Månedsmagasinet på Costa del Sol
SIRI ØVREWALL – Grønn sivilingeniør i Spania

SIRI ØVREWALL - Grønn sivilingeniør i Spania

Det er alltid spennende når norske selskaper kommer for å etablere seg i Sør-Spania. Slikt skjer ikke helt knirkefritt og krever både investering i tid, midler og en god porsjon tålmodighet for å håndtere det store spanske byråkratiet. Men det har ikke stoppet norske Solcellespesialisten fra å åpne kontor i selveste Málaga TechPark. Det Norske Magasinet møtte deres primus motor, Siri Øvrewall, CEO i firmaets spanske datterselskap Solisnor, for å høre om hennes planer for å bringe selskapets tjenester til privatkunder og industribygg på Costa del Sol – og med tiden gjerne til hele Spania.

Jeg må innrømme det. Selv om teknologiparken i utkanten av Málaga har eksistert i 25 år og jeg har kjørt forbi utallige ganger, hadde jeg aldri vært inne på selve området. Málaga TechPark er som navnet sier, et teknologisenter i verdensklasse rettet mot kvalitetsproduksjon og avanserte IT-tjenester for små, mellomstore eller store bedrifter som satser på miljøvennlig innovasjon og fremtidig teknologi. I dag er den moderne forretningsparken den største teknologiparken i Andalucía og en av de viktigste i Spania. På det 2 millioner kvadratmeter store området som inkluderer vann og grøntarealer, finner man totalt 631 firmaer, inkludert 65 multinasjonale giganter og 150 startup-selskaper med til sammen 20 345 ansatte. Det er ikke rart i at dette blir kalt Spanias svar på Silicone Valley! Og her skal jeg møte en norsk kvinne med meget ambisiøse planer.

Norsk sivilingeniør

Noen ganger må man være ung for å ha store ambisjoner, og 27-åringen Siri Øvrewall har absolutt det. Den relativt ferske sivilingeniøren som vokste opp i Bodø, var alltid glad i matte og fysikk. Siden hun ikke helt visste hva hun skulle bli, rådet foreldrene henne til å ta sivilingeniørutdanning, for da kunne hun bli «alt mulig». Overgangen til fornybar energi var, og er, et veldig aktuelt tema, så Siri tok sivilingeniørgraden på Ås med spesialitet innen miljø, fysikk og fornybar energi. Under studiene hadde hun en øvingslærer som jobbet for Solcellespesialisten. Han hjalp henne å søke sommerjobb der og Siri fikk jobb som sommervikar både i 2018 og 2019, og da hun var ferdig med studiene, ble hun tilbudt fast stilling i selskapet.

– Vi er Norges største solcelleinstallatør med over 300 ansatte som hovedsakelig består av ingeniører som designer og planlegger anlegg og montører ute i feltet. Vi kjøper inn alt materiell. Solcellepanelene og vekselretterne kommer hovedsakelig fra Kina, mens festemateriell kommer fra Holland og Tyskland. Vi har flere avdelinger: eneboligmarkedet, industri og solparker. Selv var jeg prosjektleder for industribygg mens jeg jobbet i Norge, så jeg har mest erfaring med litt større installasjoner.

Den spanske forbindelsen

Mens Siri studerte ingeniørfaget, fikk hun tilbud om å tilbringe et år med Erasmus-utveksling på Universitet i Valencia, noe som har vært essensielt i hennes nåværende stilling.

-Vi fikk to måneder med rent spanskkurs og så gikk vi rett inn på universitetet med alle fag på spansk, så det var en bratt læringskurve! Men min spanske kjæreste Felipe som jeg møtte i Valencia, har hjulpet meg veldig med spansken. Nå har vi vært sammen i syv år, inkludert nesten tre år i Norge før vi kom tilbake til Spania.

Siri erkjenner at hun var en pådriver i at Solcellespesialisten kom hit, siden hun alltid ønsket å komme tilbake til landet.

