere steder i Spania, og her har noen av landets beste kokker vist interesse for produktet. Så hvem vet, snart ser vi kanskje de hvite perlene hos de beste restaurantene i landet.

Piff opp festmaten

Om man ikke finner snegleeggene på en restaurant i nærheten eller om valget faller på å overraske (og kanskje utfordre) middagsgjestene, eller bare som en piff til hverdagsmaten, så kan den andalusiske hvite ”sneglekaviaren” kjøpes via bedriftens hjemmeside. Nettopp nå er det også privatpersoner i den store kundegruppen som lar smaksløkene nyte godt av Andalucías hvite perler.
For mer informasjon besøk: https://perlasblancasdeandalucia.es
 

Fakta om snegler:

• En hagesnegl beveger seg med en hastighet på opptil 1,3 cm/sekund.
• Når snegler beveger seg etterlater de et slim, som gjør det mulig for dem å bevege seg og sitte fast på ujevne overflater. Derfor kan de bevege seg oppover vegger og på træ, loft og lignende.
• Snegler kan bære opptil ti ganger sin egen kroppsvekt.
• De fleste sneglearter lever mellom 5 og 15 år.
• Snegler er hermafroditter og har begge kjønns kjønnsorganer. Dog kan et individ ikke formere seg uten å parre seg med en annen, og kun deretter kan den legge egg.
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.