Månedsmagasinet på Costa del Sol
Møt Marianne og Jan på Villa Esencia

Møt Marianne og Jan på Villa Esencia

Intervju i fuglekvidder

Hver gang jeg har et intervju med noen som bringer oss litt utenfor allfarvei, spør min mann som kommer fra Mexico City: Hvordan i all verden fant de dette stedet? Det samme skjedde da jeg skulle intervjue et norsk par som har slått seg ned utenfor den lille landsbyen Casares, rundt 30 minutter inn i landet fra Estepona. Men så snart vi kom til deres naturskjønne Villa Esencia, ble det helt klart hvorfor de hadde falt for akkurat dette stedet og nå ønsker å dele det med ‘likehjertede’.

Villa Escencia ligger i et grønt dalføre med gamle korkeiker og sypresser og med utsikt både til fjells og ned til Middelhavet. Selv om området ble bygget som en eksklusiv urbanisasjon, ligger boligene så spredt at man knapt kan skimte et par andre nabovillaer mellom trærne. Stedet er definisjonen på fred og ro, med visse ekstra bekvemmeligheter lagt til. Og dette var nok hva som gjorde at Oslo-paret Marianne Evina Brudevold (55) og Jan Henriksen Fossedal (53) falt for stedet.

To år etter at de ble eiere av villaen, tilbyr Marianne og Jan i dag «et helbredende sted for personlig og åndelig vekst og transformerende terapier» via kurs, retreats, seremonier, musikk og andre arrangementer. I tillegg har de de fem private soverom med eget bad for overnatting, hjemmelagde plantebaserte måltider, yogaplass inne og ute og et oppvarmet saltvannsbasseng omgitt av Middelhavsnatur.

Fant Essensens Hus

Takket være Google Earth, finner vi lett frem til villaen hvor Marianne venter på oss på gårdsplassen. Akkurat denne dagen venter de også på at noen skal levere et lass med økologisk gjødsel til deres nye grønnsakshage. Før vi setter oss ned, får vi en omvisning i det fabelaktige huset hvor hvert rom og hjørne ser ut som en side i Home and Garden. Vertskapet som begge er født og oppvokst i Oslo, tilbyr urtete fra egen produksjon, og siden dagen er mild og vakker, setter vi oss ute. Omringet av kvitrende fuglesang og duften av vill rosmarin får vi høre deres andalusiske eventyr.

Hvordan så livene deres ut før dere kom hit?

Marianne: Jeg har jobbet som veileder for spirituell og helsemessig livsstil og laget naturlige hudpleieprodukter. Jan og jeg har ellers vært sammen i 22 år, og min 29-årige datter, Nora, bor i Oslo.

Jan: Jeg drev på med litt av hvert før jeg tok det som den gangen het IT Akademiet og lærte meg om datanettverk og kommunikasjon. Siden drev jeg eget IT-firma fra jeg var 29 år.

Hvordan endte dere opp i Spania?

Marianne: Det har alltid ligget i luften at vi kom til å flytte fra Norge når tiden var inne. Spania var et veldig naturlig valg, fordi vi har feriert her og elsker landet.

Jan: For åtte år siden fikk jeg en øyesykdom og kunne ikke håndterer å jobbe foran dataskjermen lenger. Jeg måtte finne en utvei, og da Marianne kom hjem fra India og sa at hun følte at det var tid for en endring og spurte om jeg ville bli med, sa jeg ja og solgte firmaet. Vi hadde allerede en ferieboligbolig i Nueva Andalucía og bodde der den første tiden mens vi fortsette å søke etter drømmestedet vårt.

Hvordan fant dere stedet, og hvorfor akkurat her?

Marianne: Vi brukte iallfall tre år med intens leting. En dag jeg satt på PC-en, poppet det en e-post opp fra et eiendomsfirma med en villa til salgs i Casares. Jeg viste det til Jan, og vi fikk begge en positiv dragning til stedet. Vi avtalte visning, men fikk beskjed om at huset var solgt et par dager senere. Vi ytret vår misnøye til megleren over å ikke ha fått være med på budrunden, og noen dager senere inviterte de oss på visning igjen, da kjøperen hadde trukket seg. Det var som om huset kom tilbake til oss og bekreftet av det ville ha oss på et vis. Det er to år siden, og stedet har vist seg å være helt riktig for oss.