– Ledelsen spurte om jeg ville reise ned og sjekke ut forholdene og gjøre markedsundersøkelser etc. sammen med noen representanter fra Innovasjon Norge. Jeg sa selvfølgelig «JA», og erfaringen førte til at vi bestemte oss for å prøve å satse her i Málaga. Mens opprettelsen av selskapet pågikk, jobbet jeg fra spansk hjemmekontor som prosjektleder for å fullføre prosjektene jeg hadde i Norge, mens jeg samtidig kommuniserte med advokater etc. for opprettelsen av datterselskapet vårt her i Spania. Da Innovasjon Norge skulle på bedriftsbesøk i Málaga, spurte de om jeg ville være med, og ett av stedene vi besøkte var Málaga TechPark, så det er egentlig de som introduserte oss til teknologiparken.

I 2022 fikk det norskregistrerte selskapet også deres hjelp til å starte prosessen med å opprette firmaet i Spania. Det tok sin tid, da alt måtte oversettes til spansk av sertifisert translatør. Bedriftsdokumentene trengte også masse stempler, for så å bli sendt frem og tilbake i posten mellom Norge og Spania.

-Jeg hadde ikke ventet at det skulle ta så lang tid og kreve så mange papirer. Spania er jo et litt byråkratisk land kan man si, så alt av søknader for tilkobling av solceller er mye mer komplisert enn i Norge.

I februar 2023 flyttet Solisnor inn i teknologiparkens bedriftsinkubator for små bedrifter, BIC (Business Incubator) Euronova, som åpnet i 1991 og er godkjent av Europakommisjonen.

– Man kan være en kjempestor bedrift internasjonalt, men hvis man er ny i Málaga TechPark, kan man få hjelp til oppstarten av BIC Euronova. De har flere rådgivere her på huset og hjelper oss å få kontakt med andre i parken, på rådhuset i Málaga etc. Elles har sosiale medier fungert ganske bra faktisk, og vi har deltatt på alle mulige arrangementer for å skape et lokalt nettverk.

Solcellespesialisten fikk nye eiere på sommeren 2023. Majoritetseieren er nå det private aksjefondet FSN Capital, og deres plan er at Solcellespesialisten skal ut i Europa.

– Spania er det første landet hvor vi har etablert oss utenfor Norge, så Solisnor er på en måte et pilotprosjekt. Siden Solcellespesialisten er ganske vanskelig å uttale på spansk, måtte vi endre navnet til noe enklere, så her heter vi Solisnor.

I dag er Solisnor et fullt opprettet selskap sertifisert for å utføre solcelleinstallasjoner i hele Spania. De fikk sin første ansatte i september 2023, mens Siri fortsetter som CEO.

– Til daglig består jobben i å kommunisere med hovedkontoret i Norge og legge planer for Spania. Jeg har også mange møter for å prøve å skape rammeavtaler og sikre nye prosjekter, for en del av jobben er markedsføring og salg av idéen om solceller. Via Innovasjon Norge hat vi fått kontakt med noen norske bedrifter her i Spania, og nå jobber vi med å få et nettverk med spanjoler og spanske firmaer. For meg har det vært veldig lærerikt å komme hit og prøve å starte opp noe nesten fra grunnen – med god støtte i ryggen fra Norge, selvfølgelig.

Siri trives veldig godt både i Spania og i Málaga by, hvor hun og samboeren Felipe har funnet seg et lite nettverk med både spanjoler og internasjonale venner.

-Vi bor midt i Centro Histórico. Det er klart det er turister der, men alle naboene våre er spanjoler. På en måte lever jeg nok et liv som ligner det jeg levde i Norge – bare med mer sol og mer utendørsliv.

Teknologisk utvikling

Selv om Spania var et av de første landene i Europa til å begynne med solceller, satte den beryktede solskatten, impuesto al Sol, en stopper for solenergi i landet frem til 2018 da loven ble endret.

