Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kaktusfiken – en helsebringende delikatesse

Kaktusfiken – en helsebringende delikatesse

Vi sitter i bilen på en smal innlandsvei i Andalucías sørvestre hjørne. I veikanten og i skråningene på begge sider vokser det tett i tett med kaktusfiken – etterkommere av ‘innvandrere’ fra Sentral-Amerika som Columbus tok med seg hjem til Spania på en av sine fire reiser over Atlanterhavet.

Den meget eksotiske kaktusplanten, chumbera som den heter på latin, kommer fra Mexico, og ble ikke brakt til Europa fordi den ‘stikkete’ frukten var spesielt attraktiv å dra med seg over havet, men fordi den var vertsplante for en skarlagensfarget bille som ble brukt i datidens kosmetikkindustri og til farging av tekstiler. I Spania er planten mest utbredd i Andalucía, men trives også svært godt i den sørlige delen av Valencia. Noen kaller den for Mikke Mus – kaktus, man får lett assosiasjoner til Walt Disneys populære tegneseriefigur når man ser alle ‘ørene’ som stikker opp. Kaktusen er svært hardfør, og nesten umulig å bli kvitt. Hvert blad som faller av, slår rot og blir til en ny plante. Ønsker du en ugjennomtrengelig hekk mellom deg og din nabo, kan denne planten anbefales på det varmeste!

Reduserer kolesterol

Fruktene er spiselige, og svært velsmakende. Fruktkjøttet er guloransje med mange små kjerner, disse kan godt spises når frukten er nyhøstet, men de blir gradvis hardere ved lagring. Frukten modnes om sommeren, men ved å beskjære busken umiddelbart etter innhøsting kan man få en ny avling senhøstes eller i løpet av vinteren. Disse fruktene sies å være ekstra søte og gode. De kan spises som dessert alene, eller i godt følge med ost eller annen frukt. Skjær en bit av begge ender, del frukten i to og ta ut innholdet med en skje. Smaken minner om melon, og store deler går til syltetøy/marmelade som brukes både som smakstilsetning i is og som kakefyll.

I mange ørkenlandskap er kaktusfikenen den eneste spiselige frukten som trives, og av den grunn har den sin verdi. Andre steder er planten påført – med hensikt – kaktus-pest, da dette har vist seg å være den eneste måten å bli kvitt planten på. Men nyere forskning av vist at fruktens pektin (stivelsesstoff) er svært effektiv når det gjelder å redusere høye kolesterolverdier, så kanskje vil planten bli mer verdsatt i årene som kommer. (NB: Planten kan lede til forstoppelse)

Bruk hansker!

Ønsker du å høste til eget bruk bør du først og fremst utruste deg med tykke hansker. Planten er dekket av mange tynne, nesten usynlige hår som lett fester seg på huden og gir deg kløe som kan vare i dagevis. Videre er både fukten og bladene utrustet med spisse pigger. Det kan lønne seg å være to til innhøstingen, én som klipper med en lang hagesaks, og én som holder en bøtte under på en tilsvarende lang stang. 

Marmelade/syltetøy kan du lage på følgende måte:

2 kopper fruktkjøtt fra kaktusfiken

½ kopp appelsinjuice

1 spiseskje sitronsaft

1 kopp sukker

Litt finstrimlet skall fra appelsin

Kokes til alt er mørt. 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.