Hva er Villa Esencia?

Marianne: Villa Esencia er et fristed! Uansett hva du trenger fri fra, kan du komme hit og gi deg selv akkurat det du trenger. Vi er her for deg, slik at du kan føle at du er sett, hørt og kan nyte det vi har skapt for dine sanser, din kropp, din sjel og din ånd. På engelsk kaller vi deta Healing House and a Sanctuary of Peace. Hva vi ikke er, er et boutiquehotell. Noen tror at de kan finne oss på Airbnb, men der har vi bevisst valgt å ikke være, selv om vi har en turistlisens.

Jan: Med Villa Esencia snakker vi om personlig utvikling på et eller annet nivå. Det kan være en personlig retreat med én eller flere personer som trenger å være et sted noen dager med likesinnede. Vi bringer inn folk som tilbyr kakaoseremoni, gongbad, levende musikk eller annet som gjestene ønsker. Gruppeledere kan også leie stedet for yogaklasser og kurs etc.

Hvor kommer navnet Villa Esencia fra?

Marianne: Jeg har alltid hatt en forbindelse med dette ordet. Essensen i oss, i livet, i alt. Jeg lagde også en norsk hudpleieserie som jeg kalte Essensiell hvor jeg blandet vegetabilske og eteriske oljer. På spansk heter essens for Ecensia, så det ble naturlig å kalle det for Villa Ecensia – Essensens Hus!

Dagligliv og fremtidsdrømmer

Villa Esencia ligger 10 minutters kjøring fra den lokale landsbyen Casares (8000 innbyggere), fødestedet til Andalucías ‘landsfader’, Blas Infante. 

Hvordan trives dere i Casares?

Marianne: Det er en nydelig, tradisjonell hvit fjellandsby, kjent for ørnene og gribbene som har reder i fjellene bak byen. Det er ganske fantastisk, for plutselig kan det fly en flokk på 20 ørner rett over her. Selve bykjernen er veldig liten med stort sett spanske familier som har bodd her i generasjoner. Det finnes noen få barer og butikker, men vi handler mest på en helsekostforretning og noen økologiske parseller i Estepona. Ellers er det mange fine naturstier og sykkelmuligheter i området. Casares ligger bare 15 minutter fra kysten og en halvtimes tid fra Puerto Banús, så vi føler at vi ligger sentralt til og kan dekke manges behov.

Hvordan finner gjestene dere?

Marianne: De fleste som kommer hit, har hørt om oss via andre, men vi har en nettside og bruker Google Business. Vi er også mye på sosiale medier for å bygge opp et kontaktnettverk. Som et skandinavisk par føler vi at vi tiltrekker oss litt nordisk energi, men vi har hatt folk fra nesten hele verden, både fastboende, de som reiser frem og tilbake eller er på ferie på kysten. Man behøver ikke å ha vært på en åndelig reise i årevis for å komme hit. Dette er også et sted for de som akkurat har begynt å oppdage nye ting i seg selv, og da kan vi guide dem i prosessen.

Jan: Det har tatt litt lenger tid enn vi trodde å etablere oss. Vi er fremdeles i oppstartsfasen og i ferd med å bli synlige, men det kommer fler og fler forespørsler. Visjonen vår er at stedet kan bli bærekraftig og drive seg selv.

Hvorfor serverer dere vegansk mat?

Marianne: Vi lager kun vegansk mat til gjestene våre, for de kommer jo hit for å rense seg følelsesmessig, mentalt og fysisk. Økologisk og plantebasert mat blir som en naturlig avgifting og en måte å støtte opp under prosessen som folk er i når de kommer hit.

Men hvis vi finner noen riktig gode andre økologiske produkter, slik som den lokale geitebonden som har verdens beste økologiske yoghurt og ost, så kjøper vi det.

Og planen er å bli mer selvforsynte?

Jan: Absolutt. Etter at jeg tok et kurs om permakultur i Sierra Nevada, har jeg hatt prosjektet i tankene, og nå skal vi lage kjøkkenhage. Jeg har bygd et drivhus og opphøyde bed for urter som vi bruker daglig på kjøkkenet, mens ting som krever lenger veksttid dyrkes nederst i hagen. Den tidligere eieren var mer interessert i prydbusker enn i å dyrke mat, men vi har oppdaget noen forsømte frukttrær på tomten og har plantet flere.

Hvordan planlegger dere driften fremover?

Marianne: Akkurat nå holder vi på å bygge utekjøkken. For å få mer gjesteplass, vil vi bygge om garasjen med soverom og bad. I fremtiden ønsker vi også å lage utebad med dusj og toalett nedenfor bassenget, hvor vi kan ha noen kuppeltelt eller teepees slik at vi kan være litt større grupper om sommeren. Innen vinteren skal vi også få fikset saunaen og montert en glassdør så man virkelig kan være i ett med naturen.

Jan: Hvis vi vil dyrke ting her, trenger vi eget vann, for det slutter ofte å regne mellom april og desember. Permakultureksperten som jeg tok kurset hos, ga oss en god idé om hvordan vi kan samle regnvann. Tomten vår går i et V-formet søkk hvor vann renner ned, i tillegg til vannet som renner fra huset og terrassene. Derfor vil jeg legge rør til en dam nederst i hagen med asequia-kanaler som vanningssystem. Ellers planlegger vi å ha en gressplen med skyggeseil for uteyoga. Villsvinene ødela den første versjonen jeg laget, så nå har jeg brukt åtte uker bare på å inngjerde eiendommen. Alt tar tid, for vi gjør jo det meste selv …

Hva slags kurs og aktiviteter tilbyr dere fremover?

Marianne: Litt av hvert, faktisk! Den svenske Lina Edenfelt Holst skal holde et Empowerment Retreat her fra 16. til 19. mai og Ras Jensen, en dansk Life Coach holder en retreat her fra 6. til 8. juli. I november holder jeg en retreat med Luisa Salmeron Diaz, en spansk jordmor som jobber i London, hvor vi vil samle åtte gravide kvinner for at de kan lære om naturlig fødsel. Det er et kurs vi ønsker å få til årlig. Jeg praktiserer hva jeg kaller mindful movement slow flow hvor jeg kobler min erfaring fra Yin Yoga, pilates og Chi Gong for å få flyt i energien i kroppen, og i november holder jeg min egen retreat. Det blir en langhelg med blant annet yoga, meditasjon, turer, matlaging, kakaoseremoni og naturlig hudpleielære. Ellers kan hvem som helst komme hit og bare være her, fornye seg og fordype seg i seg selv. Drømmen min er samtidig at dette kan være et fristed for kvinner hvor de kan komme og dele sine historier og sin visdom, så jeg har skapt en kvinnesirkel og har begynt å tilby en blå lotus te-seremoni annenhver måned.

Og hva med deres personlige planer og drømmer?

Jan: Jeg kan holde på ute her en hel dag med å støpe, legge fliser og hugge ved og har null problem, men med én gang jeg skal bruke nettet en times tid, blir jeg helt slått ut. Det beviser vel at øynene egentlig ikke er laget for å stirre på slike skjermer. Så for meg er det tilbake til natur og jobbe med kroppen og hendene. Det er det som er min fremtid.

Marianne: Jeg ønsker å dele min lidenskap for mat og å spise fra jord til bord. Å slippe seg litt løs med en kreativ og intuitiv måte å lage mat på og bruke sesongene mer enn å følge oppskrifter. Naturen gir oss sin livskraft, men hvordan kan vi utnytte den best mulig for vår egen helse? Jeg ønsker at gjestene skal inspireres til å leve giftfritt og bli mer bevist på hva ernæring er. Derfor er mitt mål å oppmuntre folk til å leve sunnere, lære å ta vare på seg selv fra et holistisk perspektiv og lytte til seg selv og finne ut hvem de er. Det er veldig mange som ikke vet hva de trenger, men det er også noe man kan lære seg her.

Vi hører et par muntre tut fra veien, og Jan hopper opp av stolen. ‘Gjødsel-mannen’ har kommet. Det er tilbake til jobb for det vennlige vertskapet på Villa Esencia.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.