– Jeg tror at solskatten bremset veldig utviklingen de hadde i starten. Derfor er det nå et ganske nytt marked med mange små firmaer som etablerer seg. Det er ikke så mange av de store som tar over hele markedet – derfor så vi en liten inngang her. Vi jobber med privat- og industriklienter, og ser også litt på solparker. Men vi har egentlig hovedfokus på industri og utnyttelsen av de store industriområdene rundt omkring. Det er jo masse tak som kan brukes for å produsere grønn energi! Samtidig har vi noen norske privatkunder som vi har hjulpet med prosjekter på noen større eneboliger i Marbella. 

I Norge har Solcellespesialisten egne avdelinger for innkjøp og bærekraftighet som samarbeider og besøker fabrikkene i Kina for å sjekke at de ikke benytter f.eks. tvangsarbeid. For kvalitet er alfa og omega for installatøren.

-Når det gjelder kvaliteten på installasjonene, har Norge kommet litt lengre enn Spania. Her er det fremdeles mange lokale elektrikere som sier, «Joda, vi fikser det med solceller», og så blir det kanskje ikke så bra. Noen av våre prosjekter kommer fra kunder som har vært misfornøyde med tidligere solcelleinstallasjoner som ble montert av firmaer som ikke hadde nok erfaring og ikke visste hvordan de skulle koble ting riktig. Derfor har installasjonene blitt ødelagt etter bare noen få år. Når de så trenger nytt utstyr, ønsker de en litt større installasjon, men samtidig vil de bruke en mer seriøs aktør som er spesialist på solcelleinstallasjon. At selskapet vårt er skandinavisk, gir jo litt av et kvalitetsstempel.

-Jeg ser likevel andre områder hvor Spania har kommet lenger enn Norge, som det å kunne dele strøm fra solceller mellom bygg med flere ulike eiere. De er også litt mer avanserte og har kommet lengre med hva man kaller agrivoltaisk solenergi, hvor de har hatt flere testprosjekter med solceller kombinert med jordbruk.

Som andre europeiske land, er Spania innstilt på at de trenger sol- og annen bærekraftig energi for å oppnå klimamålene. Selv om markedet går opp og ned, ser Siri derfor historiske muligheter, spesielt med ny teknologi,

-Spania bruker fremdeles en god del olje og gass til oppvarming, noe jeg tror kommer til å gå over til elektrisk og fornybar energi. Jeg tror også det kommer mye elbiler fremover samt elektrifiseringen av offentlig transport, noe som vi allerede har sett i Norge. Forbruket kommer bare til å øke, og da vil det være positivt å ha etablert solcelle- og vind- og vannkraft.

Positivt bidrag

Firmaet Solisnor har som mål å levere kostnadsbesparende, fornybare energiløsninger og en misjon om å bli en ledende bidragsyter til en verden der all energibruk er basert på fornybar energi.

-Min egen visjon er at mitt personlige bidrag skal være positivt. Jeg kunne jo ha valgt å jobbe i oljeindustrien, men jeg valgte grønn energi fordi jeg vet at det er fremtiden. Jeg er en positiv person og håper at vi klarer å snu utviklingen. Personlig ønsker jeg å ha en jobb som er utfordrende og morsom, hvor jeg kan bruke ingeniørkunnskapen min og samtidig prate med folk. Jeg har fått veldig mye tillit i stillingen jeg har nå og trives godt med det.

Hvis alt går etter planen, skal Solisnors første industriprosjekt installeres i Valencia i sommer, samtidig som de holder på å forhandle om flere industriprosjekter utover resten av året. Men Siris ambisjoner går mye lengre enn som så.  

-Markedet i Spania er jo mangedobbelt av hva det er i Norge. Så jeg tror at vi her har mulighet til å bli minst like store som vi er Norge. Håpet er at vi kan bygge flere avdelinger, ikke bare i Málaga, men også i de større spanske byene. Det hadde jo vært fantastisk å kunne levere solcelleanlegg til hele landet. Vi har ønsker å bli en solid bidragsyter til det grønne skiftet i Spania. Det er drømmen!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.