Månedsmagasinet på Costa del Sol
Pensjonisttilværelse i Spania på godt og ondt

Pensjonisttilværelse i Spania på godt og ondt

Ifølge de offisielle tallene hadde Spania 6,5 millioner registrerte utenlandske fastboende i januar 2024. Selv om gjennomsnittsalderen har gått ned til 40 år, er Spania fremdeles et av de mest populære landene i verden for utenlandske pensjonister. Og med landets Middelhavsklima, bedagelige livsstil, rimelige priser og vennlige lokalbefolkning, hvem kan klandre dem? Men er livet i solen bare fryd og gammen? For å se litt mer pragmatisk på avgjørelsen – hva er fordelene og ulempene med å pensjonere seg i Spania? 

PÅ PLUSS-SIDEN

SMIL – De vennlige, hjelpsomme og livsglade spanjolene er en av landets største aktiva, spesielt sør i landet. Mange utenlandske pensjonister finner også støtte og sosial kontakt i grupper med fastboende fra ens eget hjemland eller internasjonale klubber hvor man kan møte andre utlendinger.

TRYGGHET – Spania har en stabil demokratisk regjering og er et av de tryggeste landene i Europa. Det har relativt lav befolkningstetthet, et sikkert banksystem og stabil infrastruktur. Spania har også en ganske lav kriminalitetsrate, og man kan gå ute både dag og natt uten å bekymre seg i de fleste nabolag og byer. Den mest vanlige grunnen til at utlendinger kommer til politiet i Spania er for å klage om bråk.

LEVEKOSTNADER – Ifølge Global Retirement Index har Spania de nest laveste levekostnadene i Europa, etter Portugal. For de aller fleste som flytter hit vil prisene derfor være betydelig rimeligere enn hva man er vant til ‘hjemme’. Skandinaviske pensjonister kan spare på mat, strøm/gass, transport, restauranter og mange andre utgifter. Spanias klima betyr at man har lettere tilgang til sunne og rimelige lokaldyrkede frukt og grønnsaker. Litt over hundre euro skulle være nok til å fylle den ukentlige matkurven (per person), med mindre man kjøper gourmetprodukter. Bortsett fra storbyer som Madrid, Barcelona og nå også Málaga by, er husleiene generelt lavere enn i resten av Europa. Eiendomspriser er også lavere, spesielt hvis man holder seg utenfor de mest populære turiststrøkene. Generelt kan man leve ganske komfortabelt med en pensjon på 2000 – 2500 € i måneden eller 25 000 – 30 000 € i året. Hvis man bor innlands, i småbyer og utenfor populære turiststrøk, kan man greie seg med en pensjon på 1700 – 1900€ per måned (20 000 – 22 000€ i året)

SKATTER – Spania har vesentlig lavere skatter enn Nord-Europa, som kan være en fordel når man lever på en fast inntekt. I gjennomsnitt skattes spanske pensjonister med 7,7 %, selv om beløpet varierer beroende på ens inntekt. Man kan også spare på eiendomsskatter, årsavgift på bil etc.

KLIMA – Det er ikke noe å gjemme under en stol. Mesteparten av Spania har et spektakulært klima som gjør det til en perfekt destinasjon for eldre som vil rømme unna snømåking og kalde vintre. Visse områder som Costa del Sol, har mer enn 300 soldager i året.

NATUR – 5755 km med kystlinje og fler enn 3000 strender samt 16 nasjonalparker. Bør man si mer?

KULTUR – Spania har hele 49 UNESCO verdensarvsteder og en enormt rik historie og kulturarv som man kan utforske. Som pensjonist er inngangsbilletter på blant annet museer, utstillinger og kulturminnesmerker ofte redusert med 50 %.

TRANSPORT
Spania har utmerkede veier – ofte takket være EU-midler, og offentlig transport er velutviklet i de fleste delene av landet. Buss er rimelig for pensjonister og gratis for fastboende i stadig flere kommuner. Selv i Madrid betaler en pensjonist knapt 15 euro for et ubegrenset lokal buss- og metro-kort.
Høyhastighetstognettverket utvikles stadig og fra 2023 bragte de private jernbaneselskapene endelig konkurranse til det statseide jernbaneselskapet Renfe. For kun 6 euro i året kan folk over 60 år kjøpe ‘gullkortet’ Tarjeta Dorada Renfe og motta opptil 40 % rabatt på Renfe-tog i hele landet på ukedager.

I tillegg har Spania også et utmerket nettverk av flyplasser med rimelige faste flyruter til nesten hele verden for de som vil reise utenfor landets grenser.

HELSETJENESTER
Det britiske helsetidsskriftet The Lancet har i de siste årene rangert Spanias offentlige helsevesen blant de ti beste i verden. Helsetjenestene er gratis tilgjengelig for de som bidrar til det spanske trygdesystemet. Om man som utlending kan motta helsetjenesten, beror på om det finnes en gjensidig helseavtale mellom Spania og landet man kommer fra. Det er også mulig å få tilgang til offentlige helsetjeneste for en månedlig avgift på 157 euro for folk over 65 år (ellers 60 euro per måned). Mange utenlandske pensjonister i Spania supplerer med privat helseforsikring.

LANGT LIV – Den sunne Middelhavsdietten, solen og lyset, vinen og lokal produsert mat, vennlige mennesker, mulighet til å drive med sport hele året og mer tid ute i frisk luft gjør at folk i Spania lever gjennomsnittlig tre år lengre enn den forventede levealderen i EU som helhet. Den forventede gjennomsnittlige levealderen for menn og kvinner i Spania er 83,5 år (mars 2024).

PÅ MINUS-SIDEN

KLIMAENDRINGER – Med dagens klimaendringer vil tørke, vannmangel, calima (regn med Sahara-sand) og skogbranner være et økende problem, spesielt sør i landet. Sommeren 2023 slo Spania hele 55 temperaturrekorder, med flere og lengre varmebølger, og 2024 har fortsatt trenden, med blant annet den varmeste januar måned registrert noen gang.

INNEKLIMA

De som er vant til sentralvarme og velisolerte hus, vil som oftest fryse om vinteren i Spania eller betale dyre strømregninger. Heldigvis har byggekvaliteten og bruk av grønn energi forbedret denne situasjonen.

SPRÅKKUNNSKAPER – Spania fortsetter å ha en av de laveste nivåene av engelskkunnskaper i Europa. Ifølge målinger fra Eurostat snakker 60 % av spanjolene ikke engelsk i det hele tatt, og de som gjør det, har generelt et lavere nivå enn andre EU-land. Derfor er det nødvendig å lære seg i hvert fall noen grunnleggende spanske ord og utrykk, spesielt hvis man bor i mindre byer og utenfor turiststrøk. Grunnet språk- og kulturbarrierer er det til tider vanskelig for utlendinger å integrere seg i det spanske lokalsamfunnet.  

BYRÅKRATI
Spania er velkjent for sitt byråkrati. Å få en offentlig tillatelse kan ta måneder og av og til år. Å åpne en bankkonto kan være en utfordring, så det kan være lurt å få hjelp fra noen som vet hvordan man navigerer seg gjennom papirmøllen.

MAÑANA – Spanjolenes avslappede forhold til tid gjør at ting ikke skjer med samme effektivitet som i Nord-Europa. Befolkningens vennlighet og sosiale tendenser kan lede til uendelige køer på postkontoret, hos hårfrisøren eller på slakteriet. Man må smøre seg med tålmodighet og ta det som en kulturell opplevelse. Som Spanias største nasjonalavis beskriver det: «Spanjolene sover færre timer og jobber lengre dager enn deres europeiske naboer, men de er less produktive». Og ingenting som forsinker spanjolene mer enn deres siestaer, bortsett fra deres frokostpauser …

VOLUM – De sosiale spanjolene elsker selskaper og vil gjerne holde på til langt på natt. Folk snakker generelt mye høyere enn i Norden, så man kan ikke alltid forvente seg en stille og fredelig pensjonisttilværelse.

FORSØPLING
Dessverre er det fremdeles mye søppel å se på gater, plasser og i naturen i Spania. Det finnes ikke flaskepanting i de fleste regioner, mange restauranter og bedrifter resirkulerer ikke i det hele tatt, og langt ifra alle plukker opp etter hundene sine. Utlendinger som har bodd her siden 1970 eller 80-tallet sier at det er bedre nå enn før, men når man ser alt søppelet som blir slengt fra biler i grøftene langs landeveien, virker det ikke slik.

FINANSIELLE KRAV
Det er relativt lett for EU og EØS statsborgere å flytte til Spania som pensjonister. Er du norsk og skal bo her mer enn 180 dager i året, må du melde utflytting, søke residencia og ha med deg S1 blankett fra HelseNorge. I tillegg må du ha med dokumentasjon fra NAV om pensjon og ha (for 2024) minst €6000 i banken. For opphold under 180 dager i året trenger man ikke visa eller oppholdstillatelse. Pensjonister som ikke er EU eller EØS statsborgere må søke om en oppholdstillatelse og bevise at de har nok inntekt til å kunne forsørge seg og eventuelle familiemedlemmer.

DØDSFALL – Siden familien tradisjonelt har tatt seg av eldre slektninger, er det fremdeles en mangel på offentlige pleiehjem i mange spanske byer. Samtidig kan mange bo hjemme lengre i Spania, fordi det er rimelig å leie inn hjelp.

Hvis man planlegger å bo her resten av livet, bør man skaffe seg en spansk begravelsesforsikring (Seguro de Decesos). Dette vil gjøre det mye enklere for pårørende i Norge som slipper å sitte igjen en stor utgift når et familiemedlem faller fra. Arveavgifter i Spania kan ellers være kompliserte og rater varierer fra 7,65 – 34 % beroende på beløpet og ens forhold til den avdøde.

Uten støtte fra slekt, kan en enke- eller enkemanntilværelse i Spania være grunn til at folk vil flytte tilbake til hjemlandet. Det er ikke det samme å være én, med mindre man bor i et strøk hvor det er mange utlendinger som er i samme båt.

(Kilder: Statista, Expatica, International Living, El Pais, Eurostats, Europa.eu, internationals.org, Expatica, La Revista de la Seguridad Social, The Lancet, Global Retirement Index og idealista)   

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.