Månedsmagasinet på Costa del Sol
Opskrift: Vi velger ville Vaktler

Opskrift: Vi velger ville Vaktler

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
vagtler
De ser ikke særlig store ut. De er små for å være villfugler og fjørene er alt annet enn prangende, noe som kamuflerer dem ute i det fri. Når de likevel ikke unnslipper og ligger fjørløse i slaktedisken, er skinnet litt gråbrunt og vekker egentlig ingen spesiell appetitt.

Det kompenseres det likevel for når fuglene bare har vært en tur innom ovnen eller en gryte. Da blir smaken av vilt intens og nærværende.
Eggene er i sakens natur tilsvarende små. Men også hva eggene angår, er smaken omvendt proporsjonal med størrelsen. De kan fint brukes til svært dekorative speilegg og i kokt tilstand i en salat. Eggeskallene er svarte og hvite, og ettersom den svarte fargen smitter av, er det en generelt rotete affære å pille dem, og resultatet ender enkelt i noen svært plettede egg. De fås heldigvis i glass, kokte og pent pillede.
Generelt må man regne med en vaktel per person til forrett og to når det gjelder en hovedrett.
 
Oppskriftene er til 4 personer
 
De små enkle: Brødskiver med sobrasada og vaktelegg
Mindre er mer, bekrefter denne retten. Noen velger å spise den til frokost, andre foretrekker den som en forrett, mens andre igjen lar den være en tapa dom kan spises når og hvor som helst.
Sobrasada, den kraftige mallorquinske pølsen som i konsistens minner mer om en paté, fås i de aller fleste supermarkeder.
 
Ingredienser:
8 skiver brød, f.eks. grov flûte
16 vaktelegg
8 ss. sobrasada
Noen dråper olivenolje
Evt. litt salt
 
Tilberedning:
Rist brødskivene i en rister eller på en tørr grillpanne. La det kjøle seg litt av.
Mens eggene stekes i litt olivenolje, akkurat så lenge som man synes.
Smør sobrasada på hver brødskive, legg to speilegg på hver og dryss eventuelt en smule salt på – men smak først på pølsen som i seg selv er nokså salt.
Vaktellårene: Med hvitvin og tomat
Ingen duft er skjønnere enn hvitvin som helles i en gryte som langsomt fordamper og dermed sprer løfter om et riktig godt måltid. Spesielt når gryten også inkluderer fuglevilt.
Bryststykkene kan gjemmes til en annen gang, mens man kan tilberede en utmerket kraft av skrotten. Forøvrig er det bryet verdt å skrape ren den ytterste delen av låretbeinet.
Skal retten være en hovedrett, bør oppskriften fordobles.
 
Ingredienser:
8 vaktellår
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 ss. olivenolje
1 ss. smør
3 dl tørr hvitvin
2 tomater
Salt og pepper
 
Tilberedning:
Gni lårstykkene i salt og pepper. Varm olje og smør i en stekepanne eller tykkbunnet gryte. Stek kjøttet til det får en mørk gyllen farge. Ta det opp og sett til side.
Hakk løk og hvitløk ganske fint og stek det i samme panne eller gryte til det er gjennomsiktig. Tilsett hvitvin og la det surre i ca. 15 minutter. Skjær tomatene i båter og legg dem sammen med lårene. Retten surrer videre i ytterligere 15 minutter eller til lårene er gjennomstekte.
Grønt som bønner er godt selskap til lårene. Eller hvorfor ikke pasta?
 
Vanedannende: Vaktel med hvitløk
Resultatet av denne oppskriften er som en mellomting av grillet kylling og kylling al ajillo, bare med langt mer smak.
 
Ingredienser:
8 vaktler delt i fire
2 hvitløk
2 ss. olivenolje
2 ss. bredbladet persille
1 sitron
Salt og pepper
 
Tilberedning:
Den ene hvitløken og persillen hakkes, sitronen rives og presses, og ingrediensene blandes i en skål med olivenolje, salt og pepper. De parterte vaktlene marineres i dette et par timer.
Legg dem i et ovnfast fat og sett dem i ovnen under grillen i ca. 40 minutter.
Skjær imellomtiden den andre hvitløken i skiver og fres det i litt olle til de er gylne. La disse hvitløks-chipsene tørke før de fordeles på vaktelstykkene.
Salat og de fleste varianter av pommes passer godt til.
Virkelig lekkert: Vaktel i sherry
Dette er en variant av en rett som har sine røtter i 1800-tallets Extremadura, nærmere bestemt fra nonneklostret San Benito de Alcántara.
 
Ingredienser:
8 vaktler

200 g kyllinglever
2 løk
2 hvitløk
100 g trøfler (sommer eller vinter etter behag)
1,5 liter søt sherry (f.eks. oloroso)
2 ss. smør
2 ss. olivenolje
Salt og pepper
 
Tilberedning:
Hakk løk og hvitløk, skjær lever i små terninger og trøfler i tynne skiver.
Varm oljen i en panne, stek løk og hvitløk og tilsett leveren. La det småsteke et par minutter. Deretter tilsettes to tredeler av trøflene. Ta pannen av varmen og la den avkjøle.
Vask vaktlene, tørr dem godt, og drys dem med salt og pepper.
Blend leverblandingen fra pannen tilsatt litt salt, den må ikke bli for fin. Fyll farsen i fuglene, og lukk dem med en snor.
Legg dem i et fat, hell sherryen over, og la fuglene trekke i et døgn eller to i kjøleskapet.
Ta fuglene opp av vinen, tørk dem godt med kjøkkenpapir og stek dem i smør i en tykkbunnet gryte, til skinnet er gyllent. Tilsett sherryen og de resterende trøflene, og la det hele surre en times tid. Ta opp vaktlene og la sausen reduseres til ca. halvparten.

Serveres med årstidens grønnsaker og brød.
¡Buen provecho!
Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet