Månedsmagasinet på Costa del Sol
Svein Erik Lampe – DNBs nye mann i Marbella

Svein Erik Lampe – DNBs nye mann i Marbella

DNB Luxemburgs avdeling og representasjonskontor i Marbella har siden det ble etablert i 2015 vært en stor suksess, og både nordmenn og andre nasjonaliteter besøker regelmessig kontoret for å få råd og tilbud om finansiering av deres drømmebolig i solen. Som en av de få skandinaviske aktørene tilbyr banken finans med pant i boligen her i Spania, og mange nordmenn setter stor pris på å kunne snakke finans med en norsktalende person, samt å få korrekt veiledning og rådgivning på sitt eget språk.
 
Svein Erik Lampe er DNBs nye mann i Marbella, og da han var innom redaksjonen for å hente noen trykksaker som vi her i Norrbom Marketing har produsert for banken, fikk vi anledning til å slå av en liten prat med ham over en kopp kaffe.
 
Svein Erik, hjertelig velkommen til Costa del Sol og ny, spennende jobb! Kanskje du kan fortelle oss litt om din bakgrunn?
Takk for det – jeg har heldigvis kommet godt i gang i den nye jobben som «Sales Representative» ved vårt kontor i Marbella, da jeg ankom Costa del Sol i begynnelsen av juni, etter et 10 dagers opphold ved vårt kontor i Luxemburg. Jeg har også hatt én måneds overlapping med Kristina, som har satt meg vel inn i alle rutiner og hvordan alt fungerer ved vårt Marbella-kontor. Jeg har jobbet med finans og rådgivning hele livet, både som bedriftsrådgiver og personlig veileder, inkludert 8 år med business coaching, så jeg ser frem til å bruke min kunnskap og erfaring til å veilede og hjelpe nordmenn som ønsker å kjøpe bolig i Spania. Typisk vil jeg gjerne fremheve at jeg er mer menneske-orientert enn tall-orientert, det er viktig i denne jobben å kunne snakke med folk om alt, på alle nivåer. Tall er dog selvsagt også viktig, vi tilbyr også bl.a. bistand i forbindelse med formuesforvaltning sammen med vårt team i Luxemburg. Jeg elsker jobben min, jeg synes det er en veldig takknemlig jobb å kunne hjelpe folk til å realisere sine drømmer!
 
Du kommer fra DNB i Alta, i et av Norges vakreste fylker, Finnmark. Da jeg var i militæret i Karasjok målte vi -42 grader Celcius. Det må være en stor forandring å komme fra -40 til +40 grader?
 
He he, ja det kan du si. Nå har klimaendringene nok også kommet til Finnmark, så det er sjelden vi har hatt det kaldere enn -20 grader i Alta de siste årene, men selvsagt er det allikevel en herlig stor forskjell i temperatur mellom Alta og Marbella. Klimaforandringene bekymrer meg for øvrig, nå fiskes det makrell som aldri før på Svalbard, et tydelig tegn på at ting ikke er som de var og skal være.
 
Hvilket råd har du til nordmenn som ønsker å kjøpe bolig her i Spania?
 
Først og fremst anbefaler jeg å ta kontakt på et tidlig tidspunkt. Behandlingstiden for en lånesøknad kan ta litt lenger tid enn det man er vant med fra Norge, men vi utsteder også her et finansieringsbevis for avtalt og innvilget sum, noe som er et meget sterkt kort når man senere skal legge inn bud på drømmeboligen. Foruten at man da også vet hvilke rammer man har å forholde seg til ved kjøp av bolig, slik at man ikke kaster bort mye tid på visninger av boliger som kanskje ikke er innenfor rekkevidde finansielt sett. Vi ønsker å hjelpe alle typer kunder – ikke nødvendigvis bare nordmenn – og vi er den eneste norske banken som tilbyr lån med pant i din nye spanske bolig.
 
Hvilke fordeler kan det være å bruke DNB fremfor f.eks. en spansk bank, når man skal kjøpe bolig i Spania?
 
