Månedsmagasinet på Costa del Sol

Da Spania regjerte over halve verden

Ingen vet med sikkerhet hvor Kristoffer Columbus (Cristóbal Colón) faktisk kom fra, men alle vet hvor han ville hen. Han ønsket å finne sjøveien til India for å raskere kunne transportere krydder, silke og andre eksotiske produkter fra subkontinentet til Europa. Hva han ikke viste, var at turen vestover ville resultere i den spanske kolonisering av Sør-, Sentral- og Nord-Amerika til glede og velstand for det spanske folket, men til tragedier med sykdom og utryddelse for​​indianerne. 

Spania var et av ​​de største imperiene i historien, og i løpet av sin storhetstid i det 16. og 17. århundre førte de den koloniale ekspansjonen ut i verden. Med oppdagelsen av ​​Amerika og dets rikdom av edle metaller, krydder osv., innså spanjolene at dette måtte utnyttes, noe som førte til åpningen av ​​handelsruter over havene. Handelen blomstret mellom Spania og Amerika og over Stillehavet mellom Øst-Asia og Mexico via Filippinene. 

Koloniseringen

Det spanske imperiet ble utvidet gradvis, fra tidlige små kolonier i Kariben, til over tre århundre med kolonisering av den karibiske kysten, Nord-Amerika hele veien fra Mexico til Alaska, Sentral-Amerika og det meste av Sør-Amerika, hvor conquistadorene undertrykte aztekerne, mayaene og inka-sivilisasjonene. Spanjolenes grådighet ble vekket av oppdagelsen av ​​gull og sølv i den nye verden, hvor det ryktes at gull og edelsten lå oppå jorden. Man trodde at El Dorado var et spesielt gyllent land, og spørsmålet var bare hvilken av erobrerne som ville finne det først. Tusenvis av mennesker begynte deres søken etter lykke i håp om å finne disse rikdommene. Columbus var den første til å undertrykke de innfødte og dermed gjøre indianerne til slaver. De ble tvunget til å grave etter gull og sølv, og finansierte dermed Spanias militære styrker i deres mange kriger i Europa og Nord-Afrika. 

Santo Domingo 

Columbus satte først sin fot i den nye verden på øya Santo Domingo, som i dag består av to land, Haiti og Den dominikanske republikk. Han oppkalte øya etter sin far, Domingo, som i dag er navnet på Den dominikanske republikks hovedstad. I dag er den eksotiske og uspolerte Punta Cana på øyens østkyst et populært turistmål, spesielt for spanjoler siden de snakker spansk her. 

Flere kolonier

Det tok ikke lang tid for erobrerne å nå øyer som Cuba (1511) og Puerto Rico. Etter disse ble ‘Nye Spania’ (nå Mexico) overtatt. Her var edle metaller ikke den viktigste inntektskilden, men produkter som mais, bomull, paprika, kakao og vanilje. Det ble også gjort et forsøk på å erobre Florida, men de innfødte der var krigerske og beseiret spanjolene. De lyktes aldri å kolonisere Nord-Amerika, men de fortsatte å lete etter rikdom der. Francisco Coronado som søkte etter gull i California, ble den første hvite mannen til å se Gran Canyon. 

Filippinene 

I en periode dominerte Spania havene med sin sterke flåte og styrte den europeiske slagmarken med sitt berømte infanteri – El Tercio. Spanjolene koloniserte ikke bare store deler av Amerika, men også øygruppen Filippinene i Asia. De ble oppdaget under en ekspedisjon fra Nye Spania til Asia. Geografisk var det på veien mellom Europa og Orienten, og snart hadde det blitt den viktigste basen for handel av silke, krydder og frem for alt sølv. Øygruppen ble gitt navnet Filippinene til minne om den spanske konge Felipe II. Selv om Filippinene senere endte under amerikansk styre, er det stadig spor av spansk kultur her i dag. Landets viktigste dokumenter, bl.a. grunnloven og nasjonalsangen er skrevet på spansk, og spansk snakkes stadig i store deler av landet, selv om engelsk er det offisielle språket. 

Oppløsningen 

Det spanske imperiet ble oppløst i 1713, men Spania bevarte stadig viktige kolonier utenfor Europa inntil den spansk-amerikanske krigen i 1898, da de mistet Cuba og Filippinene. Det spanske Marokko var koloni inntil 1956 og det spanske Guinea og det spanske Sahara inntil henholdsvis 1968 og 1975. Kanariøyene, og Ceuta og Melilla på det afrikanske fastlandet, var opprinnelig spanske kolonier som senere ble del av Spania. 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.