Månedsmagasinet på Costa del Sol
GRAZALEMA – Fjellstier, ullskjerf og villsvinstuing

GRAZALEMA - Fjellstier, ullskjerf og villsvinstuing

Grazalema gjennom eikeskogen

Hvis det er en Pueblo Blanco som det alltid er en fryd å besøke, så må det være Grazalema. Den lille fjellbyen ligger som et ørnerede på en klippehylle i naturparken Sierra de Grazalema i det nordøstre hjørnet av Cádiz-provinsen. Ikke bare er byen verdt et dagsbesøk eller en helg i frisk fjelluft, men kjøreturen på knappe to timer fra Costa del Sol er i seg selv en praktfull opplevelse – så lenge man liker svingete veier. Det er også her hvor veien slynger seg mellom eik og korketrær at man får det første synet av klasen med hvite hus under de bratte grå fjelltindene.

Våtest i Spania?

Viltvoksende peoner i Sierra de Grazalema.

Det som kanskje gjør Grazalema mest kjent – eller beryktet, er at det etter sigende er det mest regnfulle stedet i Spania. Det er nesten utrolig at en plass i solfulle Andalucía har mer nedbør enn de våte regionene i Nord-Spania, så jeg gravde litt for å se om denne regnmyten er sann.

Ifølge det spanske meteorologiske instituttet (Aemet) var San Sebastian i Baskerlandet Spanias våteste by i 2022, fulgt av Santiago de Compostela og Pontevedra. Men når statistikken inkluderer mindre tettsteder og omkringliggende fjellregioner, topper den hvite landsbyen listen. På den 14. desember 2022 mottok Grazalema hele 212,1 liter med regn per kvadratmeter på 24 timer, noe som gjorde det til det meste regnfulle stedet i VERDEN akkurat den dagen!

Grazalema ligger på rundt 800 meter over havet under de bratte Sierra del Pinar toppene. Byen får gjennomsnittlig 2300 mm med nedbør per m2 per år, og opptil 4000 mm som verst. Regnet forklares med at dette er den første høye fjellkjeden som den fuktige Atlanterhavsvinden møter etter å bli drevet over lavlandet. Til kontrast kan området ofte lide av tørke på sommeren, så for turen hit bør man med andre ord forvente seg dramatiske værkontraster.

La Sierra de Grazalema har en utrolig samling med flora og fauna takket være dets unike mikroklima, i tillegg til dets nærhet og prehistoriske landforbindelse med Afrika. Samtidig antas det at området slapp unna istiden som dekket mesteparten av Europa. Fuktigheten i traktene gjør de til noen av de grønneste og frodigste i hele Andalucía og det gjør hele området populært blant turgåere. Den beste tiden å utforske den rike floraen på, er mellom april og juni når alt står i full blomst.

Fjellgeiter, gribber og villdyr

Typisk Grazalema gate med røk fra pipene.

Den første gangen vi besøkte Sierra de Grazalema med fjellturgruppen vår, ble vi fortalt at det fremdeles fantes villgeiter her. Men hva vi ikke hadde forventet, var å se én killing som for forbi rett ovenfor parkeringsplassen! Dette er ellers uvanlig, for geitene er kjemperaske klatrere. Samtidig virker den gråbrune pelsen som kamuflasje som går i ett med naturen rundt dem. To av de iberiske villgeit artene (Cabra pyrenaica) ble utryddet så sent som i 1982 og år 2000, men det finnes heldigvis fremdeles to arter igjen og hvis man er heldig, kan man få øye på dem fra fjellstiene ovenfor byen.

Andre villdyr som man finner i området, spesielt i dalførene med korkskog, er villsvin. Disse er sjeldnere å støte på, spesielt på dagtid, med mindre man leter på menyene på de lokale restaurantene. Sierra de Grazalema har også hjort i skogsområdene, og hvis man kikker opp mot Sierra de Pinar, ser man gribbene som svever over fjelltoppene hvor de vokter sine reder.

Sierra del Pinar hvor gribbene har sine reder.

For de som liker fjellturer, starter mange fine vandrestier fra Grazalema. De fleste går ganske bratt oppover, men man kan også finne flatere stier, spesielt hvis man følger den gamle middelalderske (og noen sier romerske) steinstien Calzada Medival ned til det fruktbare slettelandet nedenfor byen.

De fleste fjellstiene tar av fra veien eller parkeringsplassen helt ovenfor byen. Man kan finne kart og rutebeskrivelser på nettet (Wikiloc.com) og kan også finne kart på byens turistkontor. Sierra de Grazalema dekker 53 411 hektar og inkluderer 14 kommuner i Cádiz- og Málaga-provinsen. En av våre favorittruter går opp til Cueva de Dos Puertas (hulen med to utganger). Da været kan endre seg i løpet av minutter, bør man være i god form og godt utrustet for å sette ut på fjelltur her.

Payoyo geiter på gård ovenfor Grazalema.

Lang Marino-ull tradisjon

På vei til Grazalema krysser man et sletteland hvor saueflokker beiter på marker som er inndelt med steingjerder i rent bibelsk stil. De største flokkene har over 100 sauer i tillegg til de nye lammene som ble født rundt nyttår. Sauene er av typen Merino, og disse er grunnen til at Grazalema er så kjent for sine utmerkede ullprodukter.

Nyfødt lam, Sierra de Grazalema.

Merinosauene har vært motoren bak Grazalemas ullindustri i hvert fall siden det 17. århundre. Mange av byens pledd og ridetepper etc. ble eksportert til blant annet Latin-Amerika. I sin glanstid hadde Grazalema hele ti tekstilfabrikker, og mesteparten av befolkningen jobbet med ullproduksjonen. I dag finnes det bare én igjen – Mantas de Grazalema – som sies å være Spanias eldste gjenlevende håndverks tekstilfabrikk. Hvis man vil ta med seg et kvalitetsminne fra Grazalema, er et av deres pledd, et skjerf eller en ullblazer et stykke lokallaget håndverkskunst som man ikke finner noe annet sted.

Rett før man kjører inn til den lille bykjernen på høyre side passerer man selve fabrikken. I museumsdelen som har gratis inngang og er åpent på hverdager fra 09.30 til 13.30,

kan man blant annet se tekstilmaskinene fra 1800-tallet.  

Merinoullpledd fra Grazalema.

Payoyo ost og andre spesialiteter

Av sauenes melk lages det noen aldeles nydelige Queso de Oveja oster som besøkende både bør prøve og selvsagt ta med seg hjem. Men når det er snakk om osteproduksjon i Sierra de Grazalema, så er det som oftest Payoyo-osten som nevnes.

Payoyo-ost har blitt hyllet som en av verdens beste oster og er ofte premiert på World Cheese Award. Osten kommer fra de innfødte Payoyo-geitene, og er noen ganger blandet med sauemelk, da denne er litt mildere i smaken. På slettelandet på veien opp til byen kan man stoppe på Finca Las Hazuelas for å lære mer om prosessen, men vi foretrekker å dra helt inn til byen og rusle gatelangs og gjøre smakingen i forskjellige oste- og delikatesseforretninger der. Prøv fersk, halvlagret eller lagret Payoyo-ost – kanskje dekket i rosmarin eller paprika? Vi greier i hvert fall aldri å reise fra byen uten en Queso Payoyo eller to i sekken.

Payoyo geiter.

Unik andalusisk landsby

Grazalema.

Grazalema by (2053 innbyggere) er annerledes enn nesten alle de andre pueblos blancos. Det er en autentisk fjellandsby hvor det lukter av peisbål. Bybebyggelsen har de tradisjonelle hvite husene, mosegrodde taksteinen og balkonger med blomstrende geranier, men med de tårnene tindene i ryggen er Grazalema spesielt dramatisk og vakker. Byen er liten nok til å ikke gå seg vill, men likevel stor nok til en morsom oppdagelsesjakt. Og siden alt går enten opp eller ned, er det heldigvis mange benker og små barer hvor man kan sette seg ned.  

Det beste stedet å parkere er ved plazaen foran byens turistkontor. Hvis denne er full (som på tirsdager når det er markedsdag), så er det alltid parkering ovenfor bysentrum. Pass på å stoppe på Mirador El Tajo som gir en panoramautsikt over dalen på vei ned til kirkeplassen.

Utsikt over den fruktbare dalen.

Jeg kan sverge på at du aldri vil gå sulten fra bordet i Grazalema, og som besøkende vil du heller ikke mangle valg hverken til lunsj eller middag. Det serveres Comida Casera (hjemmelaget mat) og porsjonene er heretter. Vel og merke er det kanskje ikke det beste stedet for vegetarianere. Villsvin, hjort, geit og kanin fra den nærliggende Sierraen finnes på de fleste menyer, gjerne i form av stuinger og gryter med nydelige sauser med villsopp, hvitløk, rotgrønnsaker, urter og selvsagt rikelig med vin.

Meson La Posadilla på Plaza de Andalucía er et hyggelig sted å sitte ute å se på folkelivet, og deres menú del dia (bare på hverdager) koster per tiden en nesten skammelig rimelig 10 euro! Hvis man har mer tid og ønsker et rolig måltid av høy kvalitet og med god service, anbefales Mesón de Simancón. I begge tilfeller vil man trenge en siesta etter maten.

Hvis man vil skeie ut og nyte et glass eller to med robust tinto til måltidet, har Grazalema også noen sjarmerende hoteller og en hel rekke casas rurales for en uforglemmelig par dager i innlandet.

Typiske Grazalema gater.

(Kilder: Junta de Andalucia, Aemet, Wildside Holidays, Vista Andalucía, Mantas de Grazalema, Finca las Hazuelas, Fascinating Spain, Tambor del Llano og Turismo Grazalema)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.