Vel, som i Norge er DNB en bank med høy grad av integritet og strenge etiske retningslinjer, så foruten den selvsagte fordelen med at vi snakker samme språk, har vi også en del kontrollrutiner som hjelper med å ivareta sikkerheten for våre klienter ved boligkjøp. Blant annet sjekker og dobbeltsjekker vi en del av informasjonen som også advokatene sjekker, men vi tar også kontrollmål av kvadratmeterstørrelser, undersøker at det ikke er utført ulovlig påbygningsarbeid, og mye annet. Vi skal jo også ha pant i boligen, så dette er en trygghet for både oss og våre klienter.
 
Hva kjennetegner dagens nordmenn på boligjakt i Spania?
 
Noen felles kjennetegn er det, og nordmenn er blitt mer kresne enn de var tidligere. Helt nytt og i moderne, minimalistisk stil er vel kanskje det som det er størst etterspørsel etter i dag, selv om mange fremdeles også går for den mer tradisjonelle spanske og andalusiske stilen. Mange nordmenn har også en solid privatøkonomi og høye inntekter, og kjøper ofte bolig i Spania til en høyere prisklasse enn det som tidligere var vanlig. Stor terrasse er nærmest et must for alle nordmenn, og det skal være gode kvaliteter på boligen og uteområdene. Siden en stor del av det norske dagliglivet foregår innendørs i Norge, ønsker de fleste stor boltreplass utendørs når de kjøper bolig i Spania.
 
Hvilke faktorer var avgjørende for at du selv havnet nettopp her på Costa del Sol?
 
Man kan godt si at det var en kombinasjon av eventyrlyst og opplevelsestrang. Jeg kjente til Spania fra en lengre arbeidsperiode som privat fondsformidler på Costa Blanca, og vi har også mange ganger tidligere besøkt Costa del Sol i ferier, og synes at det er et sted med masse muligheter og et godt tilbud av aktiviteter.
 
Det høres ut som du har opplevd mye og er ganske erfaren med andre land og kulturer?
 
Ja, I 2015 dro vi jorden rundt i løpet av en 12-måneders periode, hvor vi besøkte bl.a. Thailand og Vietnam, mange land og steder i Europa, samt en lengre tur til USA. Høydepunktene var mange, men vi forelsket oss i New York, og turen langs Highway 1 helt ned mot Mexico var muligens den største enkeltopplevelsen – en tur jeg godt kunne tenke meg å ta igjen!
 
Disse erfaringene må utvilsomt også komme til nytte når du skal jobbe her i Marbella?
 
Så absolutt, det hjelper godt på å både ha jobbet og reist i andre land, og ha fått forståelse for at ikke alt foregår som hjemme i Norge i andre land. På godt og vondt selvsagt, men ofte har vi mye å lære i Norge fra andre kulturers åpenhet og mangel på redsel for det ukjente. På den andre side er Norge et meget effektivt samfunn, noe som er positivt, selv om vi kanskje av og til hadde hatt godt av å roe ned litt.
Avslutningsvis forteller Svein Erik at han føler det trygt og godt her på Costa del Sol, og at han elsker den utendørs livsstilen som Spania kan tilby, med minimalt av TV-titting. For øvrig er han som han poengterer her for å jobbe, og ikke på en lang ferie. «Jeg ser frem til å møte og bli kjent med andre nordmenn her på kysten, og å hjelpe dem til å realisere sine drømmer om bolig i Spania», avslutter den trivelige og omgjengelige bankmannen.

5 kjappe med Svein Erik Lampe

Bosted: Los Altos i Marbella, sammen med kona Britt Linda, som foreløpig har permisjon fra sin jobb som spesialpedagog for vanskeligstilte barn i Norge.
Øvrig familie: Tre voksne barn, to av dem bosatt i Oslo og én i Alta.
Hobbyer: Reiser, friluftsliv, matlaging, sykling og ikke minst min store lidenskap; klassiske amerikanske biler.
Bil: Ford Mustang Cabriolet, som vel og merke står i Alta.
By eller landsbygda? Ja takk, begge deler!